Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/40

Listamustra - Listamustra 2012/40

Rihanna, napjaink vezető zenei botrányhőse az énekesi pályáját sem hanyagolja, évek óta folyamatosan a slágerlisták élmezőnyében szerepel. A Diamonds című újdonsága a héten a brit rangsor csúcsán debütált. Az 1988. február 20-án született barbadosi énekesnőnek ez a hetedik listavezető slágere a szigetországban.

2007-ben a Jay-Z-vel készült Umbrella tíz, 2008-ban a Take a Bow két, 2010-ben az Only Girl (In the World) két, tavaly a Drake-kel készült What’s My Name? egy és a Calvin Harrisszel készült We Found Love hat hétig uralta a mezőnyt, 2009-ben pedig közreműködőként vezetett egy hétig a Run This Town című Jay-Z-felvétellel, amelyben Kanye West is hallható. A Diamonds az amerikai lista 16. helyén kezdett. A szerzemény egyik társszerzője a leginkább David Guetta mellől ismert Sia Furler ausztrál énekesnő.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5: One More Night

Egyesült Királyság – Rihanna: Diamonds

Németország – Asaf Avidan: One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Albumfelvezető újdonságok

PSY – a várakozással ellentétben – nem foglalta el az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élét. A dél-koreai énekes-rapper Gangnam Style című slágere minimális különbséggel maradt alul a Maroon 5 harmadik hete trónoló One More Night című zeneszámával szemben. A húszas mezőnyben Rihanna 16. helyen nyitó Diamonds című felvétele mellett további két énekesnő újdonsága található. A hetedik helyre iratkozott fel Taylor Swift pennsylvaniai country-pop énekesnő október 22-én megjelenő Red című negyedik stúdiólemezének második beharangozója, a Begin Again című szerzemény. Az első, a We Are Never Ever Getting Back Together három hétig listavezető volt az USA-ban. A 13. pozícióba érkezett meg Ke$ha dala, a Die Young – a Los Angeles-i énekesnő ezzel vezeti fel az Észak-Amerikában a tervek szerint december 4-én forgalomba kerülő Warrior című második stúdióalbumát. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében Rihanna zeneszáma mellett további három új belépőre lelünk. A harmadik helyen startol a 2010-es brit The X Factor harmadik helyén végzett One Direction felvétele, a Live While We’re Young, amellyel az öttagú fiúcsapat a november 12-én kiadásra kerülő Take Me Home című második stúdiólemezét harangozza be. A brit piacon október 5-én éjfél után hét perccel kezdték árusítani a 23. James Bond-film, a Skyfall Adele által énekelt azonos című betétdalát, s két nap alatt annyit értékesítettek belőle (több mint 84 ezret), hogy a rangsor negyedik helyén debütált. Mögötte az ötödik pozícióban Ellie Goulding zeneszáma, az Anything Could Happen kezdett. A herefordi énekesnő ezzel vezette fel a hétfőn megjelent Halcyon című második stúdióalbumát. Németországban egy hét kihagyás után visszatért a lista csúcsára a Wankelmut művésznéven alkotó Jacob Dilssner berlini lemezlovas, producer Asaf Avidan izraeli folkénekes One Day / Reckoning Song című felvételéhez készített remixe – összességében hetedik hete vezet. Az ezüstérmes pozícióban nyitott a 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon diadalmaskodó Lena hannoveri énekesnő Stardust című újdonsága, a német nyelvterületen holnap forgalomba kerülő azonos című harmadik stúdióalbumának beharangozója. A magyar Single lista élén 25. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen tanyázik. A hazai rádióállomások Nabiha dán énekesnő Never Played the Bass című zeneszámát sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Mumford & Sons: Babel

Egyesült Királyság – Muse: The 2nd Law

Németország – Xavas: Gespaltene Persönlichkeit

Magyarország – Green Day: ¡Uno!

 

Angol zenekar amerikai sikere

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyének felét új belépők adják. Az első helyre a Mumford & Sons londoni folk-rock kvartett második, Babel című stúdiólemeze iratkozott fel, amelyből szeptember 25. és szeptember 30. között 600 ezer példány fogyott az USA-ban – ez idei rekord. A rockegyüttesek közül legutóbb 2008 októberében az ausztrál AC/DC adott el többet a kiadás hetében a Black Ice című korongjából, 784 ezret. A második helyre a Green Day kaliforniai punk-rock zenekar trilógiájának első, ¡Uno! című része érkezett meg. A ¡Dos! Észak-Amerikában november 13-án, a ¡Tré! január 15-én kerül forgalomba. A bronzérmes pozícióban az ugyancsak kaliforniai No Doubt hatodik stúdióalbuma, a közel tizenegy évvel a legutóbbi, a Rock Steady után megjelent Push and Shove startol. Az ötödik helyen Lupe Fiasco chicagói rapper negyedik stúdiólemeze, a Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1, a hatodikon deadmau5 kanadai producer, lemezlovas Album Title Goes Here című korongja debütált. A brit TOP 10-ben két újdonság és egy visszatérő szerepel. A csúcson a Muse hatodik stúdiólemeze, a The 2nd Law kezdett – 108 536 példányt értékesítettek belőle a kiadás hetében. A Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme és Dominic Howard alkotta devoni együttes az előző három stúdióalbumával, a 2009-es The Resistance, a 2006-os Black Holes & Revelations és a 2003-as Absolution cíművel is listavezető volt. A hatodik pozícióban a három angol, egy ír és egy ausztrál énekes alkotta The Overtones második stúdiólemeze, a Higher nyitott. A tizedik helyre tért vissza az angol Electric Light Orchestra 2005-ös, All Over the World: The Very Best of Electric Light Orchestra című slágerválogatása, amely 173. hete tanyázik a listán. Németországban a Xavier Naidoo énekes és Kool Savas rapper alkotta Xavas albuma, a Gespaltene Persönlichkeit iratkozott fel az élre, megelőzve a Mumford & Sons második helyen indító Babel és a Green Day harmadikon startoló ¡Uno! című korongját. Az utóbbi Magyarországon az eladási rangsor csúcsára érkezett meg. A negyvenes mezőnyben további két új belépő található: a 18. helyen a Dirty Slippers nagylemeze, a Közel Hozzád, a 37. pozícióban a The Killers albuma, a Battle Born debütált.

Puha József

2012. 10. 11. 6:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/40 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/40