Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/48

Listamustra - Listamustra 2012/48

Rihanna otthonosan érezheti magát az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsán. Összességében 46. hete szerepel a legmagasabb pozícióban – a Diamonds című 12. listavezető slágerével második hete uralja a mezőnyt. A barbadosi énekesnő az amerikai albumeladási rangsor élét viszont először foglalta el az Unapologetic című hetedik stúdiólemezével, 238 ezer példány fogyott belőle a megjelenés hetében.

Ez Rihanna legjobb amerikai debütálása. Az eddigi rekordját a 2010-es Loud című ötödik stúdióalbumával tartotta, amelyből 207 ezer példányt értékesítettek az első héten. Az amerikai zenetörténetben több olyan legendás előadó is van, akik (egyelőre) nem vezették a nagylemezek eladási listáját: például a tízes mezőnyt tíz koronggal megjárt Sting vagy a nyolccal megjárt Sheryl Crow.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna: Diamonds

Egyesült Királyság – Olly Murs featuring Flo Rida: Troublemaker

Németország – Rihanna: Diamonds

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Olly Murs első duplája

Az amerikai élmezőny egyetlen új belépője Phillip Phillips. Az American Idol idei, 11. sorozatát megnyert, 1990. szeptember 20-án született georgiai énekes november 19-én rukkolt elő az első, az amerikai albumeladási lista negyedik helyére megérkező The World from the Side of the Moon című stúdiólemezével, amelynek első slágere, a Home a 12. helyről a nyolcadikra lépett. A szerzemény nem először tanyázik a TOP 10-ben, tizenhat héttel ezelőtt a 84. pozícióból a kilencedik helyre jött fel. Már az ezüstérmes pozícióban található Ke$ha Los Angeles-i énekesnő Európa legtöbb országában hétfőn kiadott, Észak-Amerikában tegnap forgalomba került Warrior című második stúdióalbumának beharangozó, Die Young című felvétele, amely a brit listán a tízes mezőny egyetlen újdonságaként a tizedik helyen nyitott. Az USA-ban a negyedik helyen szerepel, az Egyesült Királyságban a kilencedikről a másodikra ugrott a két hete ugyanitt rajtoló hawaii Bruno Mars jövő héten megjelenő Unorthodox Jukebox című második stúdiólemezének Locked Out of Heaven című zeneszáma. A brit lista csúcsán nincs változás, második hete az essexi Olly Murs dala, a Flo Rida floridai rapperrel készült Troublemaker vezet. A brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának második helyezettje az előző három listavezetőjével, a Please Don’t Let Me Go, a Rizzle Kicks duóval készült Heart Skips a Beat és a Dance with Me Tonight cíművel egy-egy hétig uralta a mezőnyt. Németországban sincs változás az élen, ötödik hete Rihanna slágere, a Diamonds a listavezető. Nálunk a Single listát 33. hete Ákos maxi CD-je és DVD-je, az Előkelő idegen vezeti, a rádióállomások pedig megszakításokkal negyedik hete Nabiha dán énekesnő Never Played the Bass című felvételét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Rihanna: Unapologetic

Egyesült Királyság – Olly Murs: Right Place Right Time

Németország – Led Zeppelin: Celebration Day

Magyarország – Led Zeppelin: Celebration Day

 

Legendás zenekar két csúcsszerzése

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Rihanna az első helyre és Phillip Phillips a negyedikre feliratkozó nagylemeze mellett további három új belépő található. Az ötödiken Kid Rock kilencedik, Rebel Soul című stúdióalbuma kezdett – ez a michigani zenész első hanghordozója, amely digitális formátumban is beszerezhető. Az Egyesült Királyságban a múlt héten a negyedik helyet foglalta el, az amerikai listán a kilencediken startol a Led Zeppelin 2007. december 10-én a londoni O2 Arenaban tartott koncertjének lemeze, a Celebration Day, amely Németországban és nálunk rajt-cél győzelmet aratott. Az amerikai TOP 10 utolsó újdonsága a kaliforniai Keyshia Cole a tizedik pozícióban debütáló Woman to Woman című ötödik stúdióalbuma. Az első, 2002-es American Idol győztese, a texasi Kelly Clarkson öt stúdiólemez után összegezte pályafutását – a három új szerzeménnyel kiegészített Greatest Hits: Chapter One című gyűjtemény a 11. helyre érkezett meg. Az Egyesült Királyságban Olly Murs harmadik stúdióalbuma, a Right Place Right Time nyitott a csúcson – 126 949 példány kelt el belőle az első héten. A tízes mezőnyben még két slágerválogatás szerepel új jelzéssel: a New York-i Neil Diamond nagylemeze, a The Very Best of a nyolcadik, a Girls Aloud négy új dallal kiegészített Ten című albuma a kilencedik helyen rajtol. Németországban az első hét pozícióban újdonságok találhatók: a Led Zeppelin koncertlemeze mögé a második helyre a Pur német popegyüttes albuma, a Schein & Sein, a harmadikra a Coldplay koncertkorongja, a Live 2012, a negyedikre Rihanna CD-je, az Unapologetic, az ötödikre az AC/DC Buenos Airesben rögzített koncertlemeze, a Live at River Plate, a hatodika Joe Cocker 23. stúdióalbuma, a Fire It Up, a hetedikre Eros Ramazzotti 12. stúdiólemeze, a Noi iratkozott fel. Nálunk a Led Zeppelin-album mögött a negyvenes mezőnyben további hat új belépőre lelünk: a bronzérmes pozícióban a The Carbonfools negyedik stúdiólemeze, a CarbonSweet, a 13. helyen a Református énekek című kiadvány XI. része, a 21. helyen Rihanna albuma, az Unapologetic, a 31. helyen az AC/DC korongja, a Live at River Plate, a 32. helyen Rod Stewart karácsonyi CD-je, a Merry Christmas, Baby, a 38. helyen Szalóki Ági ugyancsak karácsonyi, Öröme az égnek, ünnepe a földnek című nagylemeze kezdett.

Puha József

2012. 12. 05. 22:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/48 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/48