Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A zseni visszatért

Justin Timberlake - A zseni visszatért

A folyton változó zeneiparban az idő látszólag még gyorsabban pereg. Ha visszavonulnak, pár év alatt a nagy sztárok is feledésbe merülnek. Ezért tavaly nyáron csak elsőre volt meglepő, hogy a mozi előtt sorakozó tizenéves lányok a színész Justin Timberlake-ről nem is tudták, korábban énekesként hódított.

Pedig a Memphisben 1981. január 31-én született Justin Timberlake az elmúlt évtized második felének legmenőbb és legfontosabb énekese. Arról nem is beszélve, hogy pályafutása első érájában pont a tinilányokat célozta meg az ’N Sync fiúcsapatával. Az először Európát meghódító floridai formációhoz az Amerikai Egyesült Államokban egy hatalmas rekord is kötődik. A 2000 márciusában megjelent No Strings Attached című második stúdiólemezéből 2,4 millió példány fogyott el az első héten, ami a legtöbb 1991 májusa óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze az amerikai albumeladási rangsort. Ez a szám a mai viszonyok mellett túlszárnyalhatatlan, sőt megközelíthetetlen. Meglepő, hogy az ’N Synctől (később a nevét *NSYNC-ként írta) jó ideje egy dal sem szerepel rotációban a legtöbb nagy rádióállomás kínálatában.

Justin Timberlake - A zseni visszatért

Justin karrierje a fiúcsapat feloszlása után nagyobb sebességre kapcsolt. Már a 2002 novemberében kiadott Justified című első szólólemezéről elismerően vélekedett a szakma, a 2006 szeptemberében forgalomba került FutureSex/LoveSounds című másodikat pedig az egekig marasztalta, és több neves díjjal ismerte el, akárcsak a közönség. A többek közt Danja és Timbaland producerrel készült album valóban kiváló, nincs rajta üresjárat. Justin zenei divatdiktátor lett, második nagylemeze meghatározta a következő évek trendjét. Számos kritikus szerint Michael Jackson óta nem volt ilyen fontos férfi egyénisége a zeneiparnak. Az első szólóalbumából hétmilliót, a másodikból tízmilliót értékesített. Aztán a zenei életben háttérbe szorult, s a filmvásznon ért el egyre nagyobb sikereket. Zenei közreműködőként ugyan továbbra is jelen volt. 2008 tavaszán Madonnával aratott a 4 Minutes című slágerrel. 2009-ben és 2010-ben T.I. (Dead and Gone), Ciara (Love Sex Magic) és Timbaland (Carry Out) dalának közreműködőjeként tanyázott a slágerlisták élvonalában. Az elmúlt években is énekelt több szerzeményben, de ezeket nem övezte kimagasló siker.

Egy ideje már rebesgették, hogy Justin Timberlake zenei visszatérésre készül. Ezt az év elejére időzítette. Január 14-én megjelent, Jay-Z rapper közreműködésével készült Suit & Tie című dala az amerikai listán a 84. helyről a negyedikre lépett, a brit rangsorban viszont lefelé indult el, a harmadikról a 12. helyre hátrált. A szerzemény fő producere ismét Timbaland, pedig az ő népszerűsége az elmúlt években jócskán visszaesett. Biztosra vehető azonban, hogy ázsiója ismét megnő, az elektropopos trenddel szembemenő soulos dal a szakma szerint a következő évek divatirányzatát vetíti előre. A Suit & Tie Justin készülő, The 20/20 Experience című harmadik stúdiólemezét harangozza be, a kiadási dátum egyelőre nem ismert. Közben a színészi pályáját sem hanyagolja, három filmben biztosan játszik 2013-ban. (Új Szó)

Puha József

2013. 01. 29. 7:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A zseni visszatért cikk képei
Justin Timberlake - A zseni visszatértJustin Timberlake - A zseni visszatért