Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányért

Kanye West - Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányért

Presser Gábor június 18-án tisztázta Kanye Westet. Észak-Amerikában aznap jelent meg a hiphopsztár Yeezus című nagylemeze.

Kiderült, az Omega 1969-es Gyöngyhajú lány című slágerét hangmintaként tartalmazó New Slaves című dal május 17-i bemutatója után az amerikai rapper menedzsmentje felvette a kapcsolatot Presserrel, aki engedélyezte az átdolgozást. A CD-borítón feltüntették a Gyöngyhajú lány két szerzője, Presser Gábor zeneszerző és Adamis Anna szövegíró nevét, az Omegával együtt.

Kanye West - Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányért

A Yeezus a világ jelentős zenei piacain, többek közt az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban is az albumeladási lista csúcsán debütált. Igaz, odahaza a fogadtatása elmaradt a várttól, a megjelenés hetében 327 ezer példányt értékesítettek belőle, a tervezett félmillióval szemben.

Az atlantai születésű Kanye West legutóbbi, 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy című nagylemeze világszerte 1,9 millió, a 2008-as 808s & Heartbreak 2,5 millió példányban fogyott el. A Yeezus is elérheti a kétmilliós eladási határt. Ebből kiindulva a számítások szerint a magyaroknak a felhasznált hangmintáért körülbelül húszmillió forint szerzői díj ütheti a markát. Ennek egyik felét a szerzők – Presser és Adamis –, a másikat a zenekar és a slágert gondozó lemezcég – a Presserrel felálló Omega, hiszen Pici a Gyöngyhajú lány születésekor még tagja volt az együttesnek, valamint a Hungaroton – kapja. A húszmillió forint tovább nőhet, ha a New Slaves különálló számként is jelentősebb eladást ér el a digitális zeneáruházakban. „A dalszerzők jogdíját egy nemzetközi megállapodás szabályozza, erre a kiadó a teljes nagykereskedelmi bevétel kilenc százalékát fizeti. Ez az összeg oszlik meg a nagylemez dalai között másodpercarányosan” – mondta a Blikknek Dr. Tóth Péter Benjámin, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója. Az előadói jogdíj is hasonló nagyságrendű, nyolc-tíz százalék, de itt nincs nemzetközi szabályozás, mert ebben a kiadók és az előadók egymás között állapodnak meg. A külföldi jogdíjbevételt a kijelölt európai jogkezelő továbbítja, amiért tíz-tizenkét százalékos kezelési költséget számít fel.

A napokban egy újabb érdekes átdolgozás jelent meg. A Prodigy néven alkotó Albert Johnson New York-i rapper (a Mobb Deep hiphopduó tagja, semmi köze a The Prodigy együtteshez) The Alchemist producerrel adott ki albumot Albert Einstein címmel. Szerepel rajta a Breeze című dal, amely az LGT 1982-es A siker című számára épül, az eredeti magyar ének egy részlete is hallható benne – a „Hagyd, a kézjegy nem segít” című mondat ismételgetve. Ennek zenéjét szintén Presser szerezte, a szövegét Sztevanovity Dusán írta. Az MTI értesülése szerint a dal felhasználásának engedélyezéséről most tájékozódik Presser Gábor. (Új Szó)

Puha József

2013. 07. 07. 9:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányért cikk képei
Kanye West - Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányértKanye West - Dőlhet a lé a Gyöngyhajú lányért