Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/33

Listamustra - Listamustra 2012/33

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a kanadai Carly Rae Jepsen a Call Me Maybe című világslágerrel kilenc hét vezetés után a harmadik helyre csúszott vissza. Flo Rida került az élre a Whistle című dallal. Az 1979. december 16-án született floridai rappernek ez a harmadik hazai listavezetője.

A T-Painnel készült Low című szerzeménnyel 2008 első tíz hetében uralta a mezőnyt, a Ke$hával készült Right Round cíművel pedig 2009-ben trónolt hat hétig, február 28-tól április 10-ig. Flo Rida az amerikai zenetörténet 12. hiphopelőadója, aki legalább három zeneszámmal járta meg a hazai rangsor csúcsát. 50 Cent, Diddy, Eminem, Ludacris, Nelly, Jay-Z, Ja Rule, Snoop Dogg, T-Pain, T.I. és Kanye West büszkélkedhet még hasonló teljesítménnyel.

Listavezető dalok
Amerikai Egyesült Államok – Flo Rida: Whistle
Egyesült Királyság – Rita Ora: How We Do (Party)
Németország – Asaf Avidan: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)
Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

Új listavezetők
Pályafutása során a második szerzeménnyel került be az amerikai lista tízes mezőnyébe a fun. New York-i indie-pop trió. Az idén februárban megjelent második stúdiólemezének címadója, a Some Nights a 11. helyről a nyolcadikra lépett. A formáció első slágere, a Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young tavasszal hat hétig vezetett. A brit élmezőnyben öt újdonságra lelünk. Az élen Rita Ora debütált a How We Do (Party) című zeneszámmal. Az idén befutott, koszovói albán születésű énekesnőnek ez a harmadik brit listavezetője. A februárban egy hétig a csúcson tanyázó Hot Right Now című DJ Fresh-felvétel közreműködőjeként vált ismertté. A Tinie Tempah-val készült R.I.P. című dala májusban két hétig uralta a mezőnyt. A bronzérmes pozícióban Emeli Sandé skót énekesnő a londoni olimpia záróünnepségén előadott Read All About It (Pt. III) című zeneszáma kezdett, amely Professor Green kelet-londoni rapper Read All About It című slágerének átdolgozott változata – az eredeti Emelivel készült, és tavaly ősszel két hétig vezette a listát. Az 1958-as születésű Kate Bush angol énekesnő 1985-ben kiadott Running Up that Hill című szerzeménye a hatodik helyre tért vissza. Trey Songz virginiai énekes először szerepel a brit TOP 10-ben, a Simply Amazing című felvétellel a nyolcadik helyre iratkozott fel. A kilencediken Porter Robinson észak-karolinia tánczenei producer és lemezlovas Language című dala nyitott. Az olimpia záróünnepségén elhangzott Elbow-zeneszám, a One Day Like This a 125. pozícióból a negyedikre ugrott. Németországban is új listavezetőt köszönthetünk. Lykke Li svéd énekesnő az I Follow Rivers című slágerrel öt hét után lett trónfosztott. Asaf Avidan izraeli folkénekes vette át a vezetést a One Day / Reckoning Song Wankelmut Remixével. Idehaza a helyzet változatlan: a Single listán 18. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen az első, a rádióállomások pedig második hete Flo Rida Whistle című felvételét sugározzák a legtöbbet.

Listavezető nagylemezek
Amerikai Egyesült Államok – Now That’s What I Call Music! 43
Egyesült Királyság – Emeli Sandé: Our Version of Events
Németország – Amigos: Bis ans Ende der Zeit
Magyarország – Majka, Curtis, BLR: Belehalok

Slágerek az élen
Az amerikai albumeladási lista csúcsára az arrafelé 1998 őszétől megjelenő, a kor legnépszerűbb dalait csokorba gyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 43. része érkezett meg. Ez a sorozat 16. listavezetője. A legelső rész szerepelt a legalacsonyabban, a tizedik helyig jutott. A tízes mezőnyben egy visszatérő és további két új belépő található. A bronzérmes pozícióba jött vissza Frank Sinatra 2008-as slágergyűjteménye, amely 135. hete tanyázik a rangsorban. A negyedik helyen Elle Varner Los Angeles-i énekesnő első stúdiólemeze, a Perfectly Imperfect, az ötödiken Colt Ford georgiai countryzenész, rapper negyedik stúdióalbuma, a Declaration of Independence debütált. Az Egyesült Királyságban Emeli Sandé első, Our Version of Events című nagylemezéből értékesítették a legtöbbet – a február 13-án forgalomba került hanghordozóból már több mint 621 ezer példány fogyott a brit piacon. Az Elbow angol rockegyüttes 2008 márciusában kiadott negyedik stúdióalbuma, a 214. hete a rangsorban tanyázó The Seldom Seen Kid a 139. helyről a hatodikra lépett. Az élmezőnyben egy újdonságot találunk: a Britain’s Got Talent idei, hatodik sorozatának döntőse, Ryan O’Shaughnessy ír dalszerző-énekes a kilencedik helyen kezdett a nevét viselő első nagylemezével. Németországban az 1970-től létező, már csak duóként működő Amigos formáció Bis ans Ende der Zeit című albuma iratkozott fel az eladási lista élére. Idehaza ismét Majka, Curtis és BLR nagylemeze, a Belehalok a legnépszerűbb hanghordozó – összességében harmadik hete vezet. A negyvenes mezőny egyetlen új belépője Koltai László a 34. helyen indító a Nótasztár győztes kedvenc nótái című albuma.

Puha József

2012. 08. 24. 4:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/33 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/33