Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Elfeledettek visszatérése

The Darkness - Elfeledettek visszatérése

Mára hozzászoktunk ahhoz, hogy az egyre gyorsuló zeneipar kiszámíthatatlan. 2005 végén azonban még furcsállottuk, hogyan fordulhat elő ilyesmi. A The Darkness az első nagylemezével a csúcsok csúcsát, a másodikkal a poklok poklát járta meg. Pedig nagy különbség nincs a kettő között. Érthető hát, hogy a zenészek nem tudták feldolgozni a kudarcot.

A brit The Darkness 2006-ban felfüggesztette működését. Justin Hawkins énekes-gitáros akkor már alkohol- és drogfüggő volt. „Teljesen padlóra kerültem. Sokszor napokig nem aludtam, az alkohol és a kokain tartott ébren. Napok maradtak ki az életemből, semmire sem emlékszem. Agresszívvá váltam, nem voltam döntéseim tudatában. Nem hibáztatok senkit. Más zenészek képesek tiszták maradni, nekem nem sikerült” – mondta.

The Darkness - Elfeledettek visszatérése

 

A csúcsok csúcsa

A glamrockot játszó The Darkness a 2003 júliusában megjelent Permission to Land című első albumával, a kellő vidámsággal és iróniával átszőtt zenéjével a közönséget és a szakmát egyaránt levette a lábáról. A hetvenes évek rockját idéző nagylemezen leginkább az AC/DC és a Queen hatása keveredik, zseniálisan. Nem meglepő, hogy Justint az új Freddie-ként kezdték emlegetni, hangszínük és hangterjedelmük is hasonlít. Az együttes 2004 februárjában a BRIT Awardson, a legrangosabb brit könnyűzenei elismerések átadógáláján négy jelölésből hármat díjra váltott: a csapatot a legjobb brit zenekarnak és a legjobb brit rockzenekarnak kiáltották ki, a Permission to Land pedig a legjobb brit album lett.

 

A poklok pokla

Az együttes 2005 novemberében kiadott One Way Ticket to Hell …and Back című második stúdiólemeze a Queennel is dolgozó Roy Thomas Baker producerrel készült. A komolyabb szövegvilágú dalok hangszerelése már a nyolcvanas évek stílusjegyeit is magán viseli. Az AC/DC-hatások eltörpültek, a Queenéi viszont felerősödtek. Az album – óriási meglepetésre – csak a brit eladási lista 11. helyét szerezte meg, és mindössze négy hétig szerepelt a hetvenöt legkelendőbb nagylemez között. Az USA-ban az 58. hely volt a csúcspozíciója. Pedig kiváló munka. Nem érződnek rajta a készítése közben felszínre törő komolyabb nézetkülönbségek sem. Justin elmondása szerint hatalmas nyomás nehezedett rájuk, a feloszlás is a levegőben lógott. A bajokat Frankie Poullain basszusgitáros menesztésével oldották meg, akinek helyére Richie Edwards érkezett.

 

Az új fejezet

Az évek során szinte teljesen elfelejtett The Darkness tavaly az eredeti felállásban alakult újjá: Justin és öccse, Dan Hawkins gitáros, valamint Ed Graham dobos mellett ismét tagja a zenekarnak Frankie Poullain. A múlt heti brit albumeladási lista negyedik helyére feliratkozó Hot Cakes című nagylemezről az év során megismertük már a Nothing’s Gonna Stop Us,az Every Inch of You és az Everybody Have a Good Timecímű szerzeményeket. Az albumon ismét az AC/DC és a Queen hatása érvényesül leginkább, többször – már az induló Every Inch of You című dal kapcsán is – olyan érzése van az embernek, mintha az ausztrál együttes készítette volna Freddie Mercuryval és társaival. A Street Spirit (Fade Out) című Radiohead-szerzemény glamrockos átdolgozása viszont melléfogás. Ezt leszámítva a The Darkness ismét a csúcsformáját mutatja, amely tulajdonképpen akkor is jellemezte, amikor a poklok poklát járta. (Új Szó)

Puha József

2012. 09. 09. 20:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

RockerManó 2012. 09. 13. 9:59
Hogy nehogy elfelejtsenek titeket is, a Janis Pub tehetségkutatójára várja a Ti jelentkezéseteket is! Részletek itt: https://www.facebook.com/notes/janis-pub/-janis-pub-tehetséges-zenekarok-versenye/439849909387313

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Elfeledettek visszatérése cikk képei
The Darkness - Elfeledettek visszatéréseThe Darkness - Elfeledettek visszatérése