Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Zeneünnep előtt

Grammy - Zeneünnep előtt

Holnap lesz Whitney Houston halálának első évfordulója. Ma, a szomorú jubileum előestéjén tartja legnagyobb ünnepét a zenészszakma. Ötvenötödik alkalommal osztják ki a legrangosabb zenei elismeréseket, a Grammy díjakat. A tavalyi gálával ellentétben nem csak egy favorit van.

A 2012-es Grammy Awards csillaga az angol Adele volt, mind a hat jelölését – Az év felvétele, Az év dala, Az év albuma, Legjobb popelőadó, Legjobb popalbum, Legjobb rövid videó – díjra váltotta. Az idei gála jelöltlistáját december 5-én Nashville-ben jelentették be, egyórás tévéműsorban. A házigazda Taylor Swift country-pop énekesnő és LL Cool J rapper volt. A jelölésnél a szabályok alapján a 2011 októbere és 2012 szeptembere között forgalomba került lemezeket, zeneszámokat vették figyelembe.

Grammy - Zeneünnep előtt

A fun. mind a hat jelölését fő kategóriában gyűjtötte be. A New York-i indie-pop trió Janelle Monáe kansasi énekesnővel készült We Are Young című szerzeménye tavaly tavasszal hat hétig vezette az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját, majd világsláger lett. Szintén hat kategóriában érdekelt az USA-ban is hatalmas népszerűségnek örvendő londoni Mumford & Sons folk-rock zenekar. Hat nominációt gyűjtött be még három hiphopzenész: Jay-Z és Kanye West (hármat közösen kaptak), valamint a Channel Orange című első stúdióalbumával hódító Frank Ocean. Az ohiói The Black Keys rockduót öt kategóriában nevezték – Dan Auerbach énekes-gitáros Az év popzenei producere kategóriában is jelölt. Az énekesnőknél az első, 2002-es American Idol győztese, a texasi Kelly Clarkson kapta a legtöbb nominációt, négy kategóriában indul.

Három kategóriában vannak magyar jelöltek. A Legjobb kórusművek között nevezték a Ligeti György Requiem, Apparitions és San Francisco Polyphony című kompozícióit felvonultató CD-t, amelyen a műveket Barbara Hannigan, Susan Parry, a WDR Sinfonieorchester Köln, a WDR Rundfunkchor Köln és az SWR Vokalensemble Stuttgart szólaltatja meg Eötvös Péter vezényletével. A Legjobb zenekari előadás kategóriában jelölték Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar lemezét, amelyen Gustav Mahler I. szimfóniáját adják elő. A Legjobb szóló hangszeres instrumentális előadás kategóriában Schiff András zongoraművész kapott nominációt Johann Sebastian Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének az ECM New Series sorozatában megjelent felvételéért.

Grammy - Zeneünnep előtt

Az 55. Grammy Awards pár óra múlva kezdődik a szokásos helyszínen, a Los Angeles-i Staples Centerben. A műsorvezető – akárcsak tavaly – LL Cool J. A gálaesten fellép többek közt Kelly Clarkson, Taylor Swift, Justin Timberlake. Közös produkcióban láthatjuk Elton Johnt és Ed Sheerant, valamint Bruno Marsot, Rihannát és Stinget. Az est egyik fénypontja a tavaly áprilisban elhunyt Levon Helm előtti tisztelgés lesz – az amerikai rockzenészről Mavis Staples, Zac Brown, Brittany Howard, Elton John, a Mumford & Sons és T-Bone Burnett emlékezik meg. (Új Szó)

Puha József

2013. 02. 10. 18:45

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zeneünnep előtt cikk képei
Grammy - Zeneünnep előttGrammy - Zeneünnep előttGrammy - Zeneünnep előtt