Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek

Kelly Clarkson - Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek

Látványos televíziós show keretében hirdették ki a 2013-as év Grammy-díj jelöltjeit, Nashville-ben. A műsor házigazdája Taylor Swift és LL Cool J. volt.

Férfi előadók kapták a legtöbb jelölést:  fun., Frank Ocean, a Mumford & Sons, Jay-Z, Kanye West és Dan Auerbach hat-hat kategóriában esélyes a lemezszakma elismerésére. A női előadók közül Kelly Clarkson és Rihanna három - három jelölést gyűjtött be.
Az új előadók jelöltjei között találjuk fun. és Ocean mellett az Alabama Shakes blues-rock csoportot, Hunter Hayes countryénekest és The Lumineers bandát. Idén három magyarért is szurkolhatunk, hiszen a Budapest Music Center Ligeti-CD-je, a Budapesti Fesztiválzenekar Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban. Az ünnepélyes díjátadó 2013. február 10-én lesz Los Angelesben.
A Grammy-díjat 1958-ban a Hangfelvételművészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája alapította, azzal a céllal, hogy minden évben jutalmazza a szakmában kiemelkedőt alakító művészeket. Mai napig a Grammy a legnagyobb tekintéllyel bíró elismerés a zenei iparban.

Kelly Clarkson - Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek

A férfi előadóknál a legtöbb Grammy-vel a magyar Solti György karmestert és zongoraművészt jutalmazták, mintegy 31 alkalommal. A hölgyek között legtöbbször, szám szerint 26 alkalommal kapta meg az elismerést Alison Krauss folk és country énekes. A könnyűzenében alkotók közül aU2 a rekorder a maga 22 Grammy-díjjával, míg az összes zenekart figyelembe véve a Chichagói Szimfonikusok állnak a dobogó legtetején, 60 győzelemmel.

2012. 12. 10. 13:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek cikk képei
Kelly Clarkson - Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek  Kelly Clarkson - Grammy-díj 2013: megvannak a jelöltek