Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/1

Listamustra - Listamustra 2013/1

Emeli Sandé 2012 februárjában megjelent Our Version of Events című első stúdióalbumából tavaly 1 millió 393 ezer példányt értékesített az Egyesült Királyságban, ahol az év legnépszerűbb nagylemeze. A korong a héten a brit albumeladási lista második helyére hátrált. A 26. életévében járó skót énekesnő rekordtartó lett.

Nagylemezével 47. hete tanyázik megszakítás nélkül a brit rangsor tízes mezőnyében, ami eddig az első albumával egyetlen szólóelőadónak sem sikerült. A zenekarok közül is csak a The Beatlesnek jött össze, a gombafejűek az 1963-as Please Please Me című nagylemezükkel hatvankét hétig szerepeltek egyhuzamban az élmezőnyben.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Bruno Mars: Locked Out of Heaven

Egyesült Királyság – James Arthur: Impossible

Németország – Rihanna: Diamonds

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

Év végi, év eleji pangás

Nincs változás az amerikai, a brit és a német lista élén. A Billboard magazin Hot 100 rangsorát negyedik hete a hawaii Bruno Mars uralja a Locked Out of Heaven című slágerével. A negyedik helyről a másodikra jött fel a pennsylvaniai Taylor Swift az I Knew You Were Trouble. című szerzeménnyel, amely tizenegy héttel ezelőtt a bronzérmes pozícióban debütált. A karácsony utáni pangásnak köszönhető, hogy visszatért a TOP 10-be, a 19. helyről a hatodikra lépett a dél-koreai PSY a Gangnam Style című felvételével, amelynek az USA-ban a várakozással ellentétben nem sikerült megszereznie az első helyet, hét hétig állt ugrásra készen az ezüstérmes pozícióban. Az Egyesült Királyságban újabb 73 778 példány fogyott el James Arthur zeneszámából, az Impossible címűből, Shontelle barbadosi énekesnő 2010-es dalának átdolgozásából. A december 9-én véget ért brit The X Factor kilencedik sorozatának győztese eddig 971 ezret adott el belőle a szigetországban, s egy hét megszakítással harmadik hete vezeti a listát. A két héttel ezelőtti első helyezett, a The Justice Collective a The Hollies angol együttes 1969-es He Ain’t Heavy… He’s My Brother című slágerének átiratával mélyrepülésben van, az ötödikről a 21. helyre zuhant. A német rangsorban tizedik hete Rihanna trónol a Diamonds című szerzeménnyel, amely a barbadosi énekesnő legsikeresebb felvétele Németországban. A mi Single (track) listánkat két hétig Adele uralta a Skyfall című zeneszámmal. A héten Ákos CD-je és DVD-je, az Előkelő idegen visszaszerezte az első helyet, megszakításokkal 35. hete vezet. A rádióállomásaink ötödik hete az utolsó, hatodik Megasztárban diadalmaskodó Radics Gigi Vadonatúj érzés című dalát és annak Daydream című angol nyelvű változatát sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Taylor Swift: Red

Egyesült Királyság – Emeli Sandé: Our Version of Events

Németország – Mrs. Greenbird: Mrs. Greenbird

Magyarország – Michael Bublé: Christmas

 

Gyengébb szereplés az X-Faktorosoktól

Taylor Swift december 24. és december 30. között 241 ezer példányt értékesített az USA-ban a Red című negyedik stúdióalbumából, amely megszakítással hetedik hete a legkelendőbb nagylemez. A country-pop énekesnő a 2006-os, cím nélküli első stúdióalbumával az ötödik helyig jutott, a 2008-as Fearless cíművel tizenegy, a 2010-es Speak Now cíművel hat hétig bérelte ki a legmagasabb pozíciót, tehát eddig összesen huszonnégy hetet töltött a csúcson. Adele is ennyit, de ő egy nagylemezzel, a 21 cíművel trónolt huszonnégy hétig. 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze a listát, Taylor Swift előtt már csak a rangsort huszonkilenc hétig uraló Eminem és ötvenegy hétig vezető Garth Brooks található. Az ezüstérmes pozícióba A nyomorultak című film albuma (Les Misérables: Highlights from the Motion Picture Soundtrack) jött fel. A múlt héten a 33. helyen nyitott. A keresletnövekedés annak köszönhető, hogy az angol filmet december 25-től az amerikai mozik is vetítik – a korong a jövő héten az előrejelzések szerint listavezető lesz. Az Amazon zeneáruház 1,99 amerikai dollárért (1,52 euróért) kínált több nagylemezt letölthető változatban, amelynek eredményeként az Imagine Dragons (Night Visions), Rihanna (Unapologetic) és a The Lumineers (The Lumineers) albuma, valamint a Pitch Perfect című film korongja a tízes mezőnyben kötött ki. Az Egyesült Királyságban Calvin Harris skót zenész 18 Months című harmadik stúdiólemeze volt a legkeresettebb december 30. és január 5. között – az album kilenc héttel ezelőtt az első helyen rajtolt. Akkor 52 356, most 35 946 példány fogyott el belőle. Szintén a pangással magyarázható, hogy visszatért az élmezőnybe, a 13. helyről a bronzérmes pozícióba lépett Ed Sheeran nagylemeze, a +, amely még 2011 szeptemberében került forgalomba, s tavalyelőtt 791 ezer példánnyal a kilencedik, tavaly 784 ezerrel a harmadik legnépszerűbb album volt a szigetországban. Németországban a hazai X Factor harmadik sorozatának győztese, a Mrs. Greenbird duó érkezett meg a rangsor élére. Nálunk a prognózisommal ellentétben nem a harmadik X-Faktor dobogósai foglalják el az első három helyet. Az első X – 10 dal az élő show-kból című CD-vel Oláh Gergő a második helyről a harmadikra, Antal Timi a negyedikről az ötödikre hátrált, Csobot Adél pedig a nyolcadikról a hatodikra jött fel. December 24. és december 30. között a kanadai Michael Bublé nagylemeze, a Christmas volt a legkelendőbb. Új belépők is szerepelnek a negyvenes mezőnyben: a Mobilmánia dupla koncertalbuma, a Vagyunk és maradunk még a 25., Pitbull nagylemeze, a Global Warming a 31., A nyomorultak zenéje a 33., Hobo Vlagyimir Viszockij orosz zenész, költő, színész dalainak magyar nyelvű változatait tartalmazó CD-je, a Farkashajsza a 34., a Metallica DVD-je, a Quebec Magnetic a 35. helyre iratkozott fel.

Puha József

2013. 01. 10. 8:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/1 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/1