Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Indul a giccsparádé

Eurovíziós Dalfesztivál - Indul a giccsparádé

Még az időjárás is elromlott. Mintha a napocska sejtené, hogy a héten vissza kell vennie a ragyogásból. Ismét elérkezett ugyanis az Eurovíziós Dalfesztivál hete. A rendezvény – szerencsére – semmilyen hatással sincs az európai zenei közízlésre.

Igaz, idén egy-két fokkal jobb előadásokat, szerzeményeket látunk-hallunk, mint az elmúlt években, ami persze nem azt jelenti, hogy a dalok fennmaradnak. A forgatókönyv nem változik, a számok pár nappal az esemény után feledésbe merülnek. A tavalyiak közül – a korábbi évekkel ellentétben – a győztes Euphoria sláger lett.

Az összeurópai rendezvényt 58. alkalommal tartják, ezúttal Malmőben, mivel Bakuban a svéd Loreen diadalmaskodott. A két elődöntőt ma és csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik – ezeket az M1 és a Duna World élőben közvetíti.

Eurovíziós Dalfesztivál - Indul a giccsparádé

A tavalyinál hárommal kevesebb, harminckilenc ország képviselője indul. Bosznia-Hercegovina, Portugália és Szlovákia pénzügyi nehézségekkel indokolta a távolmaradást, Törökország pedig a szavazási és kiemelési rendszer miatt nem indít versenyzőt. Örményország viszont – amely tavaly a házigazda Azerbajdzsánnal fennálló politikai konfliktusa miatt lépett vissza – ismét részt vesz.

A legidősebb induló rekordot dönt: a hattagú svájci Takasa zenekar egyik tagja, a bőgős Emil Ramsauer kilencvenöt évesen minden idők legkorosabb eurovíziós versenyzője. Az eddigi rekordot a tavalyi orosz–udmurt nagymamák, a Buranovszkije babuski egyike, Natalja Jakovlevna Pugacsova tartotta, aki hetvenhét évesen vett részt a versenyben. Az idei legfiatalabb, az Ausztriát képviselő Natália Kelly december 18-án lesz tizenkilenc éves.

Engelbert Humperdinck tavalyi leszereplése után (a döntőbe automatikusan bejutott, mivel az alapítók egyikét, a briteket képviselte, s az utolsó előtti helyen végzett) az Egyesült Királyság ismét egykoron nagy népszerűségnek örvendő sztárt indít, a 62. életévében járó Bonnie Tylert. Az Eurovíziós Dalfesztivál jelentőségéről mindent elárul, hogy a kontinensünket uraló brit könnyűzenében évről évre nehezebb indulót találni. Már a kezdők sem nagyon, csak a fénykorukat jócskán maguk mögött hagyottak vállalkoznak rá.

A fesztiválon az eddigi legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet cíművel 1994-ben negyedik lett Dublinban. Tavaly a Compact Disco döntős volt, és a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal.

A magyar színeket idén ByeAlex képviseli, a második elődöntőben, csütörtökön lép színpadra a Kedvesem című szerzeményével. Az előzetes esélylatolgatások nem sok jóval kecsegtetnek, és az undorító szimpátiaszavazás miatt is nagy siker volna, ha bejutna a döntőbe. A fiatalember és zeneszáma óriási vihart kavart magyar berkekben, sokan kritizálták A Dal című tévéműsort, mondván: nem szabad a közönségre hagyni az induló kiválasztását. Ha a tavalyi szabályok szerint választották volna ki a győztest, akkor Kállay-Saunders András indulhatna a My Baby című slágerével, jóval nagyobb eséllyel, de győzelmi esélyei neki sem lennének.

Egy hét múlva ilyenkor remélhetőleg ismét koranyár lesz, addigra kidühöngjük magunkat. Sőt a dalok túlnyomó többségére már nem is fogunk emlékezni. És ez így van rendjén… (Új Szó)

Puha József

2013. 05. 14. 16:56

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Indul a giccsparádé cikk képei
Eurovíziós Dalfesztivál - Indul a giccsparádéEurovíziós Dalfesztivál - Indul a giccsparádé