Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/39

Listamustra - Listamustra 2012/39

A Gangnam Style világszerte viharsebességgel hódít! PSY dél-koreai énekes-rapper dala az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a 11. helyről a másodikra lépett, a brit rangsorban átvette a vezetést. Már most bátran kijelenthetjük, hogy nemcsak az ősz, hanem az egész év legnagyobb világslágere lesz!

Az albumok piacán is nagy a mozgolódás. Az Egyesült Királyság eladási listájának élére a Mumford & Sons londoni folk-rock zenekar érkezett meg a Babel című második stúdiólemezével, amelyből 158 923 példányt értékesítettek a megjelenés hetében a szigetországban. Ez a legjobb idei debütálás. A korábbi csúcsot Lana Del Rey New York-i énekesnő tartotta, akinek a brit piacon január 30-án forgalomba került Born to Die című második stúdióalbumából a kiadás hetében 116 745 példány fogyott. A Mumford & Sons első korongja, a 2009 októberében megjelent Sigh No More odahaza már négyszeres platinalemez, 156. hete tanyázik a brit eladási rangsorban, a héten a 21. helyről a tizedikre jött fel. Az Amerikai Egyesült Államokban P!nk foglalta el a legmagasabb pozíciót, pályafutása során először, a The Truth About Love című hatodik stúdióalbumával – szeptember 18. és szeptember 22. között 281 ezer példány kelt el belőle. A pennsylvaniai énekesnő 2012 harmadik legjobb kezdését produkálta. Madonna nagylemezét, az MDNA címűt 359 ezren, Justin Bieber albumát, a Believe címűt 374 ezren szerezték be az USA-ban az első héten.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5: One More Night

Egyesült Királyság – PSY: Gangnam Style

Németország – Marteria: Lila Wolken

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Visszatért Christina Aguilera

Az amerikai listát második hete a Maroon 5 uralja a One More Night című szerzeménnyel, amely a Los Angeles-i együttes harmadik hazai listavezetője. A legmagasabban nyitó újdonság, Christina Aguilera felvétele, a Your Body a 34. helyen található. A New York-i születésű énekesnő az észak-amerikai piacon november 13-án érkező Lotus című hetedik stúdiólemezét vezeti fel vele. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében a legnagyobb ugrást Flo Rida hajtotta végre, az I Cry című zeneszámmal a kilencedik helyét a harmadikra cserélte. A TOP 10-be három dal került be. Hét helyezést javított a hetediken szereplő fun. New York-i indie-pop trió slágere, a Some Nights. Szintén megfelezte helyezését Conor Maynard brightoni énekes az arkansasi születésű Ne-Yóval készült Turn Around című szerzeménnyel – a kilencedik pozícióba jöttek fel. A kettő közé a három helyezést ugró francia David Guetta és az ausztrál Sia felvétele, a She Wolf (Falling to Pieces) ékelődött be. Németországban rajt-cél győzelmet aratott Marteria 1982-es születésű hazai rapper a Lila Wolken című zeneszámmal. Az ötödik helyre iratkozott fel a szintén német Philipp Poisel a Wie soll ein Mensch das ertragen című dallal. A magyar Single listát 24. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen vezeti. A hazai rádióállomások a The Black Eyed Peas-frontember, will.i.am a holland Eva Simonsszal készült This Is Love című slágerét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – P!nk: The Truth About Love

Egyesült Királyság – Mumford & Sons: Babel

Németország – P!nk: The Truth About Love

Magyarország – Lord: Big City Lights

 

A Hammer Music hete

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának élmezőnyében P!nk korongja mellett további öt új belépőre lelünk. Az ezüstérmes pozícióban a GOOD Music (Getting Out Our Dreams) lemezkiadó tizenkét szerzeményt felvonultató Cruel Summer című – a cím alapján kissé késve érkező – válogatásalbuma debütált. A céget 2004-ben Kanye West alapította. A tevékenységét rögtön két sikerlemezzel, John Legend 2004 decemberében kiadott Get Lifted és Common 2005 májusában megjelent Be című albumával indította. Rajtuk kívül többek közt Pusha T, Q-Tip, Mos Def, Kid Cudi vagy CyHi The Prynce kiadványait gondozza. A harmadik helyet a Las Vegas-i The Killers negyedik stúdiólemeze, a Battle Born foglalta el. A hatodik helyen a kanadai Carly Rae Jepsen második stúdióalbuma, a Kiss, a hetediken a Grizzly Bear New York-i indie-rock zenekar negyedik stúdiólemeze, a Shields, a tizediken a Ben Folds Five észak-karolinai rockegyüttes negyedik stúdióalbuma, a The Sound of the Life of the Mind kezdett. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében az élen nyitó Mumford & Sons-nagylemez mellett további három újdonság található. Az ezüstérmes pozícióba a Green Day kaliforniai punk-rock zenekar kilencedik, ¡Uno! című stúdióalbuma, az ötödik helyre a Britain’s Got Talent idei, hatodik sorozatának második helyén végző Jonathan & Charlotte ír komolyzenei duó Together című első nagylemeze, a kilencedikre deadmau5 kanadai producer, lemezlovas hatodik, Album Title Goes Here című stúdiólemeze iratkozott fel. A német élmezőnyben öt új belépő szerepel. Az első helyre P!nk albuma, a The Truth About Love, a másodikra a The Killers nagylemeze, a Battle Born, a harmadikra a kanadai Nelly Furtado ötödik stúdióalbuma, a The Spirit Indestructible, a negyedikre Michael Jackson negyedszázada kiadott Bad című korongjának új verziója, a Bad 25, a kilencedikre a Gregorian német formáció CD-ből és DVD-ből álló koncertkiadványa, az Epic Chants érkezett meg. Érdekesen alakult a magyar lista. A Hammer Music lemezcég a hét nyertese, a negyvenes mezőnyben tizennyolc hanghordozója: a Lord nyolc, a Pokolgép öt, az Omen négy és a Kalapács egy CD-je található.

Puha József

2012. 10. 04. 8:36

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/39 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/39