Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Slágerek mindenhonnan

Listamustra - Slágerek mindenhonnan

Véget ért a nyár. A meleg napok emlékei mostantól legtöbbünkben főleg egy-egy dal hallatán elevenednek meg. Összeállításunkban csokorba kötjük az évszak slágereit. A vezető zenepiacok előadói, zenekarai mellett – nem kis meglepetésre – brazilok, sőt egy izraeli folkénekes és egy koszovói születésű albán énekesnő is labdába rúgott. Nem is akárhogyan!

A dalok nem egyik napról a másikra válnak nemzetközi slágerré. A nyár legsikeresebb zeneszáma, a Call Me Maybe például odahaza, Kanadában még tavaly szeptemberben jelent meg. S mivel az idei évből már csak három és fél hónap van hátra, a 2012 legsikeresebb felvétele címért csupán két szerzemény, a szóban forgó, valamint az év első felének megaslágere, a Somebody That I Used to Know, a Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő Gotye és az új-zélandi Kimbra közös dala van versenyben.

Listamustra - Slágerek mindenhonnan

 

Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

Az Amerikai Egyesült Államokban kilenc, az Egyesült Királyságban négy hétig volt listavezető. Az időtlen popszám sikeréhez nagyban hozzájárul a videoklipje, amelyben az énekesnő a szomszéd fiúval szemezget (Holden Nowell modell alakítja), akiről a klip végén – csodálkozás közepette – érdekes dolog derül ki… Az 1985. november 21-én született Carly a Canadian Idol zenei tehetségkutató tévéműsor ötödik, 2007-es sorozatában tűnt fel, a harmadik helyen végzett.

 

fun. featuring Janelle Monáe: We Are Young

Az amerikai listát hat hétig, március 17-től április 27-ig, a britet egy hétig, május végén és június elején uralta, a környékünkön a nyár első napjaiban kezdte hódító útját. A New York-i indie-pop trió és a kansasi énekesnő fülbemászó felvételének az USA-ban a februári Super Bowl amerikaifutball-döntő szünetében debütált, autómárkát népszerűsítő reklám kísérőzenéjeként indult a sikertörténete.

 

Maroon 5 featuring Wiz Khalifa: Payphone

A brit rangsorban két hétig trónolt, az amerikai listán a második hely volt a csúcspozíciója. Adam Levine együttese a június végén kiadott negyedik, Overexposed című stúdiólemezének beharangozójával a tavalyi, bevált receptet követte: külső közreműködővel készítette. Miután a Los Angeles-i zenekar csillaga már leáldozóban volt, hatalmasat robbantott a Christina Aguilerával rögzített Moves Like Jagger című szerzeménnyel. A Payphone című dalban Wiz Khalifa észak-dakotai rapper hallható. Az albumról Észak-Amerikában már a One More Night című zeneszám hódít, az amerikai listán a héten az ezüstérmes pozícióban szerepel.

 

Rita Ora: How We Do (Party)

Augusztusban egy hétig vezette a brit listát. A hangulatos, bulizós felvételt a rádióállomások a tájainkon is gyorsan beszerkesztették a kínálatukba. Ez már az 1990. november 26-án az egykori Jugoszláviában, Pristinában született albán énekesnő harmadik brit listavezetője. A februárban egy hétig a csúcson tanyázó Hot Right Now című DJ Fresh-szerzemény közreműködőjeként vált széles körben ismertté. A Tinie Tempah-val készült R.I.P. című slágere májusban két hétig uralta a mezőnyt.

 

Michel Teló: Ai se eu te pego!

Az Os Meninos de Seu Zeh brazil formáció 2008-as dalának honfitárs általi átdolgozása. A latinos hangulatú zeneszámot mifelénk kikiálthatjuk a nyár meghatározó slágerének. Németországban tíz hétig volt listavezető. Az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nem ért el számottevő sikert. Michel Teló után most egy újabb brazil énekes hódít Európa nagy részén – Gusttavo Lima a Balada (Tchê tcherere tchê tchê) című felvétellel a héten a német rangsor negyedik helyén található.

 

Loreen: Euphoria

A svéd előadókkal mindig számolni kell. Az Eurovíziós Dalfesztiválon elhangzó szerzemények, még az első helyen végzettek is, pillanatok alatt elfelejtődnek. Idén azonban nem ez történt! Loreen a májusi versenyben diadalmaskodó Euphoria című zeneszámmal szép sikert ért el, a német listát két hétig vezette.

 

Lykke Li: I Follow Rivers

A másik svéd énekesnő slágere öt hétig uralta a német rangsort. Az I Follow Rivers odahaza még tavaly januárban jelent meg, a nemzetközi vizeken elsősorban a belga The Magician (Stephen Fasano) lemezlovas, producer által készített remixváltozata hódít.

 

Asaf Avidan: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)

Újabb felvétel, amely a remixverziójának köszönheti nemzetközi sikerét. Asaf Avidan izraeli folkénekes dalához a Wankelmut művésznéven alkotó Jacob Dilssner berlini lemezlovas, producer készített remixet, amely ötödik hete vezeti a német listát.

 

Alex Clare: Too Close

Ez a szerzemény is a német nyelvterületen aratta eddigi legnagyobb sikereit, a német lista élén három hétig tanyázott. A londoni énekes a brit rangsor negyedik helyéig jutó zeneszámának sikertörténete még nem ért véget, a héten belépett az amerikai lista élmezőnyébe, a tizedik helyre jött fel.

 

Majka, Curtis, BLR: Belehalok

A trió felvételének videoklipje március végén debütált a legnagyobb videómegosztó portálon. Azóta is tarol, már több mint tizennégy milliószor nézték meg, és a kiváló rapdal 2012 nyarának legnagyobb magyar slágere. A szerzemény paródiaváltozatának nézettsége is meghaladta már a hárommilliót. (Új Szó)

Puha József

2012. 09. 19. 22:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Slágerek mindenhonnan cikk képei
Listamustra - Slágerek mindenhonnanListamustra - Slágerek mindenhonnan