Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/37

Listamustra - Listamustra 2012/37

Elsősorban az amerikai listákon érvényesült a szeptember 6-án a Los Angeles-i Staples Centerben tartott MTV Video Music Awards hatása. Ahogy a díjkiosztók után lenni szokott, megnőtt a díjazottak és a fellépők munkássága iránti kereslet. A fellépő Taylor Swift a We Are Never Ever Getting Back Together című dallal egy hét után visszatért a Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsára.

A gálát követő napokban nemcsak a szerzemény iránti kereslet nőtt meg, hanem a rádióban is gyakrabban csendült fel. A szintén fellépő P!nk felvétele, a Blow Me (One Last Kiss) visszajött az élmezőnybe, a 11. helyről a hatodikra lépett, amely eddigi csúcspozíciója. Frank Ocean a díjátadón szintén előadott Thinkin Bout You című zeneszáma a 78. helyről a 39. pozícióba lépett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: We Are Never Ever Getting Back Together

Egyesült Királyság – The Script featuring will.i.am: Hall of Fame

Németország – Asaf Avidan: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Az első helyezett fura besorolása

A We Are Never Ever Getting Back Togethert csak nagy jóindulattal nevezhetjük countryszerzeménynek, de mivel előadója, Taylor Swift hivatalosan country-pop énekesnő, így az USA-ban összességében harmadik hete vezető felvételét ebbe a kategóriába sorolják. Legutóbb ennél hosszabb ideig 1980-ban trónolt countryszám, a texasi Kenny Rogers slágere, a Lady hat hétig tanyázott az élen. Taylor a héten a legmagasabban kezdő újdonságot is magáénak tudhatja, a Ronan című dala a 16. pozícióban debütált. Jótékonysági szerzeményről van szó, bevételei a rák elleni harcot segítik. A Ronan a pennsylvaniai énekesnő az USA-ban október 23-án megjelenő Red című negyedik stúdiólemezén nem kap helyet. A következő új belépő a 37. helyen szerepel: Alicia Keys a Nicki Minaj-zsal készült Girl on Fire című felvétellel a készülő, ötödik stúdióalbumát harangozza be, amely azonos címmel az amerikai piacon a tervek szerint november 27-én kerül forgalomba. A londoni Alex Clare Európát már meghódított, a német listát három hétig uraló, a brit rangsorban a negyedik helyig jutó Too Close című slágere az USA-ban öt pozíciót javítva a tizedik helyre jött fel. Az Egyesült Királyságban a The Script ír pop-rock zenekar a múlt héten az ezüstérmes pozícióba feliratkozó, will.i.ammel készült Hall of Fame című zeneszáma vette át a vezetést. A TOP 10-ben csak egy újdonság található: a második helyre érkezett meg a tavalyi, nyolcadik brit The X Factorban ismertté vált, annak harmadik helyén végzett, 18. életévében járó Amelia Lily első dala, a You Bring Me Joy. A zenei tehetségkutató tévéműsor tavalyi sorozatában mutatkozott be mentorként az N-Dubz hiphoptrióban megismert Tulisa Contostavlos, akinek Tyga kaliforniai rapperrel készült Live It Up című újdonsága csak a 11. helyen nyitott. Az énekesnő első szólófelvétele, a Young májusban egy hétig listavezető volt. A 11. helyről a hatodikra lépett Flo Rida floridai rapper zeneszáma, az I Cry. Németországban ötödik hete a Wankelmut művésznéven alkotó Jacob Dilssner berlini lemezlovas Asaf Avidan izraeli folkénekes One Day / Reckoning Song című dalához készített remixe vezet. Idehaza a Single listát 22. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások – némi meglepetésre – magyar előadó felvételét sugározzák a legtöbbet, Heincz Gábor ”Biga” az Eurovíziós Dalfesztiválra íródott Learning to Let Go című angol nyelvű slágerét.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Matchbox Twenty: North

Egyesült Királyság – The xx: Coexist

Németország – Mark Knopfler: Privateering

Magyarország – Majka, Curtis, BLR: Belehalok

 

Visszatért a Mercury Prize-győztes

Az 1995-ben alakult Matchbox Twenty még csak a negyedik stúdióalbumnál tart. A floridai pop-rock együttes a North című nagylemezzel pályafutása során először foglalta el az amerikai albumeladási lista csúcsát. A második helyen az Imagine Dragons Las Vegas-i indie-rock zenekar első stúdiólemeze, a Night Visions kezdett. Mögötte Lecrae keresztényzenét játszó texasi hiphopelőadó hatodik stúdióalbuma, a Gravity startol. A tízes mezőnyben még egy új belépő szerepel, pályafutása során először jutott be az élmezőnybe, annak tizedik helyén debütált Cat Power georgiai folk-rock énekesnő a Sun című kilencedik stúdiólemezével. A Two Door Cinema Club második stúdióalbumának rajtja jócskán felülmúlta az északír indie-rock együttes bemutatkozó nagylemezének első heti sikereit. Az első Tourist History címmel 2010-ben jelent meg, a brit listán a 24. helyig jutott, az USA-ban nem került be a kétszáz legkelendőbb album közé. A második, a Beacon a múlt héten a brit rangsorban az ezüstérmes pozícióba, a héten az amerikaiban a 17. helyre iratkozott fel. A brit TOP 10-ben öt újdonság található. Az élre a The xx második stúdiólemeze, a Coexist érkezett meg. A londoni zenekar 2009 augusztusában kiadott xx című első korongját 2010 szeptemberében Mercury Prize-zal díjazták, az előző egy év legjobb brit albumának kiáltották ki. A második helyen a The Script harmadik stúdiólemeze, a #3, a harmadikon Bob Dylan 1941-es születésű minnesotai folk-rock legenda 35. stúdióalbuma, a Tempest nyitott. A nyolcadik helyen a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának győztese, Joe McElderry negyedik stúdiólemeze, a Here’s What I Believe, a kilencediken a Pet Shop Boys 11. stúdióalbuma, az Elysium startol. A német tízes mezőnyben is öt új belépő szerepel. A csúcson Mark Knopfler glasgow-i születésű rockzenész hetedik stúdiólemeze, a Privateering debütált. A bronzérmes pozícióba Eko Fresh török származású német rapper Ek to the Roots című albuma iratkozott fel. A hatodik helyre Michael Wendler német énekes nagylemeze, a Spektakulär, a nyolcadikra Hansi Hinterseer osztrák énekes albuma, az Im siebten Himmel, a tizedikre a Betontod német punk-rock együttes korongja, az Entschuldigung für Nichts érkezett meg. Idehaza visszatért az eladási rangsor élére Majka, Curtis és BLR nagylemeze, a Belehalok – két megszakítással negyedik hete vezet. A negyvenes mezőnyben három újdonságra lelünk. A harmadik helyen Bródy János 2011. december 20-án a SYMA csarnokban tartott koncertjének albuma, az ötödiken Gryllus Vilmos nagylemeze, a Dalok 1, a tizediken Mark Knopfler CD-je, a Privateering kezdett.

Puha József

2012. 09. 18. 23:27

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/37 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/37