Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/16

Listamustra - Listamustra 2013/16

Calvin Harris a harmadik, 18 Months című stúdiólemezével hatalmas rekordot állított fel a dalok brit slágerlistáján. Már az album megjelenésekor, tavaly október végén érett a csúcs, hiszen addig hat szerzemény járta meg róla a rangsor tízes mezőnyét. Azóta további kettő.

A skót dalszerző-producer az első, aki egy nagylemezről nyolc zeneszámmal szerepelt a brit lista élmezőnyében. Elképzelhető, hogy a héten a 11. helyről a hetedikre lépő, Ellie Gouldinggal készült I Need Your Love nem az utolsó sláger az albumról. Két listavezető született róla, a Rihannával készült We Found Love 2011 októberében, novemberében és decemberében megszakítással hat hétig, a Florence Welchcsel készült Sweet Nothing tavaly októberben egy hétig uralta a mezőnyt. Négy szerzemény az ezüstérmes pozícióig jutott: a Kelisszel készült Bounce, a Feel So Close, a Ne-Yóval készült Let’s Go és az Example-vel készült We’ll Be Coming Back. A nagylemez kiadása óta a Tinie Tempah-val készült Drinking from the Bottle az ötödik helyig vitte, az Ellie Gouldinggal készült I Need Your Love-nak pedig a hetedik hely az eddigi csúcspozíciója.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – P!nk featuring Nate Ruess: Just Give Me a Reason

Egyesült Királyság – Rudimental featuring Ella Eyre: Waiting All Night

Németország – Passenger: Let Her Go

Magyarország – Ákos: Veled utazom

 

A Kedvesem a legjátszottabb

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján mindössze egy hétig tartott Bruno Mars trónolása a When I Was Your Man című, pályafutása ötödik amerikai listavezető slágerével. P!nk vette át tőle a vezetést a Nate Ruess közreműködésével készült Just Give Me a Reason című szerzeménnyel. A pennsylvaniai énekesnőnek ez a negyedik amerikai listavezető zeneszáma. Először 2001 júniusában és júliusában tanyázott a legmagasabb pozícióban öt hétig a Christina Aguilerával, Lil’ Kimmel és Mýaval készült Lady Marmalade című felvétellel. 2008 szeptemberében és októberében a So Whattal egy, 2010 decemberében a Raise Your Glass-szel szintén egy hétig uralta a mezőnyt. Nate Ruess a tavaly befutott fun. énekes-frontembere. A New York-i indie-pop trió eddigi legnagyobb slágere, az idei Grammyn az év dalának választott, Janelle Monáe énekesnővel készült We Are Young tavaly márciusban és áprilisban hat hétig vezetett. Justin Timberlake a Mirrors című szerzeménnyel a brit rangsorban három hétig volt első, a héten az amerikai TOP 10-be is betört vele, a hetedik helyre. A tízes mezőnyben még egy új belépő található, Demi Lovato a Heart Attack című zeneszámmal a tizedikre jött fel. Az Egyesült Királyságban a Rudimental debütált a csúcson az Ella Eyre énekesnővel készült Waiting All Night című felvétellel, amelyből 107 099 példányt értékesítettek. A londoni drum and bass kvartettnek ez a második brit listavezetője, a John Newmannel készült Feel the Love cíművel tavaly júniusban egy hétig szerepelt az élen. A formáció első nagylemeze Home címmel jövő hétfőn kerül forgalomba. A második helyen will.i.am Justin Bieberrel készült #thatPower című dala nyitott – a The Black Eyed Peas-frontember ma végre megjelent negyedik szólóalbumáról származik. Mindössze két nap eladási adatainak köszönhetően a harmadik helyre iratkozott fel a francia Daft Punk újdonsága, a Pharrell Williams énekessel és Nile Rodgers gitárossal készült Get Lucky. Az élmezőnyben Calvin Harris fent említett slágere mellett még egy új belépőre lelünk, a 61. helyről a tizedikre lépett Psy zeneszáma, a Gentleman. Németországban ötödik hete a Passenger néven hódító Mike Rosenberg vezet a Let Her Go című szerzeménnyel. Idehaza – a várakozásnak megfelelően – Ákos kezdett a Single (track) lista élén a Veled utazom című maxi CD-jével, amelyen a dal nyolc változatban hallható. Rádióállomásaink egy hétig Kállay-Saunders András My Baby című felvételét (magyar és angol változatát) sugározták a legtöbbet, a héten ByeAlex foglalta el a rádiós csúcsot az eurovíziós Kedvesemmel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Paramore: Paramore

Egyesült Királyság – Michael Bublé: To Be Loved

Németország – Volbeat: Outlaw Gentlemen & Shady Ladies

Magyarország – Ossian: A tűz jegyében

 

A brit lista élén Michael Bublé újdonsága

A Paramore franklini rockzenekar a Paramore című negyedik stúdióalbumával a brit eladási lista csúcsa után az amerikai rangsor élét is kibérelte – 106 ezer fogyott el a hanghordozóból a kiadás hetében. Hayley Williams énekesnő együttese korábban az előző, 2009-es Brand New Eyes című stúdiólemezével tanyázott a legmagasabban, az ezüstérmes pozícióban. A második helyen a 41. életévében járó Brad Paisley nyugat-virginiai countryzenész startol a Wheelhouse című kilencedik stúdióalbumával, amelyből a megjelenés hetében közel 100 ezer példány kelt el. Justin Timberlake az első helyről a harmadikra hátráló The 20/20 Experience című nagylemeze mögé a negyedikre egy újabb countryzenész, az észak-karolinai Eric Church érkezett meg a Caught in the Act: Live című albumával. Az élmezőnyben további három újdonság található: Tyga kaliforniai rapper harmadik stúdiólemeze, a Hotel California a hetedik, a Volbeat dán metálzenekar ötödik stúdióalbuma, az Outlaw Gentlemen & Shady Ladies a kilencedik, a Stone Sour iowai metálegyüttes ötödik stúdiólemeze, a House of Gold & Bones – Part 2 a tizedik helyen rajtol. Az Egyesült Királyságban 2013 eddigi leggyorsabban fogyó albuma, Michael Bublé nyolcadik stúdiólemeze, a To Be Loved debütált a csúcson – 121 415 példányt értékesítettek belőle a kiadás hetében. A TOP 10-ben további két újdonság szerepel: a második helyen az idén újjáalakult Fall Out Boy illinoisi pop-punk zenekar ötödik stúdióalbuma, a Save Rock and Roll, a kilencediken a Yeah Yeah Yeahs New York-i indie-rock trió negyedik stúdiólemeze, a Mosquito nyitott. A német élmezőnyben négy újdonságra lelünk. Az első helyre a Volbeat albuma, a harmadikra a Stone Sour nagylemeze, a nyolcadikra a Paramore korongja, a tizedikre az OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark) angol szintipop együttes 12. stúdióalbuma, az English Electric iratkozott fel. Nálunk az Ossian nagylemeze, A tűz jegyében kezdett az élen. A negyvenes mezőnyben még két újdonság található: a 34. helyre Simó József és az Ismerős Arcok zenekar DVD-je, az Építsünk hidat!, a 37. helyre a Stone Sour albuma érkezett meg.

Puha József

2013. 04. 22. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/16 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/16