Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/14

Listamustra - Listamustra 2013/14

Justin Timberlake harmadik stúdiólemeze, a The 20/20 Experience az Amerikai Egyesült Államokban az eddigi legkelendőbb album 2013-ban. Két hét alatt 1 millió 286 ezer példányt értékesítettek belőle. A korongból a megjelenés hetében 968 ezer, március 25. és március 31. között 318 ezer példány fogyott el.

A legnépszerűbb nagylemezek idei amerikai listájának második helyén a Grammy Awardson az év albumának kikiáltott Babel található. A londoni Mumford & Sons kvartett szeptemberben kiadott második stúdiólemezéből 2013-ban 693 ezer példányt vásároltak, tavaly pedig 1,46 milliót, s ezzel 2012 negyedik legkelendőbb albuma volt. Az 1981. január 31-én Memphisben született Justin Timberlake nagylemeze az előrejelzések szerint még a jövő héten is listavezető lesz az USA-ban. A következő héten a Paramore Tennessee állambeli rockzenekar az első hely legnagyobb várományosa a Paramore című negyedik stúdióalbumával. A The 20/20 Experience az Egyesült Királyságban harmadik hete uralja az eladási rangsort. Az első héten 105 888 (listavezetőből idén az eddigi legtöbb egy hét alatt), a másodikon 56 147, a harmadikon 26 242 (listavezetőből idén az eddigi legkevesebb egy hét alatt) példány kelt el belőle.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Macklemore & Ryan Lewis featuring Wanz: Thrift Shop

Egyesült Királyság – Duke Dumon featuring A*M*E: Need U (100%)

Németország – Passenger: Let Her Go

Magyarország – Depeche Mode: Heaven

 

Tánczenei listavezető a briteknél

Macklemore seattle-i rapper szerzeménye, a Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop négy hétig szerepelt az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsán, majd öt hétig – amíg Baauer uralta a mezőnyt a Harlem Shake-kel – az ezüstérmes pozícióban tanyázott, s második hete ismét vezet. A trió trónolása azonban komoly veszélyben forog, a jövő héten minden bizonnyal már Bruno Mars lesz az első a When I Was Your Man című slágerével, amely a negyedik helyről a másodikra lépett. Az élmezőnybe két új felvétel került be: a hetedikre az Imagine Dragons indie-rock együttes a Radioactive-val, a tizedikre Ariana Grande a Mac Millerrel készített The Way-jel. Az Egyesült Királyság rangsorának élére érkezett meg Duke Dumont lemezlovas és producer az A*M*E énekesnővel készült Need U (100%) című tánczenei számmal. A március 31-én forgalomba került dal sikeréhez nagyban hozzájárult a YouTube-ra még február 22-én feltöltött vicces videoklipje. A 11. helyről a nyolcadikra jött fel Pitbull Christina Aguilerával készített Feel This Moment című szerzeménye, amely az amerikai listán egyet rontva a kilencedik helyen található. A brit TOP 10 másik újdonsága Michael Bublé a tizediken rajtoló felvétele, az It’s a Beautiful Day – a kanadai sztár ezzel harangozza be az április 15-én megjelenő To Be Loved című nyolcadik stúdiólemezét. Németországban harmadik hete a Passenger néven hódító Mike Rosenberg angol énekes Let Her Go című slágere a listavezető. Nálunk a Single (track) rangsor csúcsára a Depeche Mode maxija, a Heaven tért vissza, megszakítással ötödik hete uralja a mezőnyt. A Rádiós lista élén is visszatérő szerepel, Bruno Mars a Locked Out of Heavennel, amely szintén ötödik hete vezet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Egyesült Királyság – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Németország – Depeche Mode: Delta Machine

Magyarország – Depeche Mode: Delta Machine

 

Odahaza visszaesett, mifelénk tarol a Depeche Mode

Az amerikai albumeladási listán Justin Timberlake mögött új belépők találhatók. A második helyen Lil Wayne New Orleans-i rapper tizedik stúdiólemeze, az I Am Not a Human Being II debütált 217 ezer példánnyal. A harmadikon és az ötödiken két countryénekes kezdett: Blake Shelton a Based on a True Story… és Alan Jackson a Precious Memories – Volume II című albummal. Közéjük a OneRepublic pop-rock zenekar harmadik stúdiólemeze, a Native ékelődött be. A hatodik helyre iratkozott fel a Depeche Mode 13. stúdióalbuma, a Delta Machine. A Dave Gahan, Martin L. Gore és Andy Fletcher alkotta angol együttesnek ez a hetedik nagylemeze az amerikai tízes mezőnyben – az 1993-as Songs of Faith and Devotion cíművel a csúcsot is meghódította. A The Strokes albuma, a Comedown Machine – akárcsak egy hete az Egyesült Királyságban – odahaza is csak a tizedik pozícióban nyitott. A brit eladási lista második helyére az Imagine Dragons amerikai zenekar első stúdiólemeze, a Night Visions érkezett meg, amelyet Észak-Amerikában még tavaly szeptemberben adtak ki. Csak háromezer példánnyal fogyott el kevesebb belőle, mint Justin Timberlake listavezető albumából. A brit élmezőnyben még egy újdonság szerepel: a harmadik helyen a Bring Me the Horizon sheffieldi metalcore együttes negyedik stúdiólemeze, a Sempiternal startol. A 144. helyről a kilencedikre lépett Meat Loaf legendás, 1977-es Bat Out of Hell című albumának újrakiadása. A Depeche Mode nagylemeze mélyrepülésbe kezdett, a múlt heti második helyről meglepetésre a 14. pozícióba hátrált. A Delta Machine a német és a mi rangsorunkban a héten debütált, természetesen mindkettőben az első helyen. A magyar negyvenes mezőnyben további két új belépőre lelünk: az Iron Maiden Maiden England ’88 című 1989-es VHS kazettájának DVD-változata a 14., Szalonna és bandája Örömzene című CD-je a 38. pozícióba iratkozott fel.

Puha József

2013. 04. 08. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/14 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/14