Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/24

Listamustra - Listamustra 2013/24

Szinte napra pontosan tizennyolc évvel a legutóbbi stúdiólemez, a Forbidden után új stúdióalbummal rukkolt elő a Black Sabbath. Az 1968 és 2006 között működött, 2011-ben újjáalakult birminghami metálzenekarnak a 13 nem a 13., hanem a 19. stúdiólemeze. A korong 47 694 példánnyal a brit albumeladási lista csúcsára iratkozott fel, amellyel hatalmas rekord született.

A Black Sabbath utoljára 1970 októberében járt a brit rangsor élén a második, Paranoid című stúdiólemezével. A két listavezetés között negyvenkét év és nyolc hónap telt el, ilyen hosszú idő nem volt még egy zenész két egymást követő listavezető albuma között sem. Az eddigi csúcstartó a minnesotai Bob Dylan volt, aki harmincnyolc évvel és öt hónappal az 1970-es New Morning című nagylemezének trónolása után 2009 májusában foglalta el ismét a brit lista legmagasabb fokát a Together Through Life című albummal. A britek között Rod Stewart volt a rekorder, akinek a múlt hónapban megjelent Time című nagylemeze harminchat évvel és tíz hónappal az A Night on the Town után lett listavezető. A 13 a Black Sabbath első stúdióalbuma Ozzy Osbourne énekessel az 1978-as Never Say Die! és Geezer Butler basszusgitárossal az 1994-es Cross Purposes óta. Osbourne üdvözölte a rekordfelállítást, és elmondta, a Black Sabbath, akárcsak Rod Stewart, megérdemelten hódította meg ismét az Egyesült Királyságot, mert mindketten fölötte állnak a mai nagyipari mennyiségben készülő szemétnek. A 13 a jövő héten az amerikai és a német rangsorban is az első helyre érkezik meg.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Egyesült Királyság – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Németország – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Magyarország – Ákos: Veled utazom

 

Robin Thicke világhírneve

Robin Thicke – a várakozásnak megfelelően – a T.I. rapperrel és Pharrell Williams énekessel készült Blurred Lines című slágerrel az amerikai és a német listán is az első helyre került, az előbbin a hatodik, az utóbbin a második helyről. Az alkalmi trió a brit rangsorban már harmadik hete vezet, a három hét alatt 583 211 példányt értékesítettek a szerzeményéből. Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján belépett az élmezőnybe, a 12. helyről a kilencedikre jött fel a június 26-án a huszadik életévét betöltő Ariana Grande floridai színész-énekesnő a Mac Miller rapperrel készült The Way című zeneszámmal. A héten trónfosztott Macklemore rapper és Ryan Lewis producer (az öt hétig vezető Can’t Hold Us című felvételt Ray Daltonnal készítették) az 51. pozícióban is szerepel a Mary Lamberttel készült Same Love című dallal. A TOP 10 kapujában, a 11. helyen debütált Miley Cyrus nashville-i színész-énekesnő We Can’t Stop című újdonsága, Mariah Carey új zeneszáma, a Miguellel készített #Beautiful pedig a 15. pozícióba lépett – a New York-i énekesnő ezzel harangozza be a július második felére tervezett The Art of Letting Go című stúdiólemezét. Az Egyesült Királyságban – ahogy vártuk – belépett a tízes mezőnybe, megfelezte a múlt heti 16. helyezését Leah McFall az I Will Survive című Gloria Gaynor-sláger átdolgozásával. Az élmezőnyben új jelzésű szerzemény nem található, van viszont két hatalmas előrelépő. Az 53. helyét a hetedikre cserélte az amerikai Taylor Swift tavaly októberben kiadott Red című stúdióalbumának az angol Ed Sheerannel készült Everything Has Changed című felvétele. Még nagyobbat ugrott előre, a 189. helyről a kilencedikre jött fel Wiley angol rapper Angellel és Tinchy Stryderrel készített Lights On című dala. A mi Single (track) listánkat nyolcadik hete Ákos maxi CD-je, a Veled utazom uralja, a rádióállomásaink pedig ötödik hete a francia Daft Punk a két amerikaival, Pharrell Williams énekessel és Nile Rodgers gitárossal készült Get Lucky című slágerét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Queens of the Stone Age: …Like Clockwork

Egyesült Királyság – Black Sabbath: 13

Németország – Xavier Naidoo: Bei meiner Seele

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

A vinil újabb diadala

Az amerikai TOP 10-ben négy keményebb zenét játszó együttes korongja szerepel új belépőként. A csúcson a Queens of the Stone Age kaliforniai rockzenekar hatodik stúdióalbuma, a …Like Clockwork kezdett – 91 ezer példány fogyott el belőle a megjelenés hetében, ebből 12 ezret vinillemezen értékesítettek. Az USA-ban ez a második legnagyobb heti eladás az újabb fénykorát élő hanghordozón 2010 januárja óta, amióta a Nielsen SoundScan külön nyilvánosságra hozza a vinilek forgalmát is. A Daft Punk albuma, a Random Access Memories az első héten 19 ezer példányban kelt el vinilen. A francia duó két hét vezetés után az ezüstérmes pozícióba hátrált – a három hét alatt 494 ezer példányt vásároltak a nagylemezéből. A harmadik helyen a Sleeping with Sirens floridai hardrock együttes harmadik stúdióalbuma, a Feel rajtol. A metálzene képviselője, a Megadeth kaliforniai zenekar a hatodik helyen nyitott a Super Collider című 14. stúdiólemezével. A Barenaked Ladies kanadai rockegyüttes 11. stúdióalbuma, a Grinning Streak a tizedik helyre iratkozott fel. Az Egyesült Királyság tízes mezőnyében is négy újdonság található. Az élen startoló Black Sabbath-nagylemez mögött a második helyet az egykori Oasis-zenész, Liam Gallagher Beady Eye zenekarának második stúdióalbuma, a BE foglalta el. A hetedik helyre a Boards of Canada skót elektrozenei duó Tomorrow’s Harvest című negyedik stúdiólemeze, a tizedikre a Status Quo angol rockegyüttes Bula Quo! című filmzenei albuma érkezett meg. Németországban Xavier Naidoo német dalszerző-énekes debütált a csúcson a Bei meiner Seele című nagylemezével. A Queens of the Stone Age albuma, a …Like Clockwork a hetedik helyen kezdett. Nálunk megszakításokkal 14. hete a Tankcsapda Rockmafia Debrecen című CD-jéből adják el a legtöbbet. A negyvenes mezőnyben öt új belépőre lelünk. Az ötödik helyen a Bocskor Bíborkával felálló Magashegyi Underground második nagylemeze, a Tegnapután, a 13. helyen a Megadeth albuma, a Super Collider, a 15. helyen a Black Sabbath korongja, a 13, a 33. helyen az U.D.O. német metálzenekar CD-je, a Steelhammer, a 36. helyen az Első Emelet DVD-je, a Best of… 1 rajtol.

Puha József

2013. 06. 22. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/24 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/24