Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ma 50 éves Flea

Red Hot Chili Peppers - Ma 50 éves Flea

Flea, eredeti nevén Michael Peter Balzary, a világszerte ismert funk metal együttes, a Red Hot Chilli Peppers basszusgitárosa ma ünnepli 50. születésnapját. Ő nem csupán tagja a bandának, hanem virtuóz játékával és basszusvezetésével meghatározza a zenekar hangzását is.

Michael Melbourne-ben született, öt éves volt, amikor családja New Yorkba költözött. Már igen fiatalon rendkívüli késztetést érzett a zenélés iránt. Elsőként dobon játszott, majd kilenc évesen a trombitálással is megismerkedett. Tehetségére hamar felfigyeltek és kisvártatva már a Los Angeles-i Ifjúsági Zenekarban muzsikált. 11éves volt, mikor édesanyja hozzáment Walter Urban jazz zenészhez. Az ő zenei munkásságának köszönhető, Flea igen erős kötődése jazz iránt.

Red Hot Chili Peppers - Ma 50 éves Flea

Balzary lelkes trombitás és jazz rajongóként érkezett a Fairfax Gimnáziumba, 1976-ban. Legelső napján jól összeverekedett Tony Shurr nevű iskolatársával, amikor Anthony Kidies sietett segítségére. Pillanatokon belül kialakult köztük az az elválaszthatatlan barátság, amely a mai napig is tart. Kiedis korábban úgy nyilatkozott, hogy ha nincs az ifjú Balzary, ő soha nem ismerkedik meg a jazz zenével. Flea-re igen nagy hatást gyakorolt Hillel Slovak barátsága is, aki a két suhancot bevezette a rock világába. Újdonsült lelkesedése, melyet elsősorban Jimmy Hendrix zenéje iránt érzett, fordította a basszusgitár felé. Első tanára éppen Slovak volt, aki már akkoriban is virtuóz gitáros volt.

Flea, Anthony, Hillel és barátjuk, Jack Irons 1983-ban döntöttek úgy, hogy komolyabban is megpróbálkoznak a zenéléssel; klubokban léptek fel a Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem (kb. Kiapadhatatlan Tony és a Testi Sértés Csodálatos Mesterei) néven, majd Flea ötletére felvették a Red Hot Chili Peppers nevet. Hat hónapon belül megkötötték első szerződésüket. Azóta a RHCP 10 nagylemez és számos válogatás lemezt adott ki és 11 világ körüli turnén vannak már túl. Flea számos neves zenészt segített karrierje során. még felsorolni is nehéz azokat a kiváló művészeket, kikkel mindeddig együtt dolgozott. Isten és rock and roll éltesse még jó sokáig!

2012. 10. 16. 17:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ma 50 éves Flea cikk képei
Red Hot Chili Peppers - Ma 50 éves Flea Red Hot Chili Peppers - Ma 50 éves Flea