Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/44

Listamustra - Listamustra 2012/44

Taylor Swift negyedik stúdiólemeze, a Red – a várakozásnak megfelelően – az amerikai albumeladási lista élére iratkozott fel. A 23. életévében járó pennsylvaniai country-pop énekesnő a megjelenés hetében 1,208 millió példányt értékesített belőle az USA-ban, ami 2012 legjobb debütálása.

Legutóbb Eminem adott el többet az első héten a 2002-ben kiadott The Eminem Show című nagylemezéből, 1,322 millió példányt. A Red 1991 óta – amióta a Nielsen SoundScan állítja össze a listát – a 18. album, amelynek amerikai példányszáma a megjelenés hetében elérte az egymilliót. Az *NSync a rekorder, a fiúcsapat No Strings Attached című 2000-es nagylemezéből 2,416 millió példány fogyott az első napokban. Az énekesnők között Taylor Swift csak Britney Spears csúcsával szemben maradt alul, akinek Oops!…I Did It Again című 2000-es albumából 1,319 millió példányt vásároltak az első héten.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Maroon 5: One More Night

Egyesült Királyság – Robbie Williams: Candy

Németország – Rihanna: Diamonds

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Robbie Williams listavezetője, nyolc év után

Nem történt változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának érmes pozícióiban. Hetedik hete a Los Angeles-i Maroon 5 slágere, a One More Night uralja a mezőnyt. A második helyen hatodik hete a dél-koreai énekes-rapper, PSY felvétele, a Gangnam Style, a harmadikon második hete a fun. New York-i trió szerzeménye, a Some Nights tanyázik. A TOP 10-ben két új belépő szerepel. A hawaii Bruno Mars Észak-Amerikában december 11-én rukkol elő az Unorthodox Jukebox című második stúdiólemezével, amelynek Locked Out of Heaven című beharangozója nyolc pozíciót előrelépve a hetedik helyen található. A virginiai Chris Brown az USA-ban július 3-án kiadott Fortune című ötödik stúdióalbumának zeneszáma, a Don’t Wake Me Up egy helyet javítva a tizedikre jött fel. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében két újdonságra lelünk. Robbie Williams kilencedik stúdiólemeze Take the Crown címmel mifelénk pénteken, a brit piacon hétfőn került forgalomba. Ennek Candy című dala rajt-cél győzelmet aratott a rangsorban. A Take Thatben ismertté vált sztárnak szólóban ez a hetedik listavezetője a szigetországban. Legutóbb a Radio című slágerrel uralta a mezőnyt, 2004 októberében egy hétig. A bronzérmes pozícióban három rapper: a kelet-londoni Wiley, az észak-londoni Skepta és a hackney-i JME, valamint Ms D londoni énekesnő Can You Hear Me? (Ayayaya) című felvétele kezdett. Németországban Rihanna zeneszáma, a Diamonds vette át a vezetést. A barbadosi énekesnőnek ez az ötödik német listavezetője. A Jay-Z-vel készült Umbrella 2007-ben öt, a Don’t Stop the Music ugyancsak 2007-ben két, az Eminemmel készült Love the Way You Lie (ebben közreműködőként hallható) 2010-ben két és a Calvin Harrisszel készült We Found Love tavaly négy hétig tanyázott az élen. A magyar Single listán 29. hete Ákos kiadványa, az Előkelő idegen az első. A hazai rádióállomások Calvin Harris skót producer, lemezlovas, zenész a brit albumeladási lista csúcsán nyitó 18 Monts című harmadik stúdiólemezének Example londoni énekessel készült We’ll Be Coming Back című szerzeményét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Red

Egyesült Királyság – Calvin Harris: 18 Months

Németország – Unheilig: Lichter der Stadt

Magyarország – Ákos: 2084

 

A Mercury Prize jótékony hatása

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Taylor Swift az élre feliratkozó nagylemeze mellett további öt új belépő szerepel. Az ezüstérmes pozícióban Kendrick Lamar 1987-es születésű kaliforniai rapper good kid, m.A.A.d city című második stúdióalbuma debütált. Az ötödik helyre a nyolcvanhat éves Tony Bennett New York-i énekes-legenda Viva Duets című korongja, a hatodikra Gary Clark Jr. texasi gitáros Blak and Blu című nagylemeze, a hetedikre a Stone Sour iowai rockzenekar House of Gold & Bones – Part 1 című negyedik stúdióalbuma, a kilencedikre a Lady Antebellum nashville-i countryzenei trió On This Winter’s Night című karácsonyi CD-je érkezett meg. Ahogy írtuk, a brit eladási lista csúcsát Calvin Harris harmadik stúdiólemeze, a 18 Months foglalta el. A TOP 10-ben további négy újdonság található. A második helyen Kylie Minogue remixalbuma, a The Abbey Road Sessions, a hatodikon a 2010-ben feloszlott Simply Red frontemberének, Mick Hucknallnek American Soul című szólólemeze, a nyolcadikon a brit The X Factor hetedik, 2010-es sorozatát megnyert Matt Cardle második stúdióalbuma, a The Fire, a tizediken az 1978 és 1986 között működött, majd 1992-ben újjáalakult Madness tizedik stúdiólemeze, az Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da kezdett. A fun. második, Some Nights című stúdióalbuma a 33. pozícióját a negyedikre cserélte, javarészt annak köszönhetően, hogy a trió fellépett a brit The X Factor jelenleg folyó kilencedik szériájában. Az Alt-J múlt csütörtökön Mercury Prize-zal kitüntetett An Awesome Wave című első stúdiólemeze a 27. helyről a 13. helyre jött fel – az elmúlt egy év legjobb brit és ír albumának korábban a 19. hely volt a csúcspozíciója. Németországban az Unheilig német együttes Lichter der Stadt című nagylemezéből értékesítették a legtöbbet. Idehaza negyedik hete Ákos albuma, a 2084 a legkelendőbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben két új belépőre lelünk. A 26. helyen a Madách Színházban látható Én, József Attila című musical CD-je, a 37. helyen Lady Gaga DVD-je, a The Monster Ball Tour nyitott.

Puha József

2012. 11. 07. 7:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/44 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/44