Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/6

Listamustra - Listamustra 2013/6

A rajongótábora körében hatalmas felháborodást váltott ki, hogy Justin Bieber egyetlen jelölést sem kapott az 55. Grammy Awardson. A díjkiosztó árnyékában, az e heti amerikai albumeladási lista kapcsán viszont ő ünnepelhet.

Az 1994. március 1-jén született kanadai énekes a rangsor élén debütált a tavaly júniusban megjelent Believe című stúdiólemezének január 29-én kiadott Believe Acoustic című változatával, amelyből február 3-ig 211 ezer példány fogyott el az USA-ban. Justin ezzel rekordtartó lett. Ő az amerikai zenetörténet első előadója, aki öt albummal foglalta el a legmagasabb pozíciót még a 19. születésnapja előtt. Először a 2010-es My World 2.0 című bemutatkozó nagylemezével vezetett négy, majd a 2011-es Never Say Never – The Remixes cíművel egy hétig. Még ugyanebben az évben az Under the Mistletoe című karácsonyi albumával egy, tavaly pedig a Believe cíművel szintén egy hétig uralta a mezőnyt. A lista ötvenhét éves történetében az énekes a kilencedik szereplő, aki négy egymást követő évben felért a csúcsra. A Believe Acoustic hét szerzemény akusztikus verzióját tartalmazza, a Fall koncertváltozatban hallható, valamint három újdonság is helyet kapott rajta: a Yellow Raincoat, a I Would és a Nothing Like Us címűek.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz: Thrift Shop

Egyesült Királyság – Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz: Thrift Shop

Németország – will.i.am featuring Britney Spears: Scream & Shout

Magyarország – Radics Gigi: Vadonatúj érzés / Daydream

 

Világsláger a Thrift Shop

Az előrejelzésnek megfelelően az Egyesült Királyságban is átvette a vezetést Macklemore seattle-i rapper Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop című zeneszáma, amely az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján már harmadik hete trónol. A szigetországban 83 672 példány kelt el belőle február 3. és február 9. között. A brit lista 28. pozíciójából az ezüstérmesbe lépett a két testvér, Guy és Howard Lawrence alkotta surrey-i Disclosure garage-house duó egy másik duóval, az elektronikus zenét játszó londoni AlunaGeorge-zsal készült White Noise című felvétele. Megfelezte helyezéseinek számát, a negyedikre jött fel napjaink legnépszerűbb brit énekesnője, a skót Emeli Sandé a Clown című szerzeménnyel. A rangsor tízes mezőnyének egyetlen új belépője a Fall Out Boy ötödik helyen kezdő My Songs Know What You Did in the Dark (Light Em Up) című dala, amely a 2001 és 2009 között működött, idén újjáalakult illinoisi pop-punk zenekar visszatérő zeneszáma. A 14. helyről a tizedikre ugrott Dizzee Rascal kelet-londoni rapper felvétele, a Bassline Junkie. Az amerikai TOP 10-be két szerzemény lépett be: a kilencedikre P!nktől a Try, a tizedikre Calvin Harris Florence Welch-csel készült Sweet Nothing című dala, amely a brit listát tavaly októberben egy hétig vezette. Németországban negyedik hete a The Black Eyed Peas-főnök, will.i.am uralja a mezőnyt a Britney Spearsszel készült Scream & Shout című slágerrel. Idehaza már nem Radics Gigi zeneszámát, a Vadonatúj érzést és annak Daydream című angol nyelvű változatát sugározza a legtöbbet a rádió, kilenc hét után trónfosztott lett a rádiós listán. Conor Maynard Ne-Yóval készült Turn Around című felvétele került a helyére. A Megasztár-győztes énekesnő a Single (track) rangsorban vigasztalódhat, ahol átvette a vezetést.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Bieber: Believe Acoustic

Egyesült Királyság – Les Misérables: Highlights from the Motion Picture Soundtrack

Németország – Matthias Reim: Unendlich

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Beindult a nagylemezkiadás

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Justin Bieber újdonsága mellett további három új belépő szerepel. A második helyre iratkozott fel Andrea Bocelli nagylemeze, a Passione – az olasz tenorista a 2009-es My Christmas című albumával is a második helyig jutott. A bronzérmes pozícióban a Tegan Rain Quin és Sara Keirsten Quin ikertestvérek alkotta Tegan and Sara startol a Heartthrob című hetedik stúdiólemezével – a kanadai indie-rock duó először található a tízes mezőnyben. A negyediken Charlie Wilson hatodik stúdióalbuma, a Love, Charlie nyitott, amely az oklahomai r&b-énekes hatvanadik születésnapján, január 29-én került forgalomba. Az Egyesült Királyságban egy hét kihagyás után ismét, összességében harmadik hete A nyomorultak című film zenéjéből értékesítették a legtöbbet. A TOP 10-ben két két indie-rock együttes újdonságára lelünk. A hatodikra az angol The Courteeners harmadik, Anna című stúdiólemeze, a kilencedikre a skót Frightened Rabbit negyedik, Pedestrian Verse című stúdióalbuma érkezett meg. A német élmezőnyben hat új belépő szerepel. Az első helyet Matthias Reim 1957-es születésű német énekes nagylemeze, az Unendlich foglalta el. A harmadikon a Tocotronic német rockzenekar albuma, a Wie wir leben wollen, a negyediken a szintén német Haftbefehl rapper CD-je, a Blockplatin, az ötödiken a Biffy Clyro skót rockegyüttes korongja, az Opposites, a hatodikon DJ Antoine svájci house és elektrozenei lemezlovas, producer nagylemeze, a Sky Is the Limit, a hetediken a Faun német folkzenekar albuma, a Von den Elben debütált. Nálunk a Tankcsapda CD-je, a Rockmafia Debrecen a legnépszerűbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben öt újdonság található. A második helyen Andrea Bocelli nagylemeze, a Passione, a hatodikon Ganxsta Zolee és a Kartel albuma, a Hatalmat a népnek!, a hetediken Laár András korongja, a Tündértantra 2, a 11. helyen a Biffy Clyro CD-je, az Opposites, a 21. helyen a Locomotiv GT DVD-je, a Koncertfilm – 2002 LGT-fesztivál kezdett.

Puha József

2013. 02. 15. 4:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/6 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/6