Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Omega kontra Kanye West

Kanye West - Omega kontra Kanye West

Az amerikai rapperek egy jelentős csoportjának nincs jó híre. Kanye West esete a Gyöngyhajú lánnyal is azt bizonyítja, nem alaptalanul. Bevallom, köpni-nyelni nem tudtam, amikor kiderült, hogy az USA jelenleg – Jay-Z után – második legnépszerűbb hiphopelőadója engedély nélkül használta fel az Omega 1969-es örökzöld slágere zenéjének egy részletét.

Ha a legsikeresebbek is fittyet hánynak az alapvető szabályokra, akkor belegondolni is szörnyű, mi zajlik az alsóbb szinteken.

Kanye West május 17-én mutatta be New Slaves című újdonságát, egy New York-i házfalra vetítette ki az előadását. A szerzeményben két és fél perc után a Gyöngyhajú lány orgonaszólama csendül fel, West arra énekel több mint egy percen át. A dalt a véletlennek köszönhető születésnapi ajándéknak gondoltam, az Omega énekese, Kóbor János a bemutató napján töltötte be hetvenedik életévét. Aztán robbant a bomba: kiderült, a rapper nem kért engedélyt. Kóbor azt mondta, különösebben nem zavarják a történtek. „Nagyjából nyolc–tíz Omega-feldolgozás volt már, amelyhez nem kértek engedélyt. Bár olyan is volt, nagyjából ugyanennyi, amire rendes szerződést kötöttünk, és jogtiszta volt az ügy, például amikor a Scorpions dolgozta fel ugyanezt a dalt. Általában nem érdemes nagy jogi háborúba kezdeni, mert nagyon költséges az ügymenet, és kétes a kimenetel. Ami a jogi részét illeti, biztos vagyok benne, hogy az amerikai producerek tisztában vannak egy-egy dal felhasználásának feltételeivel, és ok nélkül nem lesz per, meg tudunk egyezni. Mindenesetre büszke vagyok arra, hogy Kanye Westnek megtetszett a dalunk, és a Gyöngyhajú lányra is, hogy a rap műfajában is megállja a helyét” – mondta az énekes. A zenekar billentyűse, Benkő László és producere, Trunkos András már korántsem beszélt ilyen higgadtan. Mindkettőjüket alaposan felháborította a plágium. Trunkos állítólag már fel is vette a kapcsolatot egy nemzetközi jogásszal.

Kanye West - Omega kontra Kanye West

Egy illetékes szerint peren kívül kellene megegyezniük. Úgy véli, pereskedni azért sem lenne jó, mert az Omegának bizonyítania kellene, hogy a kérdéses dalrészlet az övé, aminek költsége csaknem kilencvenmillió forintnyi dollárba kerülne. Ezt a perköltséget – szerinte – még vissza sem tudnák szerezni, mert az amerikai szerzői jogi hivatalban nincs bejegyezve a Gyöngyhajú lány.

Egyelőre várni kell. A New Slaves kereskedelmi forgalomban még nem kapható, s a vetítés alapján nem indítható meg a per. Elképzelhető, hogy a dal pár napon belül bekerül az internetes zeneáruházak kínálatába. Június 18-án már biztosan okosabbak leszünk, az USA-ban aznap jelenik meg Kanye új nagylemeze, a Yeezus, s ha a szerzemény az omegás változatban szerepel rajta, már elindítható a procedúra.

Az ügy nemcsak felháborító, hanem érthetetlen is. Kanye Westnek hatalmas vagyona van, pénzének pár napi kamatából ki tudta volna fizetni az Omegát. Lépése azt sugallja, hogy csöppet sem tiszteli a zenét. Azt, amellyel meglapozta világhírnevét, gondtalan életét. (Új Szó)

Puha József

2013. 06. 02. 10:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Omega kontra Kanye West cikk képei
Kanye West - Omega kontra Kanye WestKanye West - Omega kontra Kanye West