Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/13

Listamustra - Listamustra 2013/13

Ezt is megéltük! Sokak által a zeneipar legrosszabb évtizedének tartott kilencvenes évek egyik popdala, a Let’s Get Ready to Rhumble éli a másodvirágzását. Az előadói az általuk vezetett Ant & Dec’s Saturday Night Takeaway című televíziós show-műsor március 23-i adásában állították ismét színpadra, ez indította el a nosztalgiahullámot.

A szerzeményből az Egyesült Királyságban március 24. és március 30. között 83 748 példányt értékesítettek, és a lista első helyére érkezett meg. Az iTunes internetes zeneáruház adta el belőle a legtöbbet. Ant (Anthony McPartlin) és Dec (Declan Donnelly) az első két albumát (Psyche – 1994 novembere, Top Katz – 1995 novembere) PJ & Duncan néven jelentette meg, a harmadik (The Cult of Ant & Dec – 1997 májusa) már Ant & Dec név alatt került forgalomba. A Let’s Get Ready to Rhumble az első nagylemezen szerepel, 1994-ben a kilencedik hely volt a csúcspozíciója. A duónak akkortájt ez volt a legjobb helyezése, ezen kívül még a tizedik helyig jutott Better Watch Out és a Shout című felvételekkel járta meg a brit élmezőnyt. Ant és Dec később, 2002-ben a The Official Album of the 2002 FIFA World Cup nagylemezen hallható We’re on the Ball című zeneszámmal a bronzérmes pozícióig vitte. A duó ezután búcsút intett a zenének, azóta televíziós műsorvezetőként hódít.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz: Thrift Shop

Egyesült Királyság – PJ & Duncan: Let’s Get Ready to Rhumble

Németország – Passenger: Let Her Go

Magyarország – GRB: Névtelen dal

 

Visszaszorulóban a táncőrület

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján öt hét után trónfosztott lett Baauer a Harlem Shake-kel. A pennsylvaniai születésű lemezlovas, producer táncőrületet kiváltó slágere a listavezetését leginkább annak köszönheti, hogy a rangsorba – az eladási és a rádiós sugárzási adatok mellett – hatodik hete már a YouTube-os videoklipek amerikai nézettsége is beleszámítódik. A Harlem Shake előtt négy hétig vezető Macklemore seattle-i rapper szerzeménye, a Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop tért vissza a csúcsra. A nyolcadik helyen tanyázik Pitbull Christina Aguilerával készült Feel This Moment című felvétele – a New York-i születésű énekesnő az utóbbi években kizárólag közreműködőként jut be a slágerlisták élvonalába. Justin Timberlake-nek az Amerikai Egyesült Államokban továbbra is a visszatérő zeneszáma, a Jay-Z-vel készült Suit & Tie arat, a lista bronzérmes pozíciójában szerepel. A brit rangsort három hétig uraló Mirrors az USA-ban a 13. helyen található. A brit TOP 10-ben PJ & Duncan dala mellett még egy új belépőre lelünk, Charlie Brown hetedik helyen nyitó On My Way című felvételére. A 15. pozícióból a kilencedikbe jött fel Nelly újdonsága, a Hey Porsche. A texasi születésű rapper csillaga az utóbbi években jócskán leáldozott. Legnagyobb sikerét 2002-ben a Kelly Rowlanddel rögzített Dilemma című slágerrel érte el, amely az amerikai listát tíz, a britet két hétig vezette. Németországban második hete a Passenger néven hódító Mike Rosenberg angol énekes Let Her Go című szerzeménye a listavezető. Macklemore a negyedik helyen szereplő Thrift Shop mellett már egy másik zeneszámmal is a német tízes mezőnyben tanyázik, a helyezéseinek számát megfelező, nyolcadik pozícióban található, Ryan Lewis és Ray Dalton közreműködésével készült Can’t Hold Us cíművel. Nálunk a Single (track) listát két hétig uralta ByeAlex az eurovíziós Kedvesem című dalával. A héten a GRB zenekar felvétele, a Névtelen dal vette át a vezetést. Rádióállomásaink négy hétig a hawaii Bruno Mars slágerét, a Locked Out of Heavent sugározták a legtöbbet. Most Asaf Avidan izraeli énekes One Day / Reckoning Song című zeneszámának Wankelmut Rmxe a legjátszottabb, amely tavaly hét hétig szerepelt a német lista élén.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Egyesült Királyság – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Németország – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Tarol a The 20/20 Experience

Justin Timberlake harmadik, The 20/20 Experience című stúdióalbumából 968 ezer példány fogyott el a kiadás hetében az Amerikai Egyesült Államokban, ezzel természetesen az eladási rangsor csúcsára iratkozott fel. 1991 óta, amióta a Nielsen SoundScan állítja össze a listát, ez a 19. legjobb debütálás. A legjobb Justin egykori együtteséé, az ’N Syncé – a fiúcsapat a 2000 márciusában megjelent No Strings Attached című nagylemezéből 2,42 millió példányt adott el az első héten. Ez a mennyiség a mai viszonyok közepette elérhetetlen, megközelíthetetlen. A The 20/20 Experience című albumból az USA-ban letölthető változatban az iTunes zeneáruház értékesítette a legtöbbet. A második helyen a Target áll, amely egyedüliként speciális változatban kínálta, a Dress On és a Body Count című dalokkal kiegészülve 9,99 amerikai dollárért. A Walmart és az Amazon árusította a legolcsóbban, hét amerikai dollárért, nagyjából 1 650 forintért. Az amerikai élmezőnyben Justin Timberlake újdonsága mellett még egy új belépőre lelünk, Kacey Musgraves texasi countryénekesnő második helyen kezdő Same Trailer Different Park című nagylemezére. Az Egyesült Királyságban a Depeche Mode nem tudta legyőzni Justin Timberlake-et – a The 20/20 Experience második hete a legkelendőbb hanghordozó a szigetországban, az első héten 105 888, a másodikon 56 147 példány kelt el belőle. Dave Gahanék 13. stúdióalbuma, a Delta Machine az ezüstérmes pozícióban startol. A TOP 10-ben még egy újdonság található, a New York-i The Strokes rockzenekar tizedik helyre megérkező Comedown Machine című ötödik stúdiólemeze. Németországban is Justin Timberlake albuma rajtol az eladási rangsor csúcsán. A The 20/20 Experience nálunk a negyvenes mezőny egyetlen új belépőjeként a negyedik helyre iratkozott fel. A Tankcsapda CD-je, a Rockmafia Debrecen megszakításokkal 11. hete vezeti az eladási rangsorunkat.

Puha József

2013. 04. 04. 8:30

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/13 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/13