Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Búcsú az Illés-együttes egyik alapítójától

Illés - Búcsú az Illés-együttes egyik alapítójától

Hosszan tartó betegség után 69 éves korában szerdán elhunyt Illés Károly, az Illés-együttes alapító tagja, a zenekarvezető Illés Lajos testvére. Temetéséről később intézkednek - közölte a család.

Az Illés-együttes a '60-as '70-es évek  legnépszerűbb magyar beat banája volt. Családi zenekarként alakult 1957-ben, és akkori szokás szerint a család nevét vette fel. Zongorán Illés Lajos, szaxofonon Illés Károly játszott, Zsiga István gitározott. Elnevezésüket 1971-ben változtatták meg Illés-zenekarról Illés-együttesre.

Az együttes kezdetben a korszak ismertebb külföldi dalait játszotta: dixielandet, olasz slágereket, örökzöldeket, Shadows- és Hurricanes-dalokat és kis klubokban, középiskolai bulikban, egyetemi rendezvényeken léptek fel. Amikor a Budapesti Műszaki Egyetem zenekara lettek, az Illés testvérekhez csatlakozott Nényei Tass (basszusgitár, hawaii gitár), Farkas Ádám és Halász Gyula (gitár), Rozinszky Csaba, majd Körmendy János (dob). Repertoárjuk a Beatles és a Radio Luxembourg hatására bővült 1962-63-ban, ekkor a Bercsényi klubban koncerteztek, emellett pedig a Petőfi Sándor utcai Építők klubjában is rendszeresen telt ház előtt léptek fel. Az 1963-as sportcsarnokbeli amatőr fesztiválon aranyérmet nyertek. Illés Károly a hatvanas évek közepéig volt tagja a zenekarnak.

2013. 03. 28. 9:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Búcsú az Illés-együttes egyik alapítójától cikk képei
Illés - Búcsú az Illés-együttes egyik alapítójától