Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/15

Listamustra - Listamustra 2013/15

Duke Dumont angol lemezlovas és producer megőrizte vezető helyét a dalok brit listáján az A*M*E énekesnővel készült Need U (100%) című szerzeménnyel. Egy szomorú esemény azonban kis híján trónfosztottá tette a párost, Margaret Thatcher április 8-án bekövetkezett halála. Sőt ennek kapcsán rekord is született!

A Vaslady 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Ebben az időszakban számtalan, a politikáját bíráló és dicsérő zeneszám készült. Halála után az ellentábora egy internetes kampány keretében elkezdte vásárolni a Ding-Dong! The Witch Is Dead (Ding-dong! A boszorkány halott) című dalt az 1939-es The Wizard of Oz (Óz, a csodák csodája) című filmből. A brit rangsor ezüstérmes pozíciójában debütáló felvétel mindössze ötvenegy másodperces – a zenetörténet legrövidebb olyan szerzeménye lett, amely bekerült a lista tízes mezőnyébe. Természetesen a másik oldal is hallatott magáról. Margaret Thatcher tisztelői a Notsensibles punk-rock zenekar 1979-es I’m in Love with Margaret Thatcher című zeneszámát kezdték el vásárolni, ez azonban csak a 35. helyen nyitott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Bruno Mars: When I Was Your Man

Egyesült Királyság – Duke Dumon featuring A*M*E: Need U (100%)

Németország – Passenger: Let Her Go

Magyarország – GRB: Névtelen dal

 

Bruno Mars újabb mérföldköve

Macklemore seattle-i rapper Ryan Lewis producerrel és Wanz énekessel rögzített Thrift Shop című slágere négy hétig tanyázott az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élén, majd öt hétig Baauer uralta a mezőnyt a Harlem Shake című szerzeménnyel. Az elmúlt két hétben ismét a trió vezetett, most a második helyre csúszott vissza. Macklemore és Ryan Lewis egy másik felvétellel is bekerült a TOP 10-be, a Can’t Hold Us cíművel, amely a 15. helyről a hetedikre jött fel. Ebben Ray Dalton énekel. Bruno Mars vette át a vezetést a When I Was Your Man című zeneszámmal. A hawaii énekesnek ez az ötödik listavezetője az USA-ban – olyan előadók nyomdokaiba lépett, mint Diddy, Ludacris, Prince vagy Lionel Richie. Először 2010 májusában szerepelt a csúcson két hétig B.o.B rapper Nothin’ on You című dalának közreműködőjeként. 2010 októberében a Just the Way You Are című slágerével négy, 2011 elején a Grenade-del megszakításokkal szintén négy hétig trónolt. A Locked Out of Heavennel 2012 végén és 2013 elején hat hétig tanyázott az élen. Az amerikai élmezőnyben még egy új belépőt találunk, a Florida Georgia Line nashville-i countryduó a nyolcadik pozícióban szereplő Cruise című szerzeményét. Németországban negyedik hete a Passenger néven hódító angol Mike Rosenberg vezet a Let Her Go című felvétellel. A magyar Single (track) listán visszatért a csúcsra a két héttel ezelőtti első helyezett, a GRB Névtelen dala. Jövő héten már Ákos lesz a listavezető a Veled utazom című maxi CD-vel. Rádióállomásaink ismét magyar előadó zeneszámát sugározzák a legtöbbet, Kállay-Saunders András My Baby című slágerét (angol és magyar változatban), amely mögött az ezüstérmes pozícióban ByeAlex eurovíziós dala, a Kedvesem található. Legutóbb magyar énekes, Radics Gigi vezette a rádiós rangsort a Vadonatúj érzés című felvételével és annak Daydream című angol verziójával kilenc hétig.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Justin Timberlake: The 20/20 Experience

Egyesült Királyság – Paramore: Paramore

Németország – Depeche Mode: Delta Machine

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

A Paramore brit sikere

Az Amerikai Egyesült Államokban harmadik hete Justin Timberlake harmadik stúdióalbuma, a The 20/20 Experience a legnépszerűbb nagylemez. Április 1. és április 7. között 139 ezer példányt értékesítettek belőle, eddig 1,43 millió példányban fogyott el. A tízes mezőnyben négy újdonságra lelünk. Az ezüstérmes pozícióba a The Band Perry greeneville-i (Tennessee állam) countrytrió Pioneer című második stúdióalbuma érkezett meg. A harmadik helyen Tyler, the Creator harmadik stúdiólemeze, a Wolf kezdett. A kaliforniai rapper az Odd Future nevű hiphopformáció tagjaként vált ismertté, akárcsak Frank Ocean. A hatodik helyre a nyolcvanas évek legvégének és a kilencvenes évek elejének vezető fiúcsapata, a New Kids on the Block iratkozott fel a 10 című hatodik stúdióalbumával. Mögötte a hetediken a Killswitch Engage massachusettsi metalcore együttes startol a szintén hatodik, Disarm the Descent című stúdiólemezével. Az Egyesült Királyságban három hét után trónfosztott lett Justin Timberlake a The 20/20 Experience-szel. A Paramore Tennessee állambeli rockzenekar debütált az élen a Paramore című negyedik stúdióalbumával – 39 234 példány kelt el belőle a megjelenés hetében. A Hayley Williams énekesnő vezette triónak ez a második listavezetője a szigetországban, a harmadik stúdiólemezével, a 2009-es Brand New Eyes cíművel is megjárta a legmagasabb pozíciót. A Paramore a jövő héten az amerikai rangsorban is első helyezett lesz. A brit TOP 10-ben még egy új belépő szerepel, a nyolcadik helyen nyitott az 1988-as londoni születésű James Blake az Overgrown című második stúdióalbumával. Németországban második hete a Depeche Mode nagylemeze, a Delta Machine a legkelendőbb. Az élmezőnyben két újdonság található. A második helyre az Avantasia német metálegyüttes hatodik, The Mystery of Time című stúdióalbuma, a harmadikra Udo Lindenberg 1946-os születésű német rockénekes és a Das Panikorchester koncertlemeze, az Ich mach mein Ding – Die Show érkezett meg. Nálunk a Depeche Mode a múlt héten az első helyen kezdő albuma a másodikra hátrált, és ismét a Tankcsapda nagylemeze, a Rockmafia Debrecen tért vissza a csúcsra. A negyedik helyre a Žagar albuma, a Light Leaks iratkozott fel. Az Avantasia nagylemeze a 15., Oláh Gergő EP-je, az Új dalok a 32., a Kolompos zenekar a Kolompos …és barátaik 1995. című CD-je a negyvenedik pozícióban rajtol.

Puha József

2013. 04. 15. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/15 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/15