Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

„A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!”

Kozmosz - „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!”

A Kozmosz zenekar a politikai programjában az adóoptimalizálásra, a focira szánt állami pénz jégkorongra való átcsoportosítására, és a huszonhét év alatti női választók közvetlen megszólítására helyezné a hangsúlyt. A kivitelezéshez oligarchák jelentkezését várja. A Ferencváros és Badacsony közötti autópálya koncessziós jogával fizetne.

Az együttesben a fennálló magyarországi politikai helyzetre való fricskaként merült fel a pártalapítás ötlete – Bizonytalan / Nem szavazna Pártszövetség néven lépne be a közéletbe. A mostani adatok szerint alaposan átírná az erőviszonyokat, ötven százalék feletti eredménnyel nyitna a pártok népszerűségét mérő közvélemény-kutatásokban.

 

Politika a zenében

Kozmosz - „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!”

A mindenkori hatalom gyakran megmozgatja a zenészek fantáziáját. Olykor pályafutásuk legnagyobb sikerét érik el vele. Gondoljunk csak a Sex Pistols a brit monarchiát támadó „botránylemezeire” vagy a Green Day 2004-es American Idiot című albumára! Ja, és az orosz lánytrió mostani tragikomédiájára! A magyar zenekarok közül a Kaukázus Gyurcsány Ferenc, a HétköznaPI CSAlódások Orbán Viktor elé állított görbe tükröt. Akadnak együttesek, amelyek pártállásra való tekintet nélkül osztják bírálataikat. A Bëlga ártatlan, Képviselő boogie című politikusrapje nagy slágerré vált. Tavaly az év végén Dopemantől volt hangos a sajtó, a Bazmeg! című dalát a Himnusz mondataival egészítette ki. A Petőfi rádió idén február 25-től mégis sokat sugározta a rapper Drogsztár című szerzeményét, amelyet március 12-től hirtelen mellőzött a kínálatából… Schmitt Pál plágiumbotránya is témául szolgált, leginkább az amatőr zenészeknek.

 

A Kozmosz és a politika

A Kozmosz két énekese (Pál Zsombor, Beke Dániel) Székesfehérváron, a szólógitáros (Huszlicska Dávid) és a dobos (Veres Attila) Budaörsön nőtt fel. Arról írnak őszinte dalokat, ami éppen foglalkoztatja őket: a politika, a bulik és a női mellek egyaránt a látókörükbe esnek. A recepten a jövőben sem változtatnak, de a mellek főszereplővé válhatnak, mivel a digitális formátumban megjelent első kiadványuk címadó szerzeményében, Az Okosak Földjében minden fontosat elmondtak, amit a magyar közügyekről és szellemi közállapotokról gondolnak.

Az Okosak Földje című EP hat felvétele közül négy a politikát és a magyarságot vesézi ki, a maradék kettő más témájú. A Petőfi rádió – némi meglepetésre – a legnagyobb rotációban sugározza a zenekar Petőfi-szövegekre épülő, inkább a világpolitikáról szóló Világszakadtság című dalát. „Látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok, nincs völgy, nincs fa az ablak előtt.” A költő megidézése nem egyedi jelenség. A Red Bull Pilvaker All Stars pár hónapja egyebek mellett kordonnal és benzinárral frissítette fel a Föltámadott a tenger című verset. Az Okosak Földje című szerzemény a magyar történelem legszégyenteljesebb eseményeit helyezi kirakatba. Az átlagemberek és a mindenkori hatalom egyaránt hibáztatható a jelenlegi helyzetért – ez az üzenete. „Mi vagyunk a hősök, és mi vagyunk a holtak, a nácik és a komcsik is magyarok voltak, mi voltunk Koppány és Kun Béla, mi vagyunk magunk a probléma.” „Mi vagyunk Orbán, és mi vagyunk Gyurcsány, mi vagyunk a rendőr, az orvos, a furcsán bekötött nemzet, ez a szédült nép, mi vagyunk a tábor és az ellenség.” Az Orbánról szóló A Kedves Vezető című dal a nemzeti konzultáció kifigurázásával indul, és természetesen van benne salleres utalás is. „Aki együtt van, mindig az erősebb, aki együtt van, az egyszer egyedül lesz.” A Forradalom című a negyedik politikai témájú szerzemény. „Nem csinálnék semmit szívesen, Himnusz már nem zúg idebenn, töredékekből semmi épül fel, ami rég volt, nemrég múlt el.”

A zenészek – elmondásuk szerint – nem akarják másokra erőszakolni a véleményüket, de örülnek, ha a közönség a feszültség levezetéseképp a dalaikra tombol, esetleg még el is gondolkodik rajtuk. „Nem célunk rugózni az Orbán-kormány hülyeségein. A galaktikus balfaszkodás, ami miatt egyre több ember fordul el a közélettől, a Gyurcsány-kormány idejében is létezett, csak nem volt ennyire irritáló. Nem volt leöntve ekkora önhittséggel és megkérdőjelezhetetlenséggel. A rezignált meghunyászkodás helyett emeljük fel a hangunkat. Ha így is ennyire különös dolgok történnek, nem akarjuk elképzelni, mi lenne, ha már senki sem nézne oda” – mondta Pál Zsombor a hvg.hu-nak.

 

A Kozmosz helye

A Kozmosz nem tartja magát ellenzéki együttesnek. Nem is az. Hovatartozás nélkül alkot véleményt a politikáról, a közéletről. Minden korábbi próbálkozásnál jobban, hatásosabban végzi a dolgát. Szövegei annyira találóak, hogy akarva-akaratlanul is elgondolkodik rajtuk az ember. „Aki mostan nem tart énvelem, verje meg azt az én istenem! Vigyék el a körmös angyalok, a hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!” Ezt nem lehet nem komolyan venni! (Új Szó)

Puha József

2012. 08. 25. 16:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

„A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!” cikk képei
Kozmosz - „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!”Kozmosz - „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok!”