Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hogyan tovább Cipő nélkül?

Republic - Hogyan tovább Cipő nélkül?

Mennyi még, Béla!? …még egy huszas – olvasható a Republic 2002-es CD-jének borítóján. Igaz, nem erre vonatkozott, de azt a következtetést vontuk le belőle, hogy a zenekar húsz évre tervez. Valamivel több mint a fele már eltelt. A következő évek elé az élet egy leküzdhetetlennek tűnő akadályt gördített.

A lemezcím láttán bennem is megfogalmazódott a kérdés, milyen jövő vár a Republicra. Az örökzöld slágerré vált 67-es út és a Szállj el kismadár hatalmas sikeréből 2002-ben már nem lehetett sokat profitálni. Nem tudhattuk, jönnek-e hasonló sikerek.

Ma már tudjuk, hasonlók nem jöttek. A Republic az egyik legnépszerűbb magyar együttes maradt, viszonylag stabil rajongótáborral, pályafutása mégis zsákutcába jutott. Nyilván több minden közrejátszott abban, hogy a zenekarnak az elmúlt öt évben még slágere sem született. Ebben jelentős szerepe volt a Sláger Rádió megszűnésének, eltűnt az együttes legerősebb támogatója. A 2007-es Fényes utakon című albumon hallható a Republic utolsó slágere. A Gyere közelebb, menekülj el című szerzeményt a 2009-es Fonogram-gálán az előző év magyar dalának kiáltották ki. Pedig nem is volt új. A szám eredetije Cipő Rajcs Renátával készült 1995-ös Amsterdam című nagylemezén szerepel az énekesnő előadásában.

Republic - Hogyan tovább Cipő nélkül?

2002-ben biztos voltam abban, hogy a Republicnak még van húsz éve. Már csak az addigi munkásságából eredően is. Egy valamivel viszont én sem számoltam. Hogy az élet bármikor felülírhatja a terveket. A zenekar Bódi László halálával a szívét-lelkét veszítette el. Eltávozott a frontember, aki a dalok többségét szerezte. Tulajdonképpen egy dalszerző-előadó ment el. Ha ezt vesszük alapul, akkor együttesének be kellene fejeznie a működését. Elfogadom azonban azt az érvelést, hogy a Republic sok tucat, kisebb-nagyobb slágerének élnie kell tovább. Nemcsak a rádióban, hanem koncerteken is. De lehetetlen vállalkozásnak tűnik megtalálni a megfelelő személyt, aki hivatott arra, hogy a dalokat tovább vigye.

Freddie Mercury több mint húsz éve halott, a Queen mégis a mai napig létezik. Ráadásul csak Brian May és Roger Taylor zenél benne, John Deacon már nem. A zenekarnak volt egy jó időszaka, amikor Paul Rodgersszel koncertezett és stúdióalbumot is készített Queen + Paul Rodgers néven. Akkortájt már-már megfeledkeztünk arról, hogy a tehetséges zenész egy legendát próbál pótolni, ami nyilván sosem sikerülhet neki. Bizonyára ezért ért véget az együttműködésük. A Queen két tagja tavaly többször is az 1982-es születésű Adam Lamberttel lépett fel, sokak szerint most ő az első számú kiszemelt Freddie helyére. Bármilyen nagy tehetség, nem méltó a szerepre.

Több országban volt rá példa, hogy fejvesztett együttesek tévés valóságshow-ban próbálták megtalálni frontemberük utódját. A zenészek rábólintottak, mert van az a pénz. Ne legyünk naivak, biztos vagyok abban, hogy a magyar tévécsatornák is előhozakodnak az ötlettel. Remélem, a Republic zenészei nem csábulnak el.

Nem igaz, hogy mindenki pótolható. Mint ahogyan a nemzetközi zenei színtéren Freddie Mercuryt, a magyar közegben Cipőt sem lehet pótolni. Ha a Republic zenekar nem oszlik fel, csak rossz és rosszabb megoldások közül választhat. De jobban belegondolva, volna itt egy elfogadható megoldás is, ami a vágyálmom.

Cipő azon kevesek közé tartozott, akit az úgynevezett nagy generáció tagjai befogadtak maguk közé, és dolgoztak is vele. Meg kellene szólítani Koncz Zsuzsát vagy Bródy Jánost, hogy – ha huzamosabb ideig nem is – egy koncertturné és emléklemez erejéig csatlakozzon a zenekarhoz. Arra kíváncsi is volnék, hogyan szólnának a Republic dalai az ő előadásukban. Az együttműködés biztos sikeres volna, s akár új szerzemények is készülhetnének. A vágyam teljesülésének azonban nyilván kicsi a valószínűsége.

Pedig Presser Gábor mondta azt valamikor a kilencvenes években, hogy ha a Locomotiv GT a rendszerváltás hajnalán kezdte volna a pályafutását, olyan zenét készítene, mint a Republic. (Új Szó)

Puha József

2013. 03. 29. 16:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Rondom 2013. 03. 31. 17:12
Cikket másolni tudtok megemlékezni rendesen nem gratulálok és voltak slágerek aki írta mennyen a picsába
VENDÉG 2013. 04. 01. 5:19
NAGYON SAJNÁLOM
vendég 2013. 04. 10. 6:56
NAGYON JÓ ÉS SAJNÁLOM!
Garlando 2013. 04. 10. 19:41
Az a baj, hogy Tóth Zoli kilépett, aki rengeteg jó zenét írt! pl: Ezer kincs,ezer nyár Emberlelkű földeken Kóborló szél
Vendég 2013. 04. 11. 4:20
:-(:-(

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Hogyan tovább Cipő nélkül? cikk képei
Republic - Hogyan tovább Cipő nélkül?Republic - Hogyan tovább Cipő nélkül?