Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A zene és a foci fúziója

The Justice Collective - A zene és a foci fúziója

Az idei karácsonyi brit slágerlista nemcsak a zenebarátoknak, hanem a focidrukkereknek is emlékezetes marad. A zene és a foci ismét egymásra talált, ezúttal azonban nem egy ország nemzeti együttesének vagy valamelyik klubcsapatának indulója kapcsán. Jótékonysági dal készült, amelyet egy tragédia ihletett.

A He Ain’t Heavy, He’s My Brother az ünnepek alatt vezette a brit rangsort. A vasárnap este kiadott listán – nagy meglepetésre – az ötödik helyre hátrált, pedig a hét közepén még úgy tűnt, hogy a csúcson marad.

1989. április 15-e a futball történetének egyik fekete napja. A sheffieldi Hillsborough Stadionban rendezett Liverpool FC–Nottingham Forest FA Kupa elődöntőjére belépőjegy nélküli drukkerek tömege jutott be, de mivel hely már nem volt, a fölülről jövő nyomás következtében a kerítéshez szorultak a bent levő szurkolók. A tragédia kilencvenhat áldozatot követelt. A kilencvenhatodik, Tony Bland négyévnyi kóma után 1993-ban hunyt el. Zenészek és egykori sportolók most együtt emlékeznek. A The Hollies angol együttes 1969-es He Ain’t Heavy… He’s My Brother című slágerét éneklik nagyzenekari kísérettel – a dal teljes bevételét az áldozatok hozzátartozói kapják meg. A The Justice Collective (Igazság közössége) nevű alkalmi együttest a The Hollies két tagja, Tony Hicks énekes-gitáros és Bobby Elliott dobos mellett többek közt Paul McCartney, Robbie Williams, Gerry Marsden (Gerry and the Pacemakers), Shane MacGowan (The Pogues), Holly Johnson (Frankie Goes to Hollywood), Peter Hooton (The Farm), Melanie C, Paloma Faith, Rebecca Ferguson alkotja. A zeneszám fő producere Guy Chambers. A szigetországban a dalok kilencvenkilenc százalékát letölthető formátumban értékesítik, az átdolgozás mégis forgalomba került maxi CD-n is. A borítóján egy lány és egy fiú látható kilences és hatos számú mezben, utalva az áldozatok számára.

The Justice Collective - A zene és a foci fúziója

A szerzemény új változatából december 17. és december 22. között 269 248 példány fogyott el az Egyesült Királyságban, s a karácsonyi lista első helyére iratkozott fel. 2012 legjobb debütálása viszont nem jött össze. Azt James Arthur könyvelheti el – a brit The X Factor kilencedik sorozatának győztese az Impossible című slágeréből, Shontelle barbadosi énekesnő 2010-es dalának átiratából december 9. és december 15. között 489 560 példányt adott el. (Új Szó)

Puha József

2012. 12. 31. 0:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A zene és a foci fúziója cikk képei
The Justice Collective - A zene és a foci fúziójaThe Justice Collective - A zene és a foci fúziója