Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/41

Listamustra - Listamustra 2012/41

Több mint húsz év után újra összejött! Legutóbb 1992 tavaszán tanyáztak angol zenekarok az amerikai albumeladási lista első két helyén. A csúcson a Def Leppard stúdiólemeze, az Adrenalize, az ezüstérmes pozícióban a The Cure stúdióalbuma, a Wish szerepelt.

A héten az élen a vezető helyét megőrző Mumford & Sons londoni folk-rock együttes második stúdiólemeze, a Babel található – a kiadás hetében 600 ezer, a második héten 169 ezer példányt értékesítettek belőle. A második helyre a devoni Muse hatodik stúdióalbuma, a The 2nd Law érkezett meg. A Mumford & Sons korongja az Egyesült Királyságban két hete az első helyen kezdett, és egy hét kihagyás után visszatért oda. Az amerikai Hot 100 lista csúcsát – a várakozással ellentétben – a héten sem foglalta el PSY. A dél-koreai énekes-rapper Gangnam Style című világslágere harmadik hete a második helyen tanyázik. Második hete maradt alul minimális különbséggel a Maroon 5 a rangsort negyedik hete vezető One More Night című felvételével szemben. PSY Németországban viszont felért a lista élére.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5: One More Night

Egyesült Királyság – Swedish House Mafia featuring John Martin: Don’t You Worry Child

Németország – PSY: Gangnam Style

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Tarol a Swedish House Mafia búcsúdala

Az amerikai lista élmezőnyében három új belépőre lelünk. A harmadik helyen debütált az USA-ban is rendkívül népszerű One Direction újdonsága, a Live While We’re Young, amellyel a négy angol és egy ír énekes alkotta fiúcsapat az Észak-Amerikában november 13-án forgalomba kerülő Take Me Home című második stúdiólemezét harangozza be. Akárcsak a múlt héten, ezúttal is szerepel a TOP 10-ben új szerzemény Taylor Swifttől. A jövő héten megjelenő negyedik, Red című stúdióalbumának címadó zeneszáma a hatodik helyen nyitott. Az USA-ban október 5-től vásárolható meg a Skyfall című James Bond-film azonos című betétdala. Adele felvételéből három nap alatt 261 ezer példány fogyott, és a rangsor nyolcadik helyére iratkozott fel. A Skyfall az Egyesült Királyságban két helyet előrelépve az ezüstérmes pozícióban található. A szigetországban szintén október 5-től kapható, az első két napon 84 ezer, október 7. és október 13. között 92 ezer példány kelt el belőle. A filmből korábban ilyen magasan, a második helyen csak a Duran Duran 1985-ös slágere, az A View to a Kill járt. A brit tízes mezőnyben két új belépőre lelünk. Pályafutása során először foglalta el a csúcsot a három lemezlovas és producer alkotta Swedish House Mafia a John Martin svéd énekessel készült Don’t You Worry Child című szerzeménnyel. A svédországi formációnak ez a búcsúdala, határozatlan időre felfüggesztette működését. A hetedik helyre Leona Lewis érkezett meg a Childish Gambino művésznév alatt dolgozó Donald Glover amerikai színész-énekessel készült Trouble című zeneszámmal. A brit The X Factor harmadik, 2006-os sorozatát megnyert londoni énekesnő hétfőn rukkolt elő a harmadik, Glassheart című stúdiólemezével, amelyet egy felvétellel már tavaly augusztusban beharangozott – az akkor még mifelénk ismeretlen Avicii svéd lemezlovas-producerrel készült Collide a brit lista negyedik helyéig jutott. A német élmezőnyben egy újdonság szerepel: Rihanna slágere, a Diamonds a negyedik helyen kezdett. A barbadosi énekesnő dala a múlt héten a brit lista élén debütált, onnan a negyedik helyre hátrált. A magyar Single listát 26. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen uralja. A második helyen a nálunk is nagyon népszerű One Direction újdonsága, a Live While We’re Young nyitott. A hazai rádióállomások a Florence + the Machine slágerét, a Spectrum (Say My Name) címűt sugározzák a legtöbbet, amely a brit listát júliusban és augusztus elején három hétig vezette. A szerzeményből többek közt Calvin Harris készített népszerű remixet. A kölcsönkenyér visszajár – a skót énekes-producer Sweet Nothing című újdonsága a zenekar énekesnőjével, Florence Welch-csel készült, és minden bizonnyal a jövő heti brit lista csúcsára iratkozik fel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Mumford & Sons: Babel

Egyesült Királyság – Mumford & Sons: Babel

Németország – Seeed: Seeed

Magyarország – Ákos: 2084

 

Ákos kötelező sikere

Az Amerikai Egyesült Államok albumeladási listájának élmezőnyében a második helyen startoló Muse-nagylemez mellett további hat új belépő található. A bronzérmes pozícióba Miguel 1986-os születésű Los Angeles-i énekes második stúdióalbuma, a Kaleidoscope Dream érkezett meg. A Three Days Grace kanadai rockegyüttes Transit of Venus című negyedik stúdiólemeze az ötödik, az ugyancsak kanadai Diana Krall dzsesszénekesnő Glad Rag Doll című tizedik stúdióalbuma a hatodik helyen kezdett. Az America’s Got Talent ötödik, 2010-es sorozatának második helyén végző, áprilisban még csak a 12. életévét betöltött pennsylvaniai Jackie Evancho negyedik stúdiólemeze, a Songs from the Silver Screen a hetedik, a brit The X Factor hetedik, 2010-es szériájának negyedik helyén záró worcestershire-i Cher Lloyd odahaza még tavaly novemberben kiadott Sticks + Stones című első stúdióalbumának amerikai változata a kilencedik helyen debütált. A 68. életévében járó Van Morrison északír zenész Born to Sing: No Plan B című 34. stúdiólemeze a tizedik helyen nyitott. A brit tízes mezőnyben négy újdonság szerepel. Ellie Goulding a BBC Sound of 2010 győztese, a brit szakma az év leendő ígéretének kiáltotta ki. A jóslat beigazolódott, a brit piacon 2010. március 1-jén megjelent első, Lights című stúdióalbumából a szigetországban 850 ezer, az USA-ban 300 ezer példányt értékesítettek. A herefordshire-i énekesnő második, Halcyon című stúdiólemeze az ezüstérmes pozícióba iratkozott fel. A hetedik helyre az Electric Light Orchestra 1947-es születésű énekese, Jeff Lynne érkezett meg a Long Wave című második szólóalbumával. Az első Armchair Theatre címmel még 1990-ben került a boltokba. Mögötte a nyolcadik pozícióban az ELO új, Mr. Blue Sky: The Very Best of Electric Light Orchestra című slágerválogatása kezdett, sőt a tizedik helyen is a zenekar tanyázik, a 2005-ös All Over the World: The Very Best of Electric Light Orchestra című gyűjteménnyel. A kilencedik helyen az All Time Low marylandi pop-punk együttes Don’t Panic című ötödik stúdiólemeze debütált. Németországban az 1998-ban alakult Seeed berlini reggae-dancehall zenekar Seeed című stúdióalbuma nyitott az eladási lista élén. Az ezüstérmes pozícióba a Muse nagylemeze, a The 2nd Law iratkozott fel. Nálunk – a várakozásnak megfelelően – Ákos albuma, a 2084 startol a rangsor csúcsán. A negyvenes mezőnyben további három új belépőre lelünk, mindhárom a TOP 10-be érkezett meg. A harmadik helyen a Dalriada CD-je, a Napisten Hava, a negyediken a Muse nagylemeze, a hatodikon Diana Krall korongja, a Glad Rag Doll kezdett. Érdekesség, hogy az utóbbi kettő fel is lép nálunk, a kanadai énekesnő november 13-án, az angol trió egy héttel később, november 20-án koncertezik a Papp László Budapest Sportarénában.

Puha József

2012. 10. 18. 1:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/41 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/41