Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/38

Listamustra - Listamustra 2012/38

Az amerikai Billboard magazin kétszáz nagylemezt rangsoroló eladási listájának történetében másodszor fordul elő, hogy az első hat helyet új belépők foglalják el. A tizedik pozícióban is újdonság található, ahol Amanda Palmer a The Grand Theft Orchestrával készített, a Kickstarter közösségi program keretében finanszírozott Theatre Is Evil című stúdióalbuma debütált.

A botrányoktól sem mentes 37. életévében járó New York-i énekesnő 1 192 793 dollárt gyűjtött össze nagylemeze készítésére. Az adakozók az albumot ingyen tölthetik le. Amanda Palmer vezető szószólója a női szőrzetnek, hónalj- és fanszőrzetét nem epilálja. Erről meggyőződhetünk a The First Time Ever I Saw Your Face című felvétel videoklipjében.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5: One More Night

Egyesült Királyság – The Script featuring will.i.am: Hall of Fame

Németország – Asaf Avidan: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Dél-koreai rapper a brit élmezőnyben

A Maroon 5 a One More Night című szerzeménnyel pályafutása harmadik amerikai listavezetőjét ünnepelheti. Az Adam Levine vezette zenekar korábban a Makes Me Wonder és a Christina Aguilerával készült Moves Like Jagger című zeneszámokkal járta meg a legmagasabb pozíciót – az előbbivel 2007-ben három, az utóbbival tavaly négy hétig uralta a mezőnyt. A One More Night a Los Angeles-i pop-rock együttes júniusban kiadott Overexposed című negyedik stúdiólemezének második slágere. Az első, a Wiz Khalifával rögzített Payphone a második helyig jutott. Nincs változás a brit lista csúcsán, második hete a dublini The Script trió will.i.ammel készült Hall of Fame című felvétele vezet. A második helyre érkezett meg Example dala, a Say Nothing, amely a londoni énekes novemberben megjelenő The Evolution of Man című negyedik stúdióalbumának előhírnöke. A 37. helyről a bronzérmes pozícióba lépett PSY dél-koreai rapper a Gangnam Style című szerzeménnyel, amely videoklipjének nézettsége a legnépszerűbb videómegosztó portálon már 288 milliónál tart. Németországban hatodik hete a Wankelmut művésznéven alkotó Jacob Dilssner berlini lemezlovas, producer Asaf Avidan izraeli folkénekes One Day / Reckoning Song című zeneszámához készített remixe vezet. A német nyelvterületen szeptember 7-én került forgalomba David Guetta francia lemezlovas, producer tavaly augusztusban kiadott Nothing but the Beat című ötödik stúdiólemezének új változata Nothing but the Beat 2.0 címmel. Erről harmadik hete tanyázik a német listán, most a harmadik helyen szerepel a Sia ausztrál énekesnővel készített She Wolf (Falling to Pieces) című felvétel. A héten a kilencedik helyen nyitott az album egy következő dala, a Ne-Yo és Akon közreműködésével készült Play Hard. A magyar Single listát 23. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A hazai rádióállomások Gotye és Kimbra világslágerét, a Somebody That I Used to Know címűt sugározzák a legtöbbet, amely áprilisban egy hétig vezette már a rádiós rangsort.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Dave Matthews Band: Away from the World

Egyesült Királyság – The Killers: Battle Born

Németország – Billy Talent: Dead Silence

Magyarország – Szenes Iván: Hosszú az a nap

 

A Dave Matthews Band rekordja

Az amerikai albumeladási lista élére a Dave Matthews Band nyolcadik, Away from the World című stúdiólemeze iratkozott fel, amelyből szeptember 11. és szeptember 16. között 266 ezer példányt értékesítettek az USA-ban. Az 1991-től működő virginiai rockzenekarnak ez sorrendben a hatodik listavezető stúdióalbuma az amerikai rangsorban, ami korábban senkinek sem jött össze. Az ezüstérmes pozícióban a Little Big Town alabamai countryzenei kvartett ötödik stúdiólemeze, a Tornado, a bronzérmesben a minnesotai Bob Dylan 35. stúdióalbuma, a Tempest kezdett. A negyedik helyen a The Avett Brothers észak-karolinai folk-rock együttes hetedik stúdiólemeze, a The Carpenter debütált. A múlt heti brit első helyezett, a The xx második stúdióalbuma, a Coexist az ötödik helyre érkezett meg. A londoni zenekar 2009-ben megjelent bemutatkozó nagylemezének az USA-ban a 92. hely volt a csúcspozíciója. A hatodik helyen a ZZ Top 1969-ben alakult texasi blues-rock együttes 15., La Futura című stúdióalbuma nyitott – az előző Mescalero címmel kilenc éve került a boltokba. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében négy új belépő található. A csúcsra a The Killers Las Vegas-i pop-rock zenekar negyedik, Battle Born című stúdiólemeze, mögéje a pennsylvaniai P!nk hatodik, The Truth About Love című stúdióalbuma iratkozott fel. A hatodik helyen Michael Jackson negyedszázada kiadott Bad című nagylemezének új változata, a Bad 25 kezdett. A kilencedik pozícióban 2012 legnagyobb felfedezettje, a kanadai Carly Rae Jepsen debütált a Kiss című második stúdióalbumával. A német élmezőnyben nyolc újdonság szerepel. Az első helyre a Billy Talent kanadai rockegyüttes ötödik stúdiólemeze, a Dead Silence, a másodikra Bob Dylan albuma, a Tempest, a harmadikra a The xx korongja, a Coexist, az ötödikre a ZZ Top CD-je, a La Futura, a hatodikra a 257ers német hiphopformáció nagylemeze, a HRNSHN, a hetedikre a Pet Shop Boys 11. stúdióalbuma, az Elysium, a kilencedikre David Guetta korongja, a Nothing but the Beat 2.0, a tizedikre Nazar török származású osztrák rapper CD-je, a Narkose érkezett meg. Magyarországon visszatért a TOP 40-be, egyből annak legmagasabb pozíciójába Szenes Iván slágereinek Hosszú az a nap című válogatáslemeze. A két éve elhunyt dalszövegíró Koncert 2011 – Nem csak a húszéveseké a világ című DVD-je a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként a nyolcadik helyen nyitott. Az ezüstérmes pozícióban is visszatérő található, az Ocho Macho második, Online a Világ című stúdióalbuma.

Puha József

2012. 09. 27. 8:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/38 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/38