Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktól

Arctic Monkeys - Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktól

A múlt héten a brit slágerlista 11. helyére érkezett meg, onnan a 18. helyre hátrált az Arctic Monkeys (Sarkköri majmok) új, Do I Wanna Know? című zeneszáma. Jobb helyezést is elérhetett volna, de a kiadását csak minimális promóció kísérte. A sheffieldi rockzenekar ezzel harangozza be az AM című ötödik stúdiólemezét.

Az Arctic Monkeys az internetre felpakolt dalaival 2005 első hónapjaiban hatalmas rajongótábort verbuvált, ami mérföldkő, korábban nem volt példa arra, hogy új együttes kizárólag a világháló segítségével ekkora népszerűségre tegyen szert. A zenekar – akárcsak az akkortájt feltűnt gitáregyüttesek – tulajdonképpen semmi újjal nem szolgált. A 2006 januárjában megjelent Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not című első albumán szinte mindent megtalálunk, ami fontos volt a nyolcvanas és kilencvenes évek pop-rock zenéjében. A fiúk a régiből újat: feszes, lüktető posztpunkot hoztak létre. A nyolcvanas évek klasszikusaitól merített alapanyagot a kilencvenes évek éles gitárhangzásával vegyítették, amit szintén múltbeli: diszkós, funkos, groove-os elemekkel ötvöztek. Ez sikerének egyik titka. A másik, hogy a befutáskor húsz év körüli zenészek, a kölyökképű énekes-gitárossal, Alex Turnerrel az élen hatásosabban megszólították a tizenéveseket, mint társaik. Az Arctic Monkeys viszont az utóbbi években nem nagyon találja a helyét, népszerűsége folyamatosan csökken.

Arctic Monkeys - Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktól

Alex szerint az eddigi legkeményebb nagylemezüket készítik, mert a rockosabb szerzeményekben látnak perspektívát. A hanghordozón tavaly, a független brit lemezboltok napján, április 21-én kiadott R U Mine? című daluk volt a követendő út. „Úgy érezzük, hogy az előző albumunk legjobban sikerült szerzeményei is a keményebb dalok” – mondta a frontember. A James Ford producerrel készülő, tizenkét számot felvonultató AM című nagylemez szeptember 9-én kerül forgalomba. (Új Szó)

Puha József

2013. 07. 05. 13:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktól cikk képei
Arctic Monkeys - Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktólArctic Monkeys - Rockosabb dalok a Sarkköri majmoktól