Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Rapszenzáció Dél-Koreából

PSY - Rapszenzáció Dél-Koreából

A zenei élet már csak ilyen kiszámíthatatlan! Két hete még arról írtunk, hogy bizonyára a Somebody That I Used to Know és a Call Me Maybe közül kerül ki 2012 legnagyobb világslágere. Most pedig itt egy dél-koreai énekes-rapper (!), és máris egyértelmű, hogy a Gangnam Style című felvétele lesz az év legnépszerűbb zeneszáma. Ráadásul már arról folyik a vita, válhat-e az új évezred eddigi legsikeresebb dalává. Szerintem igen!

PSY - Gangnam Style

A Gangnam Style az amerikai Billboard magazin e heti Hot 100 listáján a 11. helyről a másodikra jött fel, a jövő héten átveszi a vezetést. A vasárnap este kiadott brit rangsorban már át is vette.

A történet kezdete
A szerzemény PSY hatodik nagylemezén szerepel, szövegét az előadó írta, zenéjét Yoo Gun-hyunggal komponálta. Dél-Koreát pillanatok alatt meghódította, majd átlépte az országhatárt. A videoklipje július 15-én debütált az első számú videómegosztó portálon.

PSY - Rapszenzáció Dél-Koreából

Hihetetlen siker
A klip nézettsége szerda reggel hétkor 351 milliónál tartott. Szeptember 20-án Guinness-rekorder lett, a szóban forgó portál történetének legkedveltebb klipjeként írta be magát a rekordok könyvébe, addig több mint kétmillióan lájkolták (már hárommillió felett jár). A villámgyors siker az internetezők aktivitása mellett a sztárok érdeklődésének köszönhető, többek közt Britney Spears, Katy Perry, Robbie Williams, T-Pain vagy Tom Cruise is a rajongóik figyelmébe ajánlotta.

PSY, az énekes-rapper
Hősünk 1977. december 31-én született. 2001-ben jelent meg első albuma. A közelmúltig még odahaza is csak a másodvonalba tartozott. Nem egy sztáralkat, a tömzsi testével jócskán kilóg napjaink menő előadói közül.

Nem csak zene
PSY a zeneszám mellé megalkotta az új kacsatáncot, a suta lovaglást, amit kezdő szinten bárki elsajátíthat. A tánc legalább olyan tempóban terjed, mint a komoly társadalmi üzenettel rendelkező dal. Gangnam a legdrágább világmárkák boltjaival és a plasztikai sebészek klinikáival Szöul újgazdag városrésze. Itt egy átlagos lakás ára az éves koreai átlagfizetés tizennyolcszorosa. Az általános nézet szerint a gangnamiak ingatlanspekulációból és hasonló gyanús üzletekből gazdagodtak meg. Dél-Koreában sokan még hitelt is felvesznek azért, hogy a gangnamiak életstílusát kövessék: felesleges luxuscikkeket vásároljanak vagy drága kávéházakba járhassanak. A Gangnam Style tehát könnyed, sokak számára kívánatos életérzést jelent – PSY ebből űz gúnyt. A szerzemény a koreai társadalom sekélyességéről, felszínes voltáról szól. A videóban PSY egy olyan embert alakít, akivel a koreaiak nagy része azonosul. A szöveg szerint az előadó a tökéletes barátnőt keresi, aki tudja, mikor kell tisztelettudóan viselkedni, és mikor lehet felszabadultnak, vadnak lenni.

PSY - Rapszenzáció Dél-Koreából

Zúdul a lavina
Az interneten már most rengeteg válaszvideó, paródia látható. Óriási siker a kaliforniai, El Monte-i vízi mentők videója, amelynek nagy visszhangja is van, mivel a szereplőket elbocsátották, azzal az indokkal, hogy magáncélra használták egyenruhájukat és munkahelyüket. A Kim Jong Style című paródiavideó az észak-koreai diktátor tevékenysége elé állít görbe tükröt. A dél-koreai elnökválasztási kampányban is felhasználták a jellegzetes táncmozdulatokat a szavazók meggyőzése érdekében. Egyre több sportoló is ezzel a tánccal ünnepli győzelmét. Thaiföldön rendbontásba torkollott egy Gangnam Style táncverseny. Tinédzserek két csoportja vetélkedett, aztán összeszólalkozott. Másnap hajnalban az egyik csoport visszatért a helyszínre, és dúlt: lövöldözött, autókat rongált. A Dél-Koreai Turisztikai Hivatal egynapos, One Day Gangnam körutakat szervez, amelyek keretében bevásárlóközpontokba, szépségszalonokba, méregdrága éttermekbe, este kaszinókba, klubokba viszi el az érdeklődőket. A Gangnam Style már reklámzeneként is funkcionál.

A siker titka
A neten a videoklipek egy jelentős csoportja azért ér el kimagasló nézettséget, mert rossz. Itt szó sincs erről, az emberek – ahogy a lájkokból is kitűnik – azért nézik, mert kedvelik. A Gangnam Style szórakoztató, mókás, jókedvet áraszt. PSY sikerének egyik titka, hogy nem veszi magát komolyan. Jóleső látvány a sok gondosan kitalált sztár között. Természetesen a negatív reakciók is megjelentek. Sokak szerint a zeneszám és klipje túlságosan közönséges. A The Sydney Morning Herald újságírója úgy véli, a videó a nyugati néző számára értelmezhetetlen, és azon kezd el gondolkodni, hogy nem vette-e be véletlenül valaki más gyógyszereit…

Egyslágeres sztár?
Az észak-amerikai piacra készülő PSY-nagylemez is koreai nyelvű. A kiadó szerint a koreait ugyan arrafelé a kutya sem érti, de szép és ízes nyelv… Az énekes-rapper nyilván a Gangnam Style sikerét nem fogja túlszárnyalni (azt képtelenség, ráadásul még a sikertörténet elején járunk), s az is könnyen elképzelhető, hogy egyslágeres előadóként vonul be a zenetörténetbe. (Új Szó)

Puha József

2012. 10. 03. 7:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Andrea 2012. 11. 29. 14:12
Szerintem a magyar zeneszerzők naponta írnak ennél különb, színvonalasabb zenéket, mint a gangnam style. De ez a pojáca táncolni sem tud, csak ugrabugrál.
Vendég 2012. 12. 05. 16:45
nagyon ügyes
fece 2013. 10. 12. 16:24
Gangnam style magyar
VENDÉG 2013. 10. 13. 3:03
SZUPI
VENDÉG 2013. 10. 14. 7:44
:(

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Rapszenzáció Dél-Koreából cikk képei
PSY - Rapszenzáció Dél-KoreábólPSY - Rapszenzáció Dél-KoreábólPSY - Rapszenzáció Dél-Koreából