Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Megszűnésre ítélve

Republic - Megszűnésre ítélve

Felmerülhet az Olvasóban, hogy sokat foglalkozunk a Republic-kal. De muszáj. Zajlik ugyanis az élet a március 11-én elhunyt Bódi László Cipő zenekara körül. Fontos, hogyan folytatódik és végződik az elmúlt közel negyedszázad egyik legjelentősebb magyar együttesének pályafutása. Még akkor is, ha újabban Republic 67-nek hívják.

A vég – hacsak valami csoda nem történik – belátható időn belül bekövetkezik. Ezt vetíti előre az új felállás és annak első koncertje. A Gyere közelebb, menekülj el című sláger új változata meghallgatható a YouTube-on. Nem hiszem, hogy a Republic rajongói végig tudják hallgatni. Nekem is csak harmadik nekifutásra sikerült, pedig tulajdonképpen nem vagyok rajongó, csak a zenekar tisztelője, egy zeneszerető. A végeredménnyel nincs baj, de az új verziót hallva egyértelmű, hogy ezekhez a dalokhoz nem szabad hozzányúlni, vagy – ahogy a múltkor írtam – csak a nagy generáció tagjai (például Koncz Zsuzsa, Bródy János) tehetnék meg.

Republic - Megszűnésre ítélve

Lett volna egy olyan lehetőség is a folytatásra, amely korábban nem jutott eszembe. A Könnyek helyett című szerzemény Boros Csaba előadásában csendült fel az új felállású együttes első koncertjén, nem is rosszul. Őt jobban elfogadtuk volna Cipő utódjaként, mint Sipos F. Tamást. Még jobb lett volna, ha Tóth Zoltán veszi át a helyét. Ő azonban búcsút intett egykori társainak, nem akart részt venni a további munkában. A gitáros a zenekar második legaktívabb dalszerzője volt, a zeneszámok túlnyomó többségét Cipő írta. Patai Tamás gitáros, Boros Csaba basszusgitáros és Nagy László Attila dobos ugyan kiváló zenészek, de a Republic dalainak születéséhez túl sok közük nincs.

A Republic 67 sikeresnek nevezte az első fellépését. A tagok elmondása szerint a közönség lelkesedéssel fogadta az új felállást, a hangulat pozitív volt, és bár kaptak negatív kritikákat is, azok építő jellegűek, és ez annak a jele, hogy jó a fogadtatása Tamásnak. Tudni kell, hogy az együttes Egerben, egyetemi bulin lépett fel, amelyből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, a közönség adott volt, az egyetemi vizsga ez esetben nem mérvadó. A vízválasztó majd az önálló koncert lesz, ahová a közönség azért vált jegyet, hogy lássa, hogyan áll helyt egy "fejvesztett" zenekar. Nem hiszem, hogy nagy tumultus lesz a pénztárnál. A Republic slágerei Sipos F. Tamással életképtelenek. Erről nem ő, s nem is a többiek tehetnek, a sors hozta így.

Nyilvánvaló, a Republic 67 érdeklődés, koncertek hiányában nemsokára feloszlik. Jobb lett volna, ha ez már az egykori frontember halála után megtörténik. A zenészeknek Sipos F. Tamással egy új együttest kellett volna alapítaniuk, amelynek semmi köze Cipő hagyatékához.

De ez ördögi kör. Nyilván a Republic zenészei továbbra is a zenéből akarnak megélni, s jól tudják, hogy a kitaposott útról kockázatos letérni. Ez esetben azonban a letérés talán a jobbik megoldás volna, szerintem a közönség vadonatúj repertoárral jobban elfogadná őket. Bár ha mellőznék a korábbi dalaikat, akkor majdnem a nulláról kellene indulniuk. Mégis ezt kellene tenniük. Tóth Zoltán ezt tette, új lapot nyitott, szólóban. Az első, Akkor kéne lóra szállni című zeneszáma már meghallgatható a YouTube-on. „A magam módján ezzel búcsúzom Cipőtől, és zárom le a múltat. A többiek menjenek azon az úton, amit elterveztek. Ez egy egészen más imázsú és jelentőségű zenekar, de ha szerencsével járnak, sikeresek lehetnek. Csak tartsák szem előtt az újdonság fontosságát” – mondta a zenész. Tóth Zoltán tudatosította, hogy vannak helyzetek, amikor a nehezebb utat kell választani. (Új Szó)

Puha József

2013. 05. 12. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 06. 18. 7:46
Sajnálom))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Megszűnésre ítélve cikk képei
Republic - Megszűnésre ítélveRepublic - Megszűnésre ítélve