Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/8

Listamustra - Listamustra 2013/8

Ismét változtattak az amerikai Billboard magazin Hot 100 listája összeállításának szabályain. A dalok forgalma – különálló hanghordozón és letölthető változatban –, valamint a rádióállomások játszási adatai mellett mostantól beleszámítják az USA területén a videoklipek YouTube-os nézettséget is. Javarészt az utóbbinak köszönhető Baauer rajt-cél győzelme.

A pennsylvaniai születésű lemezlovas és producer Harlem Shake című felvétele – amelynek eredetije egy 1981-es hiphopszerzemény – még tavaly májusban jelent meg, hódító útját azonban csak február elején kezdte, miután Filthy Frank videoblogger a szóban forgó videomegosztó portálra feltöltött egy klipet, amelyben latexruhás figurák nagy lelkesedéssel táncolnak a ritmusra. A videó pár nap alatt milliós nézettséget ért el, s azóta százszámra kerülnek fel az újabb változatok. A Harlem Shake a Hot 100 lista 1958 óta tartó történetének 21. zeneszáma, amely a csúcson debütált, és az első olyan, amelynek előadója korábban teljesen ismeretlen volt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Baauer: Harlem Shake

Egyesült Királyság – One Direction: One Way or Another (Teenage Kicks)

Németország – will.i.am featuring Britney Spears: Scream & Shout

Magyarország – Depeche Mode: Heaven

 

Jótékonykodik a One Direction

Az 55. Grammy Awards hatása értelemszerűen leginkább az Amerikai Egyesült Államok, a 33. BRIT Awardsé az Egyesült Királyság slágerlistáin érezhető. A barbadosi Rihanna és a louisianai Mikky Ekko énekes-producer a Los Angeles-i gálán előadta a Stay című közös slágerüket, amelyhez készült egy új, „fürdőkádas” videoklip is – a kettő hatására a felvétel a Hot 100 57. pozíciójából a harmadikba jött fel. Az amerikai élmezőny másik új belépője Drake kanadai rapper a tizediken található Started from the Bottom című szerzeménye, amely a múlt héten a 63. helyen kezdett. A brit díjkiosztó legnagyobb nyertese, Ben Howard a gálán előadott Only Love című zeneszámmal az Egyesült Királyságban a 190. helyről a kilencedikre ugrott. A múlt szerdán tartott díjátadón előadott további dalok is előre léptek: Justin Timberlake-é (Mirrors) a 28. helyről a negyedikre, Taylor Swifté (I Knew You Were Trouble.) a 12. helyről a hatodikra, a Mumford & Sonsé (I Will Wait) a 46. helyről a 12. helyre, Robbie Williamsé (Candy) az 51. helyről a 39. helyre. A Muse-é (Supermacy) az 58., Emeli Sandéjé (Clown / Next to Me) a kilencvenedik helyen startol. A One Direction a gálán elhangzott újdonsága, a One Way or Another (Teenage Kicks) a várakozásnak megfelelően az első helyre iratkozott fel. A sláger a Blondie 1978-as One Way or Another és a The Undertones szintén 1978-as Teenage Kicks című felvételének átdolgozása. A jótékonysági céllal készült átirat teljes bevétele a Comic Relief számlájára kerül. A német lista élén nincs változás: hatodik hete will.i.am uralja a mezőnyt a Britney Spearsszel készült Scream & Shout című szerzeménnyel. A hetedikről a harmadikra lépett Macklemore seattle-i rapper Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop című zeneszáma, amely az amerikai rangsorban négy hét után a héten lett trónfosztott, a britben pedig második hete az ezüstérmes pozícióban tanyázik – a szigetországban két hete volt listavezető. Nálunk a Single (track) listán második hete a Depeche Mode dala, a Heaven vezet. A rádióállomásaink harmadik hete az angol Conor Maynard az amerikai Ne-Yóval készült Turn Around című slágerét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Mumford & Sons: Babel

Egyesült Királyság – Emeli Sandé: Our Version of Events

Németország – Kollegah & Farid Bang: Jung, brutal, gutaussehend 2

Magyarország – Locomotiv GT: Koncertfilm – 2002 LGT-fesztivál

 

A díjkiosztók jótékony hatása

Az Amerikai Egyesült Államokban a várakozásnak megfelelően a Mumford & Sons a Grammyn az év albumának kikiáltott Babel című második stúdiólemeze tért vissza az eladási lista csúcsára, miután február 11. és február 17. között 185 ezer példányt értékesítettek belőle. A kereslet 242 százalékkal nőtt az előző héthez képest. Az angol zenekar az albummal tavaly a kiadást követően, októberben és november legelején három hétig már vezetett. A világ legrangosabb zenei díjára jelöltek idei gyűjteménye, a 2013 Grammy Nominees a 11. helyét a másodikra cserélte – az 1995 óta megjelenő válogatássorozat ilyen magasan még nem is szerepelt. A Grammy hatására visszatért a tízes mezőnybe, a negyedik helyre Taylor Swift nagylemeze, a Red, a hetedikre a fun. albuma, a Some Nights és a tizedikre a Maroon 5 nagylemeze, az Overexposed. A legmagasabban nyitó újdonság, a Bullet for My Valentine walesi metálegyüttes negyedik, Temper Temper című stúdióalbuma a 13. helyen található. Az Egyesült Királyságban Emeli Sandé tavaly februárban forgalomba került Our Version of Events című első stúdiólemezéből fogyott el a legtöbb, amelyet a BRIT Awardson a legjobb brit albumnak kiáltottak ki, az előadója, a skót énekesnő pedig a legjobb brit női előadó lett. A legjobb brit zenekar, a Mumford & Sons nagylemeze, a Babel az ötödikről a második helyre jött fel. A 46. pozícióját a negyedikre cserélte Ben Howard az első, Every Kingdom című albumával. A londoni születésű énekes a legjobb brit férfi előadó és a legjobb brit új előadó lett. A brit TOP 10 egyetlen újdonsága a Nick Cave & the Bad Seeds nagylemeze, a Push the Sky Away a harmadik helyen. Németországban két rapper, Kollegah és Farid Bang közös albuma, a Jung, brutal, gutaussehend 2 érkezett meg a lista élére. A korong első része 2009 júniusában látott napvilágot. A német élmezőnyben további két új jelzésű nagylemez szerepel. Lindsey Stirling kaliforniai hegedűművész első albuma a negyedik, a Bullet for My Valentine nagylemeze, a Temper Temper az ötödik helyen debütált. Nálunk a Locomotiv GT-koncerteknek köszönhetően megnőtt a kereslet a legendás együttes munkássága iránt: a Koncertfilm – 2002 LGT-fesztivál című DVD a tizedik helyről az elsőre ugrott, az Aranyalbum 1971-76 a 13. helyen kezdett. A negyvenes mezőnyben további két újdonságra lelünk: Pál Dénes gyűjteménye, a Dalok a The Voice-ból a 31., Richard Clayderman nagylemeze, a Romantique a 32. helyen startol.

Puha József

2013. 02. 28. 8:20

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/8 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/8