Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Adele, a legnagyobb

Listamustra - Adele, a legnagyobb

Zenei szempontból több furcsaság jellemezte a magunk mögött hagyott esztendőt. Az USA-ban harmadik éve angol előadó nagylemeze a legnépszerűbb, ami hatalmas szenzáció. Ráadásul tavaly ugyanaz az énekesnő értékesítette a legtöbb albumot, aki 2011-ben, és ugyanabból.

Adele a 21 című második stúdiólemezéből, amely a tavalyi brit összesített listán az ezüstérmes pozícióban zárt. A brit piacon 2011 januárjában, az amerikain 2011 februárjában megjelent album iránt csak 2012 negyedik negyedében csökkent a kereslet. Hetvennyolc hét után szeptemberben hagyta el az amerikai nagylemezeladási rangsor tízes mezőnyét. Az album népszerűségét nagyban növelte az énekesnő díjkiosztókon elért sikere: a Grammy Awardson mind a hat jelölését aranygramofonra váltotta, a BRIT Awardsról két elismeréssel távozott, csak a Legjobb brit kislemez kategóriában győzte le a One Direction a What Makes You Beautiful című slágerrel.

Listamustra - Adele, a legnagyobb

 

Amerikai Egyesült Államok

Adele 21 című albumából az USA-ban 2011-ben 5 millió 824 ezer példány fogyott el. 2012-ben 4,41 milliót vásároltak belőle az amerikaiak, november végén érte el a tízmilliós határt. Az ezüstérmes pozícióban Taylor Swift pennsylvaniai country-pop énekesnő végzett az október 22-én kiadott Red című negyedik stúdiólemezével, amelyből 3,11 milliót adott el. A következő három pozícióban is angolok albumai szerepelnek. A négy angol és egy ír énekes alkotta One Direction első, Up All Night és második, Take Me Home című stúdiólemeze közé a Mumford & Sons folk-rock zenekar második, Babel című stúdióalbuma ékelődött be. Az élmezőnyben még Justin Bieber (Believe), Carrie Underwood (Blown Away), Luke Bryan (Tailgates & Tanlines), Lionel Richie (Tuskegee) és Jason Aldean (Night Train) nagylemeze található.

A dalok összesített listáján a Somebody That I Used to Know című, Gotye, Belgiumban született, kétéves korától Ausztráliában élő énekes és Kimbra új-zélandi énekesnő slágere zárt az első helyen – 6,8 millió példányt érékesítettek belőle letölthető változatban. A szerzemény nyolc hétig vezette a Billboard magazin Hot 100 rangsorát. Az USA-ban nem ez volt a leghosszabb tavalyi vezetés, hanem a kilenchetes, azt ketten érték el. Nyáron a kanadai Carly Rae Jepsen a Call Me Maybe című zeneszámmal, ősszel a Los Angeles-i Maroon 5 a One More Night cíművel. Carly dala a második helyen végzett 6,47 millióval, a Maroon 5 slágere a negyediken 4,76 millióval. A bronzérmes pozícióban a fun. New York-i indie-pop trió Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című felvétele szerepel 5,95 millióval. A TOP 10-be még Nicki Minaj (Starships), a One Direction (What Makes You Beautiful), a fun. (Some Nights), Kelly Clarkson [(Stronger (What Doesn’t Kill You)], PSY (Gangnam Style), valamint a Maroon 5 és Wiz Khalifa (Payphone) jutott be.

 

Egyesült Királyság

Adele 21 című albuma a brit piacon 4,56 millióval a zenetörténet negyedik legnagyobb példányszámban elkelt nagylemeze. A harmadik az ABBA slágerválogatása, a Gold, a második a The Beatles korongja, a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, az első 5,86 millióval a Queen Greatest Hits gyűjteményének első része. A 21 című albumból tavaly 786 ezer példány kelt el, és az összesített lista ezüstérmes pozíciójában zárt. Emeli Sandé skót énekesnő februárban forgalomba került Our Version of Events című első stúdiólemezéből fogyott el a legtöbb, 1 millió 393 ezer példány. Az album 47. hete tanyázik megszakítás nélkül a brit eladási rangsor tízes mezőnyében, ami eddig az első nagylemezzel egyetlen szólóelőadónak sem sikerült. A zenekarok közül is csak a The Beatlesnek jött össze, a gombafejűek az 1963-as Please Please Me című albumukkal hatvankét hétig szerepeltek egyhuzamban az élmezőnyben. A halifaxi Ed Sheeran 2011 szeptemberében megjelent + című nagylemeze tavalyelőtt 791 ezer példánnyal a kilencedik, tavaly 784 ezerrel a harmadik legnépszerűbb album volt a szigetországban. Tehát kevesebb példánnyal jóval előkelőbb helyen végzett. Ez a keresletcsökkenéssel magyarázható. A British Phonographic Industry (BPI) adatai szerint az Egyesült Királyságban 2012-ben 11,2 százalékkal esett vissza a nagylemezek forgalma. A CD-k iránti kereslet közel húsz százalékkal csökkent, 69,4 millió talált belőlük gazdára, a digitális eladás viszont 14,8 százalékos növekedést könyvelt el, 30,5 millió album fogyott el letölthető változatban. A negyedik helyen az odahaza kevésbé népszerű Lana Del Rey New York-i énekesnő zárt a Born to Die című második stúdiólemezével, megelőzve a One Direction Take Me Home című második stúdióalbumát. A TOP 10-be a Mumford & Sons (Babel), Olly Murs (Right Place Right Time), Michael Bublé (Christmas), a Coldplay (Mylo Xyloto) és Rihanna (Unapologetic) albuma került be még.

Listamustra - Adele, a legnagyobb

A nagylemezek eladásával ellentétben a dalok forgalma tovább emelkedett – tavaly hat százalékkal 188,6 millióra nőtt. A különálló szerzemények 99,6 százalékát digitális verzióban adták el. Az érmes helyezettek ugyanazok, mint az USA-ban. Az első helyen Gotye és Kimbra slágere, a Somebody That I Used to Know végzett 1 millió 318 ezer példánnyal. A második helyen Carly Rae Jepsen zeneszáma, a Call Me Maybe található 1 millió 143 ezerrel, a harmadikon a fun. és Janelle Monáe felvétele, a We Are Young 986 ezerrel. A tízes mezőnyben még David Guetta és Sia (Titanium), James Arthur (Impossible), PSY (Gangnam Style), Nicki Minaj (Starships), Jessie J (Domino), a Maroon 5 és Wiz Khalifa (Payphone), valamint Flo Rida és Sia (Wild Ones) szerzett helyet. (Új Szó)

Puha József

2013. 01. 13. 21:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Adele, a legnagyobb cikk képei
Listamustra - Adele, a legnagyobbListamustra - Adele, a legnagyobbListamustra - Adele, a legnagyobb