Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Itt van a világvége?

Junkies - Itt van a világvége?

„2012 éve. Fogadjunk, nem lesz világvége. Ha lesz, úgyis beledöglesz. De ne félj, mert mondom, hogy nem lesz. Világvége” – hallható a Junkies az interneten a napokban debütált Világvége című rövid dalocskájában, amelyet csak annyira szabad komolyan venni, mint azt, hogy ma bekövetkezik az esemény.

A zenekar tényleg nem hisz a mai világvégében, különben nem holnap adná ki, vagyis (azért legyünk óvatosak) tervezi kiadni a Mi van veled? Semmi? című nagylemezét, és holnap akarja bemutatni a Papp László Budapest Sportarénában a Tankcsapda vendégeként.

A zenészek bizonyára panaszáradatban törnének ki a mi van veled kérdés hallatán. A zeneiparban komoly átalakulások folynak. Még az optimista szakemberek is kongatják a vészharangot, a pesszimisták pedig temetik a könnyűzenét. Mifelénk a zenészek többségének már minimálisra apadt a korábbi legfontosabb bevételi forrása, a hanghordozók eladásából származó. A szűkülő CD-piacot a nyugati országokban is nehézkesen felváltó digitális zeneforgalom az egykori szocialista blokkban évek óta gyerekcipőben jár, nehéz, sőt egyenesen lehetetlen meggyőzni az emberek jelentős részét a fizetős dalletöltés fontosságáról, ha ingyen is hozzájuthatnak mindenhez. A zenészek egy csoportja már csak promóciós célból készít CD-t, hogy több fellépése legyen, a koncertezés manapság szinte az egyetlen bevételi forrás. Csakhogy a koncertpiacot korunk tehetségkutató tévéműsorainak aktuális sztárocskái uralják, akiket – miután véget ér a show – mindenhová hívnak, pedig saját repertoárjuk akkor még nincs. Mire elkészül a saját dalokat felvonultató nagylemezük – ha egyáltalán eljutnak odáig –, már le is cserélődtek az újakkal. Abszurd. A zeneipar sok sebből vérzik, de nyilván a mostani helyzetből is megtalálja a kiutat. A jövő az amatőr zenészeké és a másodállásban zenélőké. Aki csak a könnyűzenére épít, annak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, különben felkopik az álla. Ezt jó lett volna elmondani a hétvégi X-Faktorban is, mert abból azt szűrhettük le, hogy minden a legnagyobb rendben van. Pedig nagyon nincs. És éppen ezek a műsorok a baj fő okozói, tök feleslegesen telítik a piacot, már-már világvége-volumenű katasztrófát okozva a zeneiparban. (Új Szó)

Puha József

2012. 12. 21. 22:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Itt van a világvége? cikk képei
Junkies - Itt van a világvége?Junkies - Itt van a világvége?