Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Madonna 30!

Madonna - Madonna 30!

Még kimondani is elképesztő nem leírni, de Madonna első lemeze 30 éve ezen a napon jelent meg. A korong 1983-as debütálásával az ambiciózus Louise Ciccone elindult azon az úton, melyen Madonnaként a pop királynőjévé vált.

A zenei munkálatok a Sigma stúdióban zajlottak New Yorkban. Nyolc dal került fel a lemezre, melyekből ötöt a fiatal énekesnő írt. Az albumnak eredetileg a Lucky Star címet akarták adni, de később a kiadó meggondolta magát, így kevéssel a végleges kiadás előtt címet és borító grafikát is változtattak. A pletykák szerint ebből létezik 3 példány, de a megrögzött Madonna relikvia gyűjtők sem tudják, hogy pontosan hol. Így az album először világszerte Madonna címen jelent meg, majd az 1985-ös európai utánnyomásakor kapta a The First Album címet.

Madonna - Madonna 30!

Az első kislemezdal az Everybody, már 1982-ben piacra került és hamar a klubok kedvelt slágere lett, lévén a dal és az egész album az akkor divatos dance stílusban íródott. Ezt a kevésbé sikeres Burning Up követte. Az áttörést a máig egyik legismertebb és azóta ikonikussá kövült Madonna-dal, a Holiday hozta meg, melynek írói Raymond és Curtis Hudson voltak. A nagylemez 190. helyen nyitott a Billboard 200-as lemezeladási listáján, majd egészen a 8. helyig kúszott. mindösszesen 168 hétig volt a listán, így ez a korong birtokolja a leghosszabb ideig a Bilboard listán jegyezett Madonna album címet.

„Akkoriban az Upper West Sibe-on laktam a 99. és a Riverside sarkán és egyik nap feküdtem az ágyban és úgy este 7 körül és meghallottam az Everybody-t a rádióban. Azt gondoltam, Úristen, ez én vagyok! Én énekelek a rádióban! Elképesztően csodás, elmondhatatlan érzés volt” - nyilatkozta még 2009-ban Madonna a Rolling Stone magazinnak.

A lemez producere egyébkén az akkoriban nagymenő Jellybean Benitez volt, akihez huzamosabb ideig gyengéd szálak is fűzték az énekesnőt.  Az albumot az énekesnő édesapjának ajánlotta.

2013. 07. 28. 14:34

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Madonna 30! cikk képei
Madonna - Madonna 30!Madonna - Madonna 30!