Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Pokolból a mennybe

Black Sabbath - Pokolból a mennybe

Olyan sok akadály merült fel az évek során, hogy már lemondtunk róla. Most mégis itt van. Szinte napra pontosan tizennyolc évvel a legutóbbi stúdiólemez, a Forbidden után új stúdióalbummal jelentkezett a Black Sabbath. A siker minden képzeletet felülmúl.

A 13 című nagylemez a Black Sabbath első stúdióalbuma Ozzy Osbourne-nal az 1978-as Never Say Die! és Geezer Butlerrel az 1994-es Cross Purposes című korong óta.

A metálzenekar 1968-ban alakult Birminghamben Earth néven. A zenészek 1969-ben vették fel a Black Sabbath nevet az azonos című film hatására, mivel létezett már egy Earth nevű formáció. Ozzyt az egyre súlyosabb alkohol- és drogproblémái miatt 1979-ben menesztették. A 2010 májusában elhunyt Ronnie James Dio került a helyére. Az eredeti kvartett – Ozzy Osbourne énekes, Tony Iommi gitáros, Geezer Butler basszusgitáros és Bill Ward dobos – hivatalosan 1997 nyarán alakult újjá, bár Ward egyéb kötelezettségei miatt csak az év decemberében csatlakozott a társaihoz. 1998 októberében adták ki a Reunion című koncertlemezt. 2001-ben Rick Rubin producerrel új stúdióalbumon kezdtek el dolgozni, de nem fejezték be. Ozzy képtelen volt időt szakítani rá, elsősorban a családjának mindennapjait nyomon követő The Osbournes című valóságshow hatalmas sikere miatt. Az újbóli visszatérést 2011. november 11-én jelentették be. Sajnos most sem ment minden simán. Tonynál rákot diagnosztizáltak, Bill pedig ismét lelépett, a Rage Against the Machine-ból is ismert Brad Wilket szerződtették a helyére.

Black Sabbath - Pokolból a mennybe

A Black Sabbath-nak a Rick Rubin producerrel készült, nyolc szerzeményt felvonultató, közel egyórás 13 a 19. stúdiólemeze. A korong a múlt héten 47 694 példánnyal a brit albumeladási lista csúcsára iratkozott fel, amellyel hatalmas rekord született. Az együttes utoljára 1970 októberében járt a brit rangsor élén a Paranoid című nagylemezével. A két listavezetés között negyvenkét év és nyolc hónap telt el – ilyen hosszú idő nem telt még el egy zenész két egymást követő listavezető albuma között sem. A korábbi csúcstartó Bob Dylan volt, aki harmincnyolc évvel és öt hónappal az 1970-es New Morning című nagylemezének trónolása után, 2009 májusában foglalta el ismét a brit lista legmagasabb fokát a Together Through Life című albummal. Osbourne üdvözölte a rekordfelállítást, és elmondta, a Black Sabbath megérdemelten hódította meg ismét az Egyesült Királyságot, mert fölötte áll a mai nagyipari mennyiségben készülő szemétnek.

A héten folytatódott a Black Sabbath mesés sikere, az amerikai és a német eladási rangsorban is a csúcson debütált. A 13 az Amerikai Egyesült Államokban a megjelenés hetében 155 ezer példányban kelt el. A zenészek az amerikai listán korábban a nyolcadik pozícióig jutottak az 1971-es Master of Reality című nagylemezükkel. „Az amerikai listavezetés pályafutásunk újabb mérföldköve” – mondta Ozzy. „Ez fantasztikus! Nem is gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet” – tette hozzá Tony. A zenekar Németországban is először szerepel az albumeladási rangsor élén, korábban a második hely volt a legjobb eredménye, amit a Paranoiddal ért el.

Ozzy reméli, Bill Ward visszatér az együttesbe, ha úgy döntenek, hogy belevágnak a huszadik stúdiólemezükbe. „Minden Tonytól függ, ő diktálja a tempót. Most pár hétig turnézunk, utána vissza kell mennie kezelésre. Kemo- és radioterápiára járt, még immunerősítő kezelések várnak rá. Nagyon remélem, hogy minden jól alakul” – mondta Ozzy. Mi is reméljük. (Új Szó)

Puha József

2013. 06. 30. 7:07

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pokolból a mennybe cikk képei
Black Sabbath - Pokolból a mennybeBlack Sabbath - Pokolból a mennybe