Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Majmok helykeresőben

Arctic Monkeys - Majmok helykeresőben

Mifelénk még ismeretlen volt a 2002-ben alakult sheffieldi Arctic Monkeys (Sarkköri majmok), amikor először írta be magát a zenetörténetbe. Az internetre felpakolt dalaival 2005 első hónapjaiban hatalmas rajongótábort verbuvált, ami mérföldkő, korábban nem volt példa arra, hogy új együttes kizárólag a világháló segítségével ekkora népszerűségre tegyen szert. Aztán jöttek a további zenetörténeti fegyvertények.

A négytagú Arctic Monkeys a két szerzeményt, a Fake Tales of San Francisco és a From the Ritz to the Rubble címűt tartalmazó Five Minutes with Arctic Monkeys EP-jét vinillemezen kétezer, CD-n ezerötszáz példányban magánkiadásban 2005 májusában jelentette meg. Ekkor már a legnagyobb lemezcégek versenyeztek a zenekarért, amely a független Domino Recording Companyt választotta. Bizonyára azért, mert ez áll a gitárpop együttesek új érájának elindulásában fontos szerepet játszó, 2004 elején ismertté vált skót Franz Ferdinand mögött is. Az Arctic Monkeys első hivatalos dala, az I Bet You Look Good on the Dancefloor 2005. október 17-én került forgalomba. Az internetes kampánynak és a beindult rádiós sugárzásnak köszönhetően a brit lista első helyére iratkozott fel. A második, a When the Sun Goes Down is a rangsor csúcsán debütált. A zenekar 2006 januárjában kiadott Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not című albuma a brit zenetörténet leggyorsabban fogyó bemutatkozó nagylemeze lett – 363 735 példányt értékesítettek belőle az Egyesült Királyságban a megjelenés hetében. Ezt a rekordot 2007 novemberében Leona Lewis megdöntötte, az övét 2009 novemberében Susan Boyle írta át.

Arctic Monkeys - Majmok helykeresőben

Az Arctic Monkeys tulajdonképpen – akárcsak az akkortájt feltűnt gitáregyüttesek – semmi újjal nem szolgált, de az első albumán mindent megtalálunk, ami fontos volt a nyolcvanas és a kilencvenes évek pop-rock zenéjében. Ez sikerének egyik titka. A fiúk a régiből újat: feszes, lüktető posztpunkot hoztak létre. A nyolcvanas évek klasszikusaitól merített alapanyagot a kilencvenes évek éles gitárhangzásával vegyítették, amit szintén múltbeli: diszkós, funkos, groove-os elemekkel ötvöztek. A siker másik titka, hogy a befutáskor húsz év körüli zenészek, a kölyökképű énekes-gitárossal, Alex Turnerrel az élen, hatásosabban megszólították a tizenéveseket, mint az elődei.

Az Arctic Monkeys az utóbbi években viszont nem nagyon találja a helyét, a népszerűsége folyamatosan csökken. Nemrég fejezte be a tavaly júniusban kiadott Suck It and See című negyedik stúdiólemezéhez kapcsolódó turnéját, és a zenészek máris tervezik a következő albumukat.

Alex szerint az eddigi legkeményebb CD-jük készülhet, mert jelenleg a rockosabb szerzeményekben lát perspektívát. A hanghordozón a független brit lemezboltok napján, április 21-én megjelent R U Mine? című daluk a követendő út. „Úgy érezzük, hogy az előző albumunk legjobban sikerült szerzeményei is a keményebb dalok, mint a Don’t Sit Down ’Cause I’ve Moved Your Chair vagy a Brick by Brick” – mondta a frontember. Hozzátette: reméli, ismét Sheffieldben készülhet a teljes nagylemez. Az utóbbi években ugyanis New Yorkban élt, akusztikus gitáron írta a szerzeményeket, és zenésztársai csak később tették hozzá saját ötleteiket. Elmondása szerint az volna az ideális, ha mindannyian együtt dolgozhatnának a dalszerzés legelejétől. (Új Szó)

Puha József

2012. 09. 02. 21:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Majmok helykeresőben cikk képei
Arctic Monkeys - Majmok helykeresőbenArctic Monkeys - Majmok helykeresőben