Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/10

Listamustra - Listamustra 2013/10

Ha az Amazon nem szállítja le néhány hanghordozó árát, az Atoms for Peace szupergrupp foglalta volna el az amerikai albumeladási lista csúcsát az Amok című első nagylemezével. Az internetes zeneáruház azonban megakadályozta az együttest ebben, és Bruno Mars került a rangsor élére, pályafutása során először.

Az Amazon ismét jelentős árengedménnyel kínált több hanghordozót. Bruno Mars tavaly decemberben megjelent második, Unorthodox Jukebox című stúdióalbumát is egy napig 1,99 amerikai dollárért (körülbelül négyszázötven forintért) árusította letölthető változatban, és közel hatvanezren éltek is a lehetőséggel. A hawaii előadó nagylemezéből február 25. és március 3. között 95 ezer példányt értékesítettek az USA-ban. A Thom Yorke, Flea, Nigel Godrich, Joey Waronker és Mauro Refosco alkotta Atoms for Peace albumából 50 ezer példány fogyott el, s az ezüstérmes pozícióban debütált.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Baauer: Harlem Shake

Egyesült Királyság – Justin Timberlake: Mirrors

Németország – will.i.am featuring Britney Spears: Scream & Shout

Magyarország – Depeche Mode: Heaven

 

Tovább tarol a táncőrület

A Harlem Shake az Amerikai Egyesült Államokban egyelőre legyőzhetetlen. Baauer, pennsylvaniai születésű lemezlovas, producer táncőrületet kiváltó slágere harmadik hete trónol a Billboard magazin Hot 100 listáján. Az első helyezését főleg annak köszönheti, hogy a rangsorba – az eladási és a rádiós sugárzási adatok mellett – harmadik hete már a YouTube-os videoklipek amerikai nézettsége is beleszámítódik. A brit lista csúcsán sincs változás, második hete Justin Timberlake vezet a Mirrors című felvételével. A memphisi születésű sztár The 20/20 Experience című harmadik stúdióalbuma a szigetországban hétfőn kerül forgalomba. Az amerikai és a brit rangsorban is az élmezőnyben tanyázik Bruno Mars újdonsága, a When I Was Your Man – az előbbiben második hete bronzérmes, az utóbbiban a hetedik helyről a másodikra jött fel. A brit listán a tizedikről a negyedikre lépett a pennsylvaniai P!nk és Nate Ruess közös, Just Give Me a Reason című szerzeménye. Az iowai születésű Nate a tavaly berobbant fun. trió énekese. A TOP 10 egyetlen újdonsága Bridgit Mendler, 1992-es születésű amerikai színész-énekesnő Ready or Not című dala a hetedik helyen. A zeneszámot odahaza tavaly augusztusban adták ki, és a Hot 100 rangsorban a 49. helyig jutott. Németországban nyolcadik hete will.i.am és Britney Spears slágere, a Scream & Shout uralja a mezőnyt. Justin Timberlake felvétele, a Mirrors harminckét helyezést ugrott előre az ezüstérmes pozícióba. Nálunk negyedik hete a Depeche Mode újdonsága, a Heaven vezeti a Single (track) listát. A rádióállomásaink második hete Bruno Mars dalát, a Locked Out of Heavent sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Bruno Mars: Unorthodox Jukebox

Egyesült Királyság – Bastille: Bad Blood

Németország – Heino: Mit freundlichen Grüssen

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Kezdő rockzenekar sikere

Az Amazon internetes zeneáruház Bruno Mars albuma mellett többek közt Macklemore seattle-i rapper és Ryan Lewis producer tavaly októberben megjelent The Heist című nagylemezét is egy napig 1,99 amerikai dollárért kínálta letölthető változatban. A hanghordozó a megnövekedett forgalomnak köszönhetően a 16. helyről a negyedikre jött fel. Az album világslágere, a Wanz énekessel rögzített Thrift Shop az amerikai listán négy, a briten egy hétig volt listavezető, a németen jelenleg a bronzérmes pozícióban található. Az amerikai tízes mezőnyben az Atoms for Peace nagylemeze mellett még egy új belépő szerepel. Az ötödik helyre érkezett meg a Hillsong United ausztrál keresztényzenei együttes Zion című albuma. Ismét az élmezőnyben, a tizedik helyen találjuk az angol Adele második, 21 című stúdiólemezét, amely az USA-ban 2011 februárjában került forgalomba – az amerikai piacon eddig 10 millió 447 ezer példányt vásároltak belőle. Az Egyesült Királyságban a Bastille dél-londoni rockzenekar Bad Blood című első albumából értékesítették a legtöbbet. Emeli Sandé a második helyre visszacsúszó Our Version of Events című nagylemeze mögé egy másik rockegyüttes, a walesi Stereophonics iratkozott fel a nyolcadik, Graffiti on the Train című stúdióalbumával. Az ötödik pozícióban Dido negyedik stúdiólemeze, a Girl Who Got Away nyitott. A londoni énekesnő az 1999-es No Angel és a 2003-as Life for Rent című albumaival sikert sikerre halmozott, de a harmadikkal, a 2008-as Safe Trip Home cíművel ezeket a sikereket megközelíteni sem tudta. A brit TOP 10-ben még egy újdonság szerepel, Laura Mvula birminghami énekesnő Sing to the Moon című első nagylemeze a kilencedik helyen. Németországban összességében harmadik hete Heino albuma, a Mit freundlichen Grüssen a legkeresettebb. A tízes mezőny egyetlen új belépője Fard iráni születésű német rapper második helyen kezdő Bellum et Pax című nagylemeze. Nálunk a Tankcsapda albuma, a Rockmafia Debrecen tért vissza az eladási lista élére. A negyvenes mezőny egyetlen újdonságaként a negyedik helyen debütált a Republic nagylemeze, a Klasszikusok.

Puha József

2013. 03. 14. 8:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/10 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/10