Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2013/26

Listamustra - Listamustra 2013/26

Kanye Westnek nyilván az egyik szeme sír, a másik nevet. A hiphopsztár a Yeezus című hatodik stúdiólemezével – a várakozásnak megfelelően – az amerikai albumeladási lista csúcsára iratkozott fel, ám a fogadtatás elmaradt a várttól, a megjelenés hetében 327 ezer példányt értékesítettek a korongból, a tervezett félmillióval szemben.

A Yeezus még így is 2013 harmadik legjobban debütáló nagylemeze az USA-ban Justin Timberlake albuma, a The 20/20 Experience és a Daft Punk korongja, a Random Access Memories mögött – az előbbiből 968 ezer, az utóbbiból 339 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. Kanye West nagylemezének mérsékeltebb amerikai fogadtatását a szakma javarészt a gyér promócióval magyarázza. A kritikusok többsége elismerően nyilatkozott az albumról, a dance-es hangzását és agresszív szövegeit igényes és merész munkának tartja.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Egyesült Királyság – Icona Pop featuring Charli XCX: I Love It

Németország – Robin Thicke featuring T.I. + Pharrell Williams: Blurred Lines

Magyarország – Ákos: Veled utazom

 

Svéd győzelem a brit listán

Robin Thicke, T.I. és Pharrell Williams slágere, a Blurred Lines az amerikai és a német rangsorban harmadik hete vezet, a britben viszont négy hét után trónfosztott lett. A szigetországban ugyan további több mint százezer példányt adtak el a szerzeményből, de ez nem volt elég az első hely megőrzésére. Az Icona Pop svéd lányduó Charli XCX angol énekesnővel készült I Love It című felvételéből 124 890 példány kelt el, és a lista élén kezdett. A zeneszám a héten hagyta el az amerikai élmezőnyt, ott a hetedik hely volt a csúcspozíciója. A Blurred Linesból eddig 829 ezer példányt vásároltak a brit piacon, és 2013 második legnépszerűbb dala a Daft Punk, Pharrell Williams és Nile Rodgers slágere, a Get Lucky mögött, amely a napokban érte el az egymilliós álomhatárt – ez a 136. szerzemény a brit lista hatvanéves történetében, amelynek sikerült egymillió példány fölé kerülnie. A brit tízes mezőnyben az I Love It mellett még egy újdonság és egy nagy előrelépő található. A negyedik helyre érkezett meg a The Wanted felvétele, a Walks Like Rihanna, amely a harmadik helyig jutott I Found You után a második beharangozó az öttagú, négy angol és egy ír énekes alkotta fiúcsapat készülő, szeptemberre tervezett harmadik stúdiólemezéről. A 42. helyről a harmadikra lépett will.i.am zeneszáma, a Bang Bang – a siker javarészt annak köszönhető, hogy az amerikai hiphopsztár a The Voice tehetségkutató tévéműsor brit változata második sorozatának döntőjében előadta a mentoráltjával, Leah McFall-lal. A Bang Bang will.i.am áprilisban forgalomba került #willpower című szólóalbuma Deluxe Edition változatán szerepel, valamint megtalálható A nagy Gatsby című film lemezén is. Belépett az amerikai TOP 10-be, az ötödik helyre Miley Cyrus dala, a We Can’t Stop, és a nyolcadikra Bruno Mars újdonsága, a Treasure. A mi Single (track) listánkat tizedik hete Ákos maxi CD-je, a Veled utazom uralja, a rádióállomásaink pedig hetedik hete a Daft Punk slágerét, a Get Luckyt sugározzák a legtöbbet.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kanye West: Yeezus

Egyesült Királyság – Tom Odell: Long Way Down

Németország – Die Amigos: Im Herzen jung

Magyarország – Tompox: The Dark Side of the Sun

 

Törlesztett Tom Odell

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében Kanye West korongja mellett további három új belépő szerepel. Az ezüstérmes pozícióban J. Cole, frankfurti születésű amerikai rapper második stúdiólemeze, a Born Sinner nyitott, jócskán túlszárnyalva a tervezett 150 ezres darabszámot, 297 ezer példányt értékesítettek belőle. Egy másik rapper, a pennsylvaniai Mac Miller második stúdióalbuma, a Watching Movies with the Sound Off a dobogó legalsó fokát foglalta el 101 795 példánnyal. A negyedik helyen az egykori Destiny’s Childban megismert, atlantai születésű Kelly Rowland negyedik szólólemeze, a Talk a Good Game startol 68 ezer példánnyal. Az eddigi legjobb pozícióját érte el Hunter Hayes, 1991-es születésű louisianai countryzenész 2011 októberében megjelent első albuma, a hetedik helyre jött fel, eddig 832 ezer példány fogyott el belőle az USA-ban. A brit negyvenes mezőnyben csak két újdonság található. Az első helyre az idei BRIT Awardson az év ígéretének járó elismeréssel, a Kritikusok díjával kitüntetett angol Tom Odell iratkozott fel a Long Way Down című első nagylemezével. A 24. helyen az Empire of the Sun ausztrál elektrozenei duó második, Ice on the Dune című stúdióalbuma debütált. Az Arctic Monkeys első nagylemeze, a 2006-os Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not a 180. helyről a 32. pozícióba lépett – a keresletnövekedés annak köszönhető, hogy a sheffieldi zenekar nagy sikerrel fellépett a Glastonbury Fesztiválon. Németországban a Die Amigos albuma, az Im Herzen jung kezdett a lista csúcsán. Nálunk a múlt héten az ezüstérmes pozícióban rajtolt a Solaris egykori basszusgitárosa, a Napoleon Boulevard zenésze, Pócs Tamás Tompox együttesének The Dark Side of the Sun című nagylemeze, amely a héten átvette a vezetést. A TOP 40-ben Gryllus Vilmos négy válogatása szerepel: a Dalok 1 a 15., a Dalok 4 a 18. helyre tért vissza, a Dalok 3 a 17., a Dalok 2 a 22. pozícióba érkezett meg. A negyvenes mezőnyben további hat új belépőre lelünk. A Halász Judit …és a Cipő című CD a kilencedik, az Alice in Chains seatlle-i rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a The Devil Put Dinosaurs Here a 28., a Blackmore’s Night angol–amerikai folk-rock duó nyolcadik stúdiólemeze, a Dancer and the Moon a harmincadik, a hazai Rumblin’ Orchestra korongja, a The King’s New Garment a 36., a Sex Action albuma, az Olaj a tűzre a 37., a Djabe nagylemeze, a Down and Up a 39. helyen nyitott.

Puha József

2013. 07. 03. 7:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2013/26 cikk képei
Listamustra - Listamustra 2013/26