Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Az újonc fontos diadala

Mercury Music Prize - Az újonc fontos diadala

Sokan a brit és ír zeneipar első számú díjának tartják a Mercury Prize-t. Szakmai szemmel nézve az is. A szeptember 12-én nyilvánosságra hozott jelöltlistáról azt a következtetést vonhattuk le, hogy ismét generációváltás zajlik az Egyesült Királyság és Írország zenei életében. A tizenkét jelölt között nyolc debütáló album szerepelt.

A csütörtök esti díjátadón egy, odahaza korábban a harmadvonalban levő, mifelénk teljesen ismeretlen együttes, az Alt-J vitte el a pálmát. A kvartett rajongótábora azóta – a várakozásnak megfelelően – napról napra ezrekkel bővül.

A Mercury Prize-t 1992-ben a Brit Hanglemezipari Szövetség (British Phonographic Industry) alapította az irodalmi Man Booker Prize és a képzőművészeti Turner Prize zenei megfelelőjeként. Az előző egy év legjobb brit (angol, északír, skót, walesi) és ír albumát készítő zenészt, zenekart jutalmazzák a rangos elismeréssel. A jelöltlistáról és a győztesről zenei szakemberekből álló zsűri dönt. A nagy szakmai presztízst jelentő győzelem mellé húszezer font is jár. A díj odaítélése piaci sikertől független. A díjazottak között megtalálható az Arctic Monkeys, a Franz Ferdinand, a Portishead, a Primal Scream, a Pulp vagy az egyetlen duplázó, PJ Harvey, az elmúlt két évtized legsikeresebb brit együttesei, az Oasis, a Blur és a Coldplay azonban (eddig) lemaradtak róla.

Mercury Music Prize - Az újonc fontos diadala

A díjkiosztó húsz év után új köntöst kapott. A szakma végre belátta, hogy több lehetőség rejlik benne, mint amennyit évről évre kiaknáz, ezért a 21. gála – az előzőekkel összehasonlítva – nagyobb médiafelhajtást kapott, és az elmúlt évekkel ellentétben nem szeptemberben, hanem november 1-jén tartották, új helyszínen, a londoni Roundhouse-ban.

Meglepetés viszont nem történt. A bukmékerek favoritja, az Alt-J diadalmaskodott a májusban megjelent An Awesome Wave című első stúdiólemezével. A 2007-től létező leedsi zenekart Joe Newman énekes-gitáros, Gwil Sainsbury basszusgitáros-gitáros, Gus Unger-Hamilton billentyűs és Thom Green dobos alkotja. A zenészek irodalmat illetve képzőművészetet tanultak az egyetemen, másodévesként kezdtek dalokat írni. „Az Alt-J egyedi és kicsit sem divatos zenét játszik, ami érzékeny és szép is egyszerre, anélkül, hogy nyálas vagy giccses volna” – hangzott a zsűri indoklása. Az együttes elektronikával, valamint folkos, funkos és r&b-s elemekkel kevert gitárpopját az énekben rejlő szívfájdalom és a többszólamú, már-már gregoriános vokál teszi egyedivé. Eddig az An Awesome Wave öt szerzeményéhez (Something Good, Breezeblocks, Tessellate, Matilda, Fitzpleasure) készült videoklip.

Az An Awesome Wave a brit albumeladási listán korábban a 19. helyig jutott. Nyilvánvaló volt, hogy nem ez lesz a csúcspozíciója, hiszen a zenekar a díjnak köszönhetően már megsokszorozta folyamatosan bővülő rajongótáborát. A nagylemez a héten a 27. helyről a 13. pozícióba jött fel. (Új Szó)

Puha József

2012. 11. 06. 5:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Az újonc fontos diadala cikk képei
Mercury Music Prize - Az újonc fontos diadalaMercury Music Prize - Az újonc fontos diadala