Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hogyan tovább, újítók?

Franz Ferdinand - Hogyan tovább, újítók?

Valljuk be őszintén, ha a Franz Ferdinand nem lépne fel a Sziget Fesztiválon, s ezért nem emlegetnék, már csak kevesen emlékeznénk rá. Ez azért is bosszantó, mert az elmúlt évtized legfontosabb zenekara. A kvartett végre két új dallal rukkolt elő.

A karizmatikus Alex Kapranos énekes-gitáros vezette, Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös nevét választó skót együttes 2002-ben alakult. A 2004 februárjában megjelent, cím nélküli első nagylemezéről csak később derült ki, hogy az évezred eddigi legfontosabb brit albumaként vonul be a zenetörténetbe. Csúcskorong, üresjáratok nélkül, kiváló szerzeményekkel, de önmagában ez nem elég az érdemhez, ahhoz más is kellett. Az, hogy az évek során felértékelődjön. Sikerének köszönhetően elindult az új évezred első gitárzenei érája, amely átírta nemcsak az Egyesült Királyság, hanem többé-kevésbé az egész világ zenei piacát.

Franz Ferdinand - Hogyan tovább, újítók?

A Franz Ferdinand 2005 októberében kiadott You Could Have It So Much Better című második nagylemeze már nem annyira egységes és tökéletes, mint az első, de egy rossz szavunk sem lehet rá, főleg annak tudatában, hogy a második albummal a stílus egyik képviselője sem volt képes előremutató dalokkal bővíteni a repertoárját.

Több szakember feltette a kérdést: ebben a helyzetben mire lesz képes a divatelindító, az időközben háttérbe szorult Franz Ferdinand? Úgy tűnt, a továbblépésre nem. A zenekar 2009 januárjában megjelent Tonight: Franz Ferdinand című nagylemezén nem távolodott sokat eredeti hangzásvilágától. Az előző kettővel összehasonlítva túlsúlyba került szintetizátorjelenlét és erőteljesebb diszkóritmusok jellemzik, némi afropopos kalandozással. Ugyanúgy egyszerű, magával ragadó, dallamos, sok mindenre, konkrétan azonban semmire sem emlékeztető, elvileg nosztalgikus, gyakorlatilag vadonatúj szerzemények hallhatók az albumon. A Franz Ferdinand harmadik nagylemeze – akárcsak az előzőek – egy régvolt világba és időbe kalauzol, s csak a zenei utazás végén tudatosítjuk, hogy ez a világ nem is létezett. A követők albumait hallgatva pontosan tudjuk, ki honnan koppint, kit utánoz, Kapranoséknak viszont egyedi stílusuk van.

A Franz Ferdinand az újabb visszatérésére készül. Június végén két új dalt, a Right Action és a Love Illumination címűeket a YouTube-on hozta nyilvánosságra a készülő, Right Thoughts, Right Words, Right Action című negyedik nagylemezéről. Az albumon többek között Björn Yttling, a Peter, Björn and John svéd együttes tagja is közreműködik. Erről Kapranos a New Musical Express hetilapnak beszélt. „Björnnel Newcastle-ban találkoztam. Azt kérdezte, milyen hangzást képzelünk el a negyedik nagylemezünkön. Azt válaszoltam, hogy Franz Ferdinand-osat. Akkor valamit a Dr. Feelgood és a Daft Punk között? – kérdezte. Egyből tudtam, hogy dolgozni akarok vele” – mondta a frontember.

Augusztus 11-e után már jóval okosabbak leszünk, a Franz Ferdinand új szerzeményeket is játszik a Sziget Fesztiválon az augusztus 26-án forgalomba kerülő albumáról. (Új Szó)

Puha József

2013. 07. 19. 10:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hogyan tovább, újítók? cikk képei
Franz Ferdinand - Hogyan tovább, újítók?Franz Ferdinand - Hogyan tovább, újítók?