Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Charlie 65!

Charlie - Charlie 65!

Horváth Charlie-t utoljára 2009 decemberében láthattuk nagykoncertet adni, amikor a Tátrai Band jubileumi estjén lépett színpadra a Papp László Budapest Sportarénában. A december 29-ei „Charlie 65”-re keresztelt koncert apropója sem csak az idei év búcsúztatása, hanem az énekes 65. születésnapja.

 

- A Tátrai Band-del időnként együttműködünk, szóló zenészként viszont már öt éve nem léptem fel az Arénában, ezért szeretném a legutóbbi Charlie nagykoncert hangulatát és sikerét újra átélni – nyilatkozta a music.hu-nak az énekes. – Lehet, hogy nem is látszik rajtam, de nagyon hosszú út áll mögöttem. Már 45 éve zenélek, s ha a jó Isten is úgy akarja, még legalább tíz évig fogok.

December 29-én kizárólag magyar szerzeményeket adunk elő a megszokott felállásban, s a nagykoncertet megelőző napokban lesz egy kis felvezetés és ráhangolódás Debrecenben és Szombathelyen is, ahova már az összes jegy elkelt – árulta el az Amerikában is sikeressé vált énekes. Horváth Charlie ugyan nem szeret nosztalgiázni, de azt elmesélte, hogy legkedvesebb élményét hosszú pályafutása során az első Kisstadionban megrendezett koncerten szerezte 1995-ben. – Cserháti Zsuzsa volt az est vendégfellépője, aki nem csak nagyszerű énekesnő, de nagyon jó barátom is volt. Soha nem jött össze annyi ember a Kisstadionban, mint azon az estén. A koncert után Zsuzsi egy nagy csokor virággal, sírva borult a nyakamba. Soha nem felejtem el azokat a pillanatokat – vallotta be Charlie, aki december 27-én a Cserháti Zsuzsa Emlékkoncerten is tisztelegni fog a 2003-ban elhunyt énekesnő előtt.

December 29-én természetesen színpadra lép Tátrai Tibor is Charlie vendégeként, így felcsendül majd néhány régi közös jazz-rock szerzemény. A több mint kétórás koncertről felvétel készül, amelyből duplalemezt adnak ki jövő év elején, s az albumra négy vadiúj dal is kerül majd.

Születési nevén Horváth Károly legelső szólóalbuma Charlie címmel 1994 tavaszán került a boltokba. Az album arany, majd platinalemez lett, és a következő évi MAHASZ Aranyzsiráf szavazáson elnyerte az "Év albuma díjat". 1994-ben néhány fesztiválkoncert után karácsony előtt két fantasztikus koncertet adott a Budapest Kongresszusi Központban.

1995 tavaszán jelent meg a "Mindenki valakié" c. második szólóalbum, mely már elővételben arany, a megjelenést követő két héten belül platinalemez lett. Természetesen ez az album is az év legjobb albuma lett és az eladási adatok alapján kiérdemelte az abszolút kategória diját a MAHASZ Aranyzsiráf gáláján.

1996 tavaszán látott napvilágot a '95. december 28-án a B.S.-ben rögzített Charlie-koncert hanganyaga egy reprezentatív kiállítású dupla CD és kazetta formájában "Csak a zene van" címmel. Augusztus 17-én Charlie zenekarával a zsúfolásig telt Kisstadionban adott egy igazán forró hangulatú koncertet kb. 20.000 rajongó elött.

1996 őszén jelent meg Charlie "Just Stay Who You Are" című angol nyelvű albuma. Az elkövetkező időszak lázas munkával telt. Charlie, Lerch Istvánnal, László Attilával nekilátott a következő szólóalbum munkálatainak.

1997-es év eleje igazi díjesőt hozott Charlie-nak. Állami kulturális kitüntetésként Liszt Díjat, a Mahasz 1996. évi szavazásán az "Év koncertje", a Magyarországon élő külföldi diplomaták és üzletemberek szavazásán az "Év magyar előadója" díjat kapta. Március közepén jelent meg az új, "Annyi minden történt" c. album. A lemez megjelenését követően indult az országos turné, május 1-én a Tabánban pedig több mint 50.000 rajongó előtt egy minden eddiginél nagyobb koncert következett. Ősszel készült el az év lemezszenzációja a "Találkozások" c. album, ahol Charlie a legjobb magyar előadók mellett olyan neves sztárokkal énekelt egy lemezen, mint Chaka Khan, Bobby Kimball, Al Di Meola, Mike Stern, Victor Bailey stb.

1998-ban Charlie képviselte Magyarországot az Euroviziós Dalfesztiválon Birmingham-ben, a "Holnap már nem lesz szomorú" című dallal. Ez a dal felkerült Charlie '98 októberében megjelent "Fűszer cseppenként" című új lemezére is. Egy arany-, két platina- és egy gyémántlemez, valamint számos felejthetetlen koncert és országos turné után.

2001-ben Charlie új zenei kirándulásra vállalkozott a "Jazz" című lemezével, amelyet a 2002-es Soul & Jazz, és a 2003-as "Funky Soul & Jazz" követett – ez utóbbin az énekes fia, Ákos is közreműködött. A díszdobozban is a polcokra kerülő Trilógia a korszellemmel ellentétesen nem a tömegízlést akarta kielégíteni, hanem egy igényes, a műfajt népszerűsítő kínálatot jelentett, s nem hiába; az eredmény: újabb aranylemezek.

2003. december 29-én Charlie és zenésztársai nagysikerű lemezbemutató koncertet tartottak a Budapest Sportarénában olyan sztárvendégekkel, mint a legendás Révész Sándor vagy Király Linda.

2004-ben jelent meg a "Greatest Hits 2" válogatás, amelyre egy bónuszszám is felkerült, amit Ákos írt apjának. 2004 végén került a boltokba az "Ami soul az soul" című könyv, amelyben Charlie élettörténetét, élményeit, kalandjait olvashatjuk.

Zsó

2012. 12. 14. 12:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Charlie 65! cikk képei
Charlie - Charlie 65!