Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Lemezt a lemezboltból!

Fesztivál - Lemezt a lemezboltból!

Világszerte április 20-án tartják a Record Store Day-t, azaz a Lemezboltok Napját. A külföldön valódi ünnepléssel felérő eseményen a lemezbarátoknak speciális kiadványokkal, relikviákkal és egyéb csemegékkel készülnek a szaküzletek és a sztárok. A megmozduláshoz több hazai bolt is csatlakozott. Van, ahol kétnapossá duzzasztják azt, DJ-kkel és sztárfellépőkkel téve emlékezetessé a hétvégét.

A lemezeladások száma drasztikusan csökkent, a világháló legális és illegális lehetőségei háttérbe szorították a kézzel fogható hanghordozókat, a válság még a legelszántabb gyűjtőket is csúnyán megtizedelte. Világszerte számos zeneáruház szűnt meg vagy erősen gondolkodik a bezáráson, nem csoda, hogy a kisebb lemezbarlangok, új és használt csemegékkel foglalkozó üzletek úgy döntöttek, mentik, ami menthető. De nem csak nekik volt fontos a lemezboltok újfajta népszerűsítése és a látogatószám növelése, hanem világsztár zenészeknek és művészeknek is. Lehet persze mindezt anyagi okokkal magyarázni, ám biztos vagyok benne, hogy ebben jó adag nosztalgia és személyes szenvedély is rejlik.

Egy-két évtizede még program volt apró lemezbirodalmakba járni, ahol élmény volt zenei irányzatokat, művészeket ütköztetni, egyéni, nem egyszer őrült szempontok szerinti toplistákat felállítani, ritka kincsekre, speciális nyomásokra, dedikált korongokra vadászni. Arról nem is beszélve, hogy hány mai zenész számára volt meghatározó (pályafutása elején) a próbatermek mellett egy-egy lemezbolt ihlet- és ötletadó közege… Nem véletlenül lett Nick Hornby lemezboltban és annak környező világában játszódó Pop, csajok, satöbbi kötetéből kultkönyv, meg persze mozifilm, de valahogy a rohanó világ, s a neten levadászható hangfájlok mintha kegyetlenül keresztülrobogtak volna ezen az egész szubkultúrán.

 

A lemezboltosok tehát léptek, a művészek meg segítő kezet nyújtottak. Az első Record Store Day-t 2008-ban tartották, az esemény nemhivatalos nagykövetei pedig a Metallica tagjai voltak. Azóta egy esztendő sem telt el Record Store Day nélkül, a hivatalos nagykövetek között pedig olyan neveket találunk, mint Ozzy Osbourne vagy Iggy Pop, idén pedig a White Stripes tagja, Jack White vállalta el a tisztséget.

 

Ma világszerte félezernél is több különleges kiadvány jelenik meg a jeles nap alkalmából. Az eseményhez több budapesti üzlet is csatlakozott, így a Concerto és a Deep hanglemezbolt, a Wave Music, a Neon Music Hungary, illetve a Musicland. Utóbbi helyen ráadásul nem egy, hanem két napon át tart a Record Store Day, s egész hétvégén koncertekkel és DJ-kkel, no meg málnaszörppel és jaffával várják az érdeklődőket, a zenebarátokat meg 10 százalékos árkedvezménnyel ösztönzik lemezgyűjtésre.

Április 20-án 13 órától Péterfy Bori & Love Band nemakusztik minidiszkója, 15 órától a Marge exkluzív kislemez-bemutatója, 17 órától pedig Rutkai Bori & Specko Jedno lépnek fel az Almássy téri üzletben. Egy nappal később, azaz vasárnap, 13 órától a The Somersault Boy, 15 órától Egyedi Péter, 17 órától meg a Hangmás Minimál adja meg a közönségnek, ami jár.

Balajti Péter

2013. 04. 20. 10:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Lemezt a lemezboltból! cikk képei
Fesztivál - Lemezt a lemezboltból!