Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Nagy füst, kicsi láng

X-Faktor - Nagy füst, kicsi láng

A Simon Cowell angol zenemogul által kitalált The X Factor Európa-szerte a legnépszerűbb tehetségkutató tévéműsor. Annyian kísérik figyelemmel, hogy az ember azt gondolná, az új tehetségek alaposan felforgatják a zenei életet.

Ezt azonban a legtöbb esetben csak a győztes teszi, és mindent összevetve a műsor nincs komoly hatással a zeneiparra. A felfedezettek a koncertpiacot ugyan uralják, de csak ideig-óráig, amíg nem jönnek az újak.

 

Villámgyors karrierek

A brit The X Factor tavalyi győztese ismét rekordot döntött. A december 9-én véget ért kilencedik sorozatban diadalmaskodó James Arthur az Impossible című dalából, Shontelle barbadosi énekesnő 2010-es slágerének átdolgozásából 489 560 példányt adott el a megjelenés hetében az Egyesült Királyságban, s ezzel övé 2012 legjobb debütálása. Ez csodaszép eredmény. A tavalyi rekordot odáig tartó Cheryl Cole zeneszámából, a Call My Name címűből 152 001 példány fogyott el júniusban, a kiadás hetében. Befejeződik a műsor, megjelentetik a győztes nagydöntőben elhangzott egyik felvételét, azzal általában rekordot ír, aztán jön a hanyatlás. Arthurnak is meg kell becsülnie a mostani sikerét, ekkorában, sőt bizonyára hasonlóban sem lesz már része soha többé.

X-Faktor - Nagy füst, kicsi láng

 

Észrevétlen eltűnések

Hol vannak a brit The X Factor korábbi sztárjai? A második, 2005-ös szériában diadalmaskodó Shayne Ward a That’s My Goal című slágeréből a kiadás hetében 742 180 példányt értékesített. Az énekes két nagylemez erejéig volt eladható. A harmadik sorozatot megnyerő Leona Lewis szenved. Pedig az első albumával az egész világot meghódította, nyolc és fél millió kelt el belőle, az énekesnő a legsikeresebbek közé emelkedett. A második nagylemezéből 2,6 millió fogyott el, a tavaly megjelent harmadik már senkinek sem kell. Az ötödik széria győztese, Alexandra Burke karrierje tiszavirág-életű volt. Az első albumával tarolt, a másodikkal megbukott. A The X Factor eddigi kilenc sorozatából jelenleg – James Arthurt leszámítva – csak a 2010-es második helyezett Rebecca Ferguson, a 2010-es harmadik helyezett, a One Direction fiúcsapat és a 2009-es ezüstérmes Olly Murs található az élvonalban. Az utóbbi kettő folyamatosan növeli a rajongótáborát.

 

A tehetségkutatók hibája

A tehetségek közül tehát alig tud valaki gyökeret ereszteni az élmezőnyben. Ennek fő oka az, hogy ezek a műsorok nem karizmatikus zenészeket, hanem univerzális énekeseket toboroznak, s a jó hangú tehetség, aki azonban nem egyéniség, bármikor lecserélhető egy másikra. Jó hangú előadó tulajdonképpen bármelyik bokorban terem, igazi zenészből viszont jóval kevesebb születik. A zenészek nem tudnak helyt állni az ilyen műsorokban, mert a legfontosabb az, hogy rockot és sanzont is jól énekeljenek. Ami persze butaság, az énekesnek nem kell univerzálisnak lennie. Kit érdekel, hogy a magyar rockikon, a tankcsapdás Lukács Laci hogyan énekelne sanzont. Igazi univerzális előadóból világviszonylatban is kevés van. A magyar zenei tehetségkutató tévéműsorokban csak egy tűnt fel, Rúzsa Magdi, aki megnyerte a Megasztár harmadik sorozatát. Ő őstehetség, ilyenből tízévente egy születik magyarlakta vidéken.

 

A Megasztár többet adott

Hiába a magyar X-Faktor csodás nézettsége, a zenei életben a Megasztár egyelőre simán veri. Az utóbbi legnagyobb felfedezettje az ízig-vérig zenész Caramel, akiből sugárzik a zene. Rúzsa Magdi is dolgozik dalszerzőként, Caramel viszont az összes zeneszámát egyedül írja. Szerzeményei színvonalasak, hitelesek. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ők ketten tíz év múlva is az élmezőnyben lesznek. Ez már nem jósolható meg például Tóth Veráról. Az említett kategóriába tartozik, tehetséges, de pótolható. A húgának, Gabinak nincs akkora hangterjedelme, mint neki, mégis sikeresebb, mert benne megvan az a plusz, ami Verából hiányzik, figyelni kell rá. Megosztja ugyan a közönséget, de ez pozitívum. A tehetséges énekesek csillaga egyre gyorsabban áldozik le. Leona Lewis, Alexandra Burke és Tóth Vera esete is mutatja, hogy a zeneiparnak nem elsősorban jó hangú előadókra, hanem zenészekre van szüksége. A jó, karizmatikus zenész hosszú időre gyökeret ereszthet a zenei élet élvonalában, még akkor is, ha nem tökéletes énekes. Ákos, Lovasi András, Lukács László, Bódi László (Cipő) – ők a rendszerváltás utáni évek magyar zeneiparának legnagyobb alakjai. Vajon meddig jutnának korunk tehetségkutató tévéműsoraiban? Nyilván már az előválogatás során kiesnének… (Új Szó)

Puha József

2013. 01. 07. 7:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nagy füst, kicsi láng cikk képei
X-Faktor - Nagy füst, kicsi lángX-Faktor - Nagy füst, kicsi láng