Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Magyar zenei óriások

Listamustra - Magyar zenei óriások

Amikor szóba került, hogy írjak az elmúlt év magyar zenei életének legjobbjairól, gondolkodás nélkül tudtam, kiket választok. A három k betűset: a Kozmoszt, a Konyhát és Kardos-Horváth Jánost, valamint a három rappert: Majkát, Curtist és BLR-t.

2012 magyar dala – Kozmosz: Világszakadtság

A kvartett üstökösként robbant be a magyar zenei életbe. A fiatal zenészek arról írnak őszinte dalokat, ami éppen foglalkoztatja őket. A politika, a közügyek és szellemi közállapotok mellett a bulik és a női mellek is a látókörükbe esnek. Az Okosak Földje című EP-jük hat szerzeménye közül háromnak nyugodt szívvel odaadhatnánk a 2012 magyar dala címet, de az illem azt diktálja, hogy a vezető slágert, a Világszakadtság címűt emeljük ki. A Petőfi Sándor költészetéből kiinduló, tömör és velős, mindössze két perc negyvenkét másodperces szerzemény bombaerős. A „Látod, nem nyílnak a völgyben a kerti virágok, nincs völgy, nincs fa az ablak előtt” mondattal indul, de nálam „A hazáért iszom, ti is hazáig igyatok” visz mindent. Bosszant, hogy nem nekem jutott az eszembe…

Listamustra - Magyar zenei óriások

 

2012 magyar nagylemeze – Konyha: Konyhanyelv

Hajlamosak vagyunk az év legjobbjának azt kikiáltani, amit az év végén szerettünk meg. Aki viszont meghallgatja a karácsony előtt megjelent Konyhanyelv című CD-t, bizonyára egyetért a döntésemmel. Az albumot egy luxusszálloda konyhájához hasonlítanám, ahonnan kifogástalan alapanyagokból készült, finomabbnál finomabb étkek kerülnek ki, az előételtől a desszertig. A hatvanas és hetvenes évek hangzására épül: pop, rock, punk, blues, soul nagyon eltalált, egészséges tálalásban, mai szellemben, vidám, ironikus szöveggel. Számtalan inspirációforrás ugrik be a hallgatása során. Aztán idővel rádöbbenünk arra, hogy a sok jót az egyedi fűszerezés emeli minden tavalyi magyar nagylemez fölé. Egyértelmű, hosszabban is írni kell róla. Egy ideje azért hallgatom, hogy legalább kis hibát találjak benne, helyette folyton rejtett finomságokra bukkanok. A Konyha CD-jétől minden zenerajongó csak hízik, de ezt a kutya se bánja.

 

2012 magyar videoklipje – Majka, Curtis, BLR: Belehalok

A közönség egyfajta tiltakozásaként is felfogható, hogy a videómegosztó honlapokon azokat a magyar klipeket nézi leggyakrabban, amelyekhez tartozó dalokat a rádió nem vagy alig sugározza. Akárcsak az elmúlt években, tavaly is a hiphop uralta a mezőnyt, a legnézettebb magyar videók nagyjából negyede ebbe a kategóriába tartozik. A második helyen a paródia, a harmadikon a mulatós műfaj klipjei végeztek. Az év zenei összegzése során több szempontból is megkerülhetetlen a három rapper: Majka, Curtis és BLR slágere, a Belehalok. A dal Indián rendezte videoklipje március végén került be az első számú videómegosztó portál kínálatába, nézettsége a tizennyolc millióhoz közelít, már megelőzte Fluor Mizuját. A két paródiaváltozatának (Béla, Pista és Pamkutya; Irigy Hónaljmirigy) videója is nagy nézettséget produkál. A Belehalok – amelynek zenei alapja nem eredeti, átvett – 2012 legnagyobb magyar slágere is egyben. Meglepetésre a rádió ezt is alig sugározza, pedig, akár tetszik, akár nem, a trió zeneszámáról, akárcsak a videoklipről, szuperlatívuszokban kell beszélni.

 

2012 magyar zenésze – Kardos-Horváth János

Január 2-án volt három éve, hogy megszűnt a Kaukázus. A zenekar profi körülmények, kiadói háttér nélkül, zömmel a Petőfi rádiónak köszönhetően emelkedett a legsikeresebbek közé. A budapesti Gödör Klubban búcsúzott, ereje teljében. A tagok azt mondták, csak átmenetileg hagyják abba a közös zenélést, de az újjáalakulásnak – szerintem – nincs esélye. Azt hittem, jobban fog hiányozni. Egyrészt több dala a mai napig a köztudatban van, másrészt Kardos-Horváth János frontember kitölti az űrt. Elkészítette az izgalmas, kicsiket és nagyokat egyaránt megfogó Földlakó! című gyereklemezt, a K2 és a Kafkaz nevű együtteseivel pedig egyre erőteljesebben jelzi, hogy az új zenészgeneráció legnagyobbjává válhat. A minap egy társaságban mondtam is, ha Lovasi András 1981-ben született volna, Kardos-Horváth Jánosnak hívnák. Ügyes a fickó, válaszolták, de hozzátették, hogy a hasonlat azért túlzás. Idővel úgyis bebizonyosodik, hogy megint igazam volt… (Új Szó)

Puha József

2013. 01. 09. 8:29

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magyar zenei óriások cikk képei
Listamustra - Magyar zenei óriásokListamustra - Magyar zenei óriások