Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/5

Listamustra - Listamustra 2013/5

Az Egyesült Királyságban a helyi zenetörténet 14. legsikeresebb nagylemeze, a Rumours, a Fleetwood Mac 11. stúdióalbuma tért vissza az eladási lista bronzérmes pozíciójába. A hanghordozó 1977. február elején jelent meg. Január 28-án új változatban került forgalomba, eddig kiadatlan stúdió- és koncertfelvételekkel gazdagítva.

Már több mint 3 millió 300 ezer példányt értékesítettek belőle a brit piacon, világviszonylatban 2009-ben érte el a negyvenmilliós eladási határt. Az 1967-től létező, angol és amerikai zenészek alkotta Fleetwood Mac idén ismét koncertezik. Egyelőre csak a turné amerikai egyesült államokbeli helyszínei ismertek – a fellépéssorozat április 4-én az ohiói Columbusban indul. A zenekar felállása sokszor változott, a mostani turnén Stevie Nicks énekesnő, Lindsey Buckingham gitáros, John McVie basszusgitáros és Mick Fleetwood dobos lép színpadra.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz: Thrift Shop

Egyesült Királyság – Bingo Players featuring Far East Movement: Get Up (Rattle)

Németország – will.i.am featuring Britney Spears: Scream & Shout

Magyarország – Ákos: Előkelő idegen

 

A Thrift Shop hatalmas brit ugrása

Egyik lista csúcsán sincs változás. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát második hete Macklemore seattle-i rapper Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop című zeneszáma vezeti, amelyből az USA-ban eddig 2,3 millió példány fogyott el letölthető verzióban. Az élmezőny egyetlen új belépője A$AP Rocky New York-i rapper a kanadai Drake, a georgiai 2 Chainz és a kaliforniai Kendrick Lamar rapperekkel készült, a tizedikre előlépő F**kin’ Problems című felvétele. A brit lista élén második hete a Paul Bäumer és Maarten Hoogstraten lemezlovasok alkotta holland Bingo Players található a Los Angeles-i a Far East Movement hiphopkvartettel rögzített Get Up (Rattle) című szerzeménnyel. A jövő héten az előrejelzések szerint a szigetországban is a Thrift Shop lesz az első, amely a héten a 24. pozícióból az ezüstérmesbe jött fel. A tizedik helyen debütált Devlin kelet-londoni rapper Diane Birch amerikai énekesnővel készült Rewind című dala. Németországban will.i.am őrizte meg vezető helyét, harmadik hete uralja a mezőnyt a Britney Spearsszel készült Scream & Shout című slágerrel. Már a nyomában van, a második helyen szerepel a német piacon is egyre népszerűbb Olly Murs a floridai Flo Rida rapperrel készült Troublemaker című zeneszámmal – a brit The X Factor hatodik, 2009-es sorozatának ezüstérmese odahaza tavaly novemberben és decemberben két hétig listavezető volt vele. Nálunk a Single (track) listán összességében 39. hete Ákos vezet az Előkelő idegen című CD-vel és DVD-vel. A rádióállomásaink kilencedik hete a hatodik Megasztár-győztes Radics Gigi Vadonatúj érzés című felvételét és annak Daydream című angol nyelvű változatát sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Gary Allan: Set You Free

Egyesült Királyság – Biffy Clyro: Opposites

Németország – Andrea Berg: Abenteuer

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Gary Allan és a Biffy Clyro sikere

A 46. életévében járó Gary Allan kaliforniai countryzenész pályafutása során először foglalta el az amerikai albumeladási lista csúcsát. A Set You Free című kilencedik stúdiólemezéből az amerikai piacon a megjelenés hetében 106 ezer példányt értékesített – az első hely megszerzéséhez ennek a fele is elég lett volna. A sikerhez nagyban hozzájárult az Every Storm (Runs Out of Rain) című dal népszerűsége, amely jelenleg a legtöbbet sugárzott countryzenei szerzemény az amerikai rádióállomások műsoraiban – a Hot 100 listán a 29. helyen található. 50 ezer példányt vásároltak a The Lumineers coloradói folk-rock együttes második helyre előlépő The Lumineers című első stúdióalbumából, amelynek Ho Hey című slágere a dallista harmadik helyén tanyázik. A tízes mezőny másik új belépője a vasárnap megrendezésre kerülő Grammy Awards válogatása, a negyedik helyre megérkező 2013 Grammy Nominees – ebből 41 ezer fogyott el. A brit listavezető zenekar is először szerepel az élen: a Biffy Clyro skót rockegyüttes az Opposites című hatodik stúdiólemezéből 71 584 példányt értékesített a szigetországban a kiadás hetében. Az ötödik helyen nyitott a kanadai Justin Bieber tavalyi, Believe című stúdióalbumának három új szerzeménnyel kiegészített akusztikus verziója, amely a jövő héten az amerikai rangsor első helyén kezd. A TOP 10 harmadik újdonsága Andrea Bocelli olasz tenorista kilencedik helyen startoló Passione című nagylemeze. A német élmezőnyben négy új belépőre lelünk. A harmadik helyre Queantin Tarantino Django elszabadul című filmjének albuma, a negyedikre a Helloween német metálzenekar Straight Out of Hell című 14. stúdiólemeze iratkozott fel. A harmadik, 2006-os brit The X Factor győztese, a londoni Leona Lewis a brit piacon októberben forgalomba került harmadik, Glassheart című stúdióalbumával nem tudott visszatérni a legsikeresebbek közé, sőt a korong bukással ér fel. Németországban csak most jelent meg, s a lista hatodik helyén debütált. A negyedik újdonság a Bad Religion kaliforniai punk-rock együttes 16. stúdiólemeze, a True North a tizedik helyen. Nálunk harmadik hete ismét a Tankcsapda CD-je, a Rockmafia Debrecen a legkelendőbb. A nyolcadik helyre érkezett meg a Bencsik Sándor (1952.09.15. – 1987.09.23.) emlékére készült Csillag leszel című DVD. A Helloween albuma a tizedik, a Django elszabadul zenéje a 15., a Téli Esti mesék című válogatás a 23., a 2013-as bécsi újévi koncert korongja a negyvenedik helyen nyitott. Ezen kívül tizenkét visszatérő kiadvány is található a negyvenes mezőnyben.

Puha József

2013. 02. 09. 11:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/5 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/5