Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/23

Listamustra - Listamustra 2013/23

Már egy hét alatt is sok minden változhat zenei berkekben. Egy hete még csak sejtettük, most százszázalékos bizonyossággal kijelenthetjük, hogy mégsem a francia Daft Punk slágere, a Get Lucky lesz a nyár legnagyobb világsikere, hanem Robin Thicke énekes dala, a T.I. rapperrel és Pharrell Williams énekessel közösen komponált és a közreműködésükkel előadott Blurred Lines.

Az 1977. március 24-én született Los Angeles-i Robin Thicke-nek korábban az amerikai, a brit, és a német listán sem volt TOP 10-es zeneszáma, pedig már a hatodik stúdiólemezét készíti, amely a tervek szerint július végén jelenik meg. Most egycsapásra minden megváltozott. A Blurred Lines az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban a jövő héten veszi át a vezetést, az Egyesült Királyságban második hete az élen áll, és a jövő héten sem győzik le. A szigetországban az első héten 190 572, a másodikon 198 856 példányt értékesítettek belőle – az utóbbi a legjobb heti adat 2013-ban. A brit zeneipar amúgy csodás heteket tudhat maga mögött, az elmúlt nyolc héten mindegyik listavezető felvételből több mint százezer példány fogyott el, amire legutóbb 1999-ben volt példa. A Blurred Lines producere, Pharrell Williams a Daft Punk Get Lucky című slágeréből is kivette a részét társszerzőként, és abban is énekel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Macklemore & Ryan Lewis featuring Ray Dalton: Can’t Hold Us

Egyesült Királyság – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Németország – Daft Punk featuring Pharrell Williams & Nile Rodgers: Get Lucky

Magyarország – Ákos: Veled utazom

 

Leah McFall bravúrja

Ötödik hetét tölti az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának csúcsán Macklemore rapper és Ryan Lewis producer a Ray Dalton énekessel készült Can’t Hold Us című szerzeménnyel. A páros előző zeneszáma, a Wanzzal készült Thrift Shop megszakítással hat hétig uralta a rangsort. A brit élmezőnyben két új belépő szerepel. A hatodik pozícióban a tavalyi, kilencedik brit The X Factor negyedik helyén végzett Union J négytagú londoni fiúcsapat debütált a Carry You című első felvételével. Mögéje, a hetedik helyre Fuse ODG ghánai származású angol rapper érkezett meg az Antenna című dallal. A 16. helyen nyitott a brit The Voice jelenleg futó második sorozatából Leah McFall az I Will Survive című Gloria Gaynor-sláger átdolgozásával, amelyet az 1989-es születésű tehetség a június 7-i műsorban adott elő, s a lista zárásáig, másnap éjfélig 19 213 példányban vásárolták meg digitális formátumban – az átiratot a jövő héten a tízes mezőnybe várják. A német listán második hete a Daft Punk, Pharrell Williams és Nile Rodgers vezet a Get Lucky című szerzeménnyel, amely nálunk negyedik hete a rádióállomások legjátszottabb zeneszáma. A magyar Single (track) rangsorban összességében hetedik hete Ákos az első a Veled utazom című maxi CD-vel.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Daft Punk: Random Access Memories

Egyesült Királyság – Disclosure: Settle

Németország – Tim Bendzko: Am seidenen Faden

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

A Little Mix bravúrja

Az Amerikai Egyesült Államokban megőrizte vezető helyét a Daft Punk albuma, a Random Access Memories – az első héten 339 ezer, a másodikon 93 ezer példányt értékesítettek belőle. Mögötte újdonságok találhatók. Az ezüstérmes pozícióba a seattle-i Alice in Chains rockzenekar ötödik stúdiólemeze, a The Devil Put Dinosaurs Here, a bronzérmesbe az egykori Creedence Clearwater Revival frontembere, John Fogerty kaliforniai dalszerző-gitáros szólóalbuma, a Wrote a Song for Everyone iratkozott fel. A negyedik helyen – némi meglepetésre – a nyolcadik, 2011-es brit The X Factorban diadalmaskodó, a műsorba külön-külön jelentkező négy énekesnőből megalakított Little Mix kezdett a DNA című első nagylemezével. A brit TOP 10-ben három új belépőre lelünk. Az élen a két testvér Guy és Howard Lawrence alkotta Disclosure rajtol a Settle című első albumával. A második helyen a Queens of the Stone Age kaliforniai rockegyüttes hatodik stúdiólemeze, a …Like Clockwork, a nyolcadikon a The Little Flames, a The Rascals és a The Last Shadow Puppets zenekarokból ismert Miles Kane második szólóalbuma, a Don’t Forget Who You Are debütált. Németországban Tim Bendzko, 1985-ös berlini születésű dalszerző-énekes Am seidenen Faden című nagylemezéből fogyott el a legtöbb. Nálunk visszatért a lista élére a Tankcsapda CD-je, a Rockmafia Debrecen, amely megszakításokkal 13. hete vezet. A negyvenes mezőnyben öt újdonság szerepel. Az ötödik helyre Péter Szabó Szilvia szólóalbuma, a Revolution, a 25. helyre a 2011 decemberében elhunyt Cesaria Evora zöld-foki köztársasági énekesnő nagylemeze, a Mãe Carinhosa, a 26. helyre a Judas Priest angol metálegyüttes DVD-je, az Epitaph, a 27. helyre a Depeche Mode 1990-es stúdióalbuma, a Violator, a 39. helyre a Világhírű rajzfilmslágerek magyarul című korong érkezett meg.

Puha József

2013. 06. 14. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/23 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/23