Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2012/51

Listamustra - Listamustra 2012/51

A karácsony előtti zenepiac utolsó fontos kiadványa, Bruno Mars második, Unorthodox Jukebox című stúdiólemeze Európa legtöbb országában december 10-én, Észak-Amerikában december 11-én került forgalomba. A brit albumeladási lista csúcsát a múlt héten 136 391 példánnyal foglalta el. Az Amerikai Egyesült Államokban 192 ezer fogyott belőle a megjelenés hetében, ez azonban az első helyhez nem volt elég.

Taylor Swift a Red című negyedik stúdiólemezéből 208 ezret értékesített december 10. és december 16. között az amerikai piacon, ezzel megőrizte vezető helyét – megszakítással ötödik hete tanyázik a legmagasabb pozícióban. Bruno Marsnak be kell érnie a második hellyel. A hawaii születésű énekes az első, 2010 októberében kiadott Doo-Wops & Hooligans című stúdióalbumával a harmadik helyig jutott az USA-ban, ott eddig 1 millió 800 ezer kelt el a korongból.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Bruno Mars: Locked Out of Heaven

Egyesült Királyság – The Justice Collective: He Ain’t Heavy, He’s My Brother

Németország – Rihanna: Diamonds

Magyarország – Adele: Skyfall

 

Az Igazság közössége a karácsonyi listavezető

Az amerikai Billboard magazin nagylemezeladási listájának élét nem tudta megszerezni, a Hot 100 rangsort viszont második hete vezeti Bruno Mars a Locked Out of Heaven című negyedik amerikai listavezető slágerével. Az 1985. október 8-án született énekes először 2010 májusában szerepelt a lista csúcsán két hétig B.o.B rapper Nothin’ on You című szerzeményének közreműködőjeként. 2010 októberében a Just the Way You Are című zeneszámával négy, 2011 elején a Grenade cíművel megszakításokkal szintén négy hétig uralta a mezőnyt. Visszatért a TOP 10-be, a tizedik helyre Taylor Swift dala, az I Knew You Were Trouble., amely kilenc héttel ezelőtt a bronzérmes pozícióban debütált. Az Egyesült Királyságban az oly fontos karácsonyi rangsor élére a The Hollies 1969-es He Ain’t Heavy…He’s My Brother című slágerének átdolgozása iratkozott fel, amelyet a többek közt Paul McCartney, Robbie Williams, Melanie C, Paloma Faith, Rebecca Ferguson alkotta The Justice Collective (Igazság közössége) nevű alkalmi együttes készített. Az új változat teljes bevételét a sheffieldi Hillsborough Stadionban 1989. április 15-én történt tragédia kilencvenhat áldozatának hozzátartozói kapják meg. (A Liverpool FC – Nottingham Forest FA Kupa elődöntőjén belépőjegy nélküli drukkerek tömege jutott be a stadionba, de mivel hely már nem volt, a fölülről jövő nyomás következtében a kerítéshez szorultak a bent levő szurkolók.) A szerzeményből december 17. és december 22. között 269 248 példányt adtak el a szigetországban. Ez azt jelenti, hogy 2012 legjobb kezdését James Arthur könyvelheti el – a brit The X Factor kilencedik sorozatának győztese az Impossible című zeneszámából, Shontelle barbadosi énekesnő 2010-es dalának átiratából december 9. és december 15. között 489 560 példány fogyott. Németországban nyolcadik hete Rihanna slágere, a Diamonds vezet. A negyedik helyre érkezett meg a The Script ír trió will.i.ammel készült Hall of Fame című szerzeménye, amely az Egyesült Királyságban még szeptemberben hódított, két hétig trónolt. A német élmezőny másik új belépője a Rammstein berlini zenekar hetedik helyen nyitó Mein Herz brennt című zeneszáma. Nálunk a Skyfall című James Bond-film azonos című betétdala, Adele slágere a Single lista vezetője. A hazai rádióállomások harmadik hete a hatodik Megasztárban diadalmaskodó Radics Gigi Vadonatúj érzés című zeneszámát és annak Daydream című angol változatát sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Red

Egyesült Királyság – Emeli Sandé:Our Version of Events

Németország – Michael Bublé: Christmas

Magyarország – Michael Bublé: Christmas

 

Emeli Sandé megkoronázta az évet

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében a második helyet elfoglaló Bruno Mars-nagylemez, az Unorthodox Jukebox mellett egy újdonság található még. A hatodik helyen debütált The Game kaliforniai rapper ötödik, Jesus Piece című stúdióalbuma. Csak a 13. helyre iratkozott fel az ugyancsak kaliforniai Green Day trilógiájának harmadik része, a ¡Tré! – a szeptemberben forgalomba került ¡Uno! a második, a novemberben megjelent ¡Dos! a kilencedik pozícióban kezdett. Az Egyesült Királyságban Emeli Sandé skót énekesnő februárban kiadott első, Our Version of Events című stúdiólemezéből értékesítették a legtöbbet, 177 696 példányt. 2012-ben egy hét alatt ilyen sok egyetlen albumból sem kelt el. A száz nagylemezt rangsoroló brit eladási listán nincs új belépő. Németországban a kanadai Michael Bublé ünnepi, Christmas című kiadványa a legkelendőbb. A korong tavaly októberben került forgalomba, idén november végén a The Christmas Song című szerzeménnyel kiegészítve jelent meg. Bruno Mars albuma a német TOP 10 egyetlen újdonságaként a negyedik helyre érkezett meg. Nálunk is Michael Bublé nagylemeze a legnépszerűbb. A magyar negyvenes mezőnyben hat új belépő szerepel. Bruno Mars albuma az ötödik, a Lord együttes 40 éves jubileumi koncert című kiadványa a nyolcadik, a Green Day nagylemeze, a ¡Tré! a kilencedik, Havasi Balázs DVD-t és CD-t tartalmazó Symphonic című albuma a 13., az ötödik Megasztárban megismert Szíj Melinda második stúdiólemeze, az Örömtől fogva a 26., Hajós András Emil.Rulez zenekarának albuma, a Gyere át! a 32. helyen nyitott.

Puha József

2012. 12. 28. 3:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2012/51 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2012/51