Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/25

Listamustra - Listamustra 2013/25

Folytatódik a Black Sabbath mesés sikere. A birminghami metálzenekar a múlt héten hatalmas rekordot állított fel odahaza, az Egyesült Királyságban: negyvenkét év és nyolc hónap után tért vissza az albumeladási lista csúcsára, a héten pedig az amerikai és a német rangsor élét is elfoglalta.

A Black Sabbath 13 című 19. stúdiólemeze az Amerikai Egyesült Államokban a megjelenés hetében 155 ezer példányban kelt el. A zenészek az amerikai listán korábban a nyolcadik pozícióig jutottak az 1971-es Master of Reality című albumukkal. „Az amerikai listavezetés újabb mérföldkő a pályafutásunkban” – mondta Ozzy Osbourne énekes. „Ez fantasztikus! Nem is gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet” – tette hozzá Tony Iommi gitáros. Az együttes Németországban is először szerepel a rangsor csúcsán, korábban a második hely volt a legjobb eredménye, amit az 1970-es Paranoid című nagylemezzel ért el. A 13 a Black Sabbath első stúdióalbuma Ozzy Osbourne-nal az 1978-as Never Say Die! és Geezer Butler basszusgitárossal az 1994-es Cross Purposes óta. Osbourne szólóban a 2007-es Black Rain című nagylemezével járt a legmagasabban az USA-ban, a harmadik helyen, abból 152 ezer példányt értékesítettek az első héten. A 2001-es Down to Earth című albumából 153 ezret vásároltak a kiadás hetében az amerikai piacon, de az csak a negyedik hely megszerzésére volt elég.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Egyesült Királyság – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Németország – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Magyarország – Ákos: Veled utazom

 

Tarol a Blurred Lines

Nincs változás a listák élén. A három amerikai: Robin Thicke énekes, T.I. rapper és Pharrell Williams énekes-producer a Blurred Lines című slágerrel az amerikai és a német rangsort második, a britet negyedik hete vezeti, nálunk pedig egy hét megszakítással kilencedik hete Ákos uralja a mezőnyt a Veled utazom című maxi CD-vel. A Blurred Lines a brit piacon a négy hét alatt 716 263 példányban fogyott el, s már 2013 második legsikeresebb zeneszáma a szigetországban a francia Daft Punk szerzeménye, az ugyancsak Pharrell Williamsszel, valamint Nile Rodgers gitárossal készített Get Lucky mögött, amely az amerikai listán az ezüstérmes pozícióba jött fel. Pharrell tehát az USA-ban az első és a második helyen is szerepel. Legutóbb a The Black Eyed Peas könyvelhetett el ilyen bravúrt 2009 nyarán, a Boom Boom Pow című felvétellel vezetett, közben a csúcsot bevenni készülő I Gotta Feelinggel a második pozícióban tartózkodott. A brit élmezőnyben három új belépő található. Robinék mögé, a második helyre iratkozott fel Jason Derulo floridai énekes készülő, harmadik stúdiólemezének beharangozója, a The Other Side. Az ötödik helyen nyitott Dizzee Rascal Robbie Williamsszel készült Goin’ Crazy című dala, amellyel a kelet-londoni rapper a hétfőn megjelenő The Fifth című ötödik stúdióalbumát vezeti fel. A brit piacon hétfőn került forgalomba a 23. életévében járó, angol Tom Odell első nagylemeze, a Long Way Down – erről az Another Love a tizedik helyen debütált. Csak a 11. helyre érkezett meg az Arctic Monkeys sheffieldi rockzenekar szeptemberre tervezett AM című ötödik stúdióalbumának beharangozója, a Do I Wanna Know? című zeneszám, igaz, a kiadását csupán minimális promóció kísérte. A 105. helyről a 36. pozícióba lépett Leah McFall a Killing Me Softly című sláger átdolgozásával – az északír énekesnőnek nem sikerült megnyernie a brit The Voice második sorozatát, az ugyancsak északír Andrea Begley diadalmaskodott. A mi rádióállomásaink hatodik hete a Daft Punk Pharrell Williamsszel és Nile Rodgersszel késztett Get Lucky című slágerét sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Black Sabbath: 13

Egyesült Királyság – Kanye West: Yeezus

Németország – Black Sabbath: 13

Magyarország – Tankcsapda: Rockmafia Debrecen

 

Újabb nagy zuhanás

Az Amerikai Egyesült Államokban a múlt heti listavezető album, a Queens of the Stone Age nagylemeze, a …Like Clockwork az első helyről a 15. pozícióba zuhant – a második héten 24 ezret adtak el belőle, a forgalma 74 százalékkal csökkent. Ez az idei harmadik korong, amely a második héten az első helyről hagyja el a tízes mezőnyt. Chris Tomlin albuma, a Burning Lights februárban a 21. helyre, a Paramore azonos című nagylemeze májusban a 11. helyre hátrált. Az amerikai TOP 10-ben a Black Sabbath-album mellett további négy újdonság szerepel. A Big Time Rush kaliforniai fiúkvartett 24/Seven című filmzenei lemeze a negyedik, a Goo Goo Dolls New York-i rockegyüttes tizedik stúdióalbuma, a Magnetic a nyolcadik, a Man of Steel (Az acélember) című film a német Hans Zimmer által jegyzett korongja a kilencedik, a The Lonely Island kaliforniai trió harmadik nagylemeze, a The Wack Album a tizedik helyen kezdett. Az Egyesült Királyságban Kanye West hatodik stúdiólemeze, a Yeezus szerezte meg az első helyet – ehhez elegendő volt 25 400 példány. Az élmezőnyben még három új belépőre lelünk. A bronzérmes pozíciót a Kodaline ír rockzenekar első stúdióalbuma, az In a Perfect World, a hetedik helyet J. Cole frankfurti születésű amerikai rapper második stúdiólemeze, a Born Sinner, a kilencediket a Sigur Rós izlandi együttes hetedik stúdióalbuma, a Kveikur foglalta el. Nálunk megszakításokkal 15. hete a Tankcsapda CD-je, a Rockmafia Debrecen a legkelendőbb hanghordozó. A Black Sabbath nagylemeze, a 13 a listán tartózkodás második hetében a 15. helyről a harmadikra jött fel. A negyvenes mezőnyben hat újdonság található. A második helyen a Solaris egykori basszusgitárosa, a Napoleon Boulevard zenésze, Pócs Tamás 2008 októberében alakult Tompox zenekarának The Dark Side of the Sun című albuma rajtol. A tizedik helyre a Children of Bodom finn metálegyüttes korongja, a Halo of Blood, a 22. helyre a Superbutt budapesti rock- és metálzenekar DVD-je, a Schnitt / Director’s Cut, a 25. helyre Lakatos Pecek Krisztián tavalyi nagylemeze az In Memory of…, a 28. helyre Vörös Niki ugyancsak tavalyi albuma, az Ask Yourself Why, a 38. helyre A nagy Gatsby című film zenéje iratkozott fel.

Puha József

2013. 06. 26. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/25 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/25