Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Magyar zenészek nyara

Listamustra - Magyar zenészek nyara

A nyár meghatározó nemzetközi dalairól már írtunk. Most a magyar zenepiacot vesszük górcső alá, megnézzük, melyek a búcsúzó évszak sikerszámai. A legfontosabb slágereket ezúttal is a Petőfi rádiónak köszönhetjük.

A közszolgálat zenei rádióállomásának kínálatát a konkurencia még tavaly is másolta, idén viszont a „petőfis dalok” túlnyomó többsége a nagy kereskedelmi rádióállomások műsoraiban valamiért nem bukkan fel.

 

Nekem ez jár

Majka, Curtis és BLR Belehalok című zeneszámát alig sugározta a rádió, mégis 2012 legnagyobb magyar slágere lett, elsősorban az internetnek köszönhetően. A trió Pápai Jocival készült Nekem ez jár című dalával is szinte csak a Petőfi rádióban találkozhatunk, mégis a nyár meghatározó slágere, videoklipjének nézettsége a YouTube-on ötmillió felett jár. A közönség tiltakozásaként is felfogható, hogy a videomegosztó portálokon azokat a magyar klipeket nézik leggyakrabban, amelyekhez tartozó számokat a rádió nem vagy alig sugározza. Ezeken a honlapokon továbbra is a hiphop az uralkodó stílus, a legnézettebb magyar videók nagyjából negyede ebbe a kategóriába tartozik.

 

Lejárt lemez

A Tankcsapda tavaly novemberben jelentette meg a Rockmafia Debrecen című CD-jét, amelyet csak egy benzinkúthálózat töltőállomásain lehet beszerezni. A nagylemez az azóta eltelt időszak legkelendőbb magyar hanghordozója, az albumeladási listát eddig megszakításokkal húsz hétig vezette. A debreceni rockzenekar július végén a honlapján közölte a hírt: a Rockmafia Debrecen húszezer eladott példánnyal gyémántlemez lett. Nagy sláger nem született róla, ez azonban változhat, a Petőfi rádió egyre többet játssza a lírai Lejárt lemez című szerzeményt.

 

Szerelem

Rúzsa Magdolna harmadik, Tizenegy című stúdióalbuma tavaly november 11-én került forgalomba. A Tankcsapda CD-je mögött ez a magyar zenepiac utóbbi időszakának második legnagyobb példányszámban elkelt nagylemeze. „Nyár van, olvad a málna a számban” – ezzel indul az album jelenleg hódító Szerelem című felvétele, amelynek a legtöbb rádióállomás a Lotfi Begi Remixét sugározza.

 

Angol nyelvű slágerek

Magyar zenészek angol nyelvű számai még pár éve is csak nagyritkán csendültek fel a rádióban. Ez mára alaposan megváltozott, ez is javarészt a közszolgálat hozzáállásának köszönhetően. Az elmúlt hetek legtöbbet játszott „magyar dala” is angol, a Compact Disco slágere, a We Will Not Go Down – a trió ezzel harangozza be a készülő, harmadik stúdiólemezét. Király Viktor a Fire című felvétellel arat. Az énekesként a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi fordulójában a Learning to Let Go című szerzeménnyel ismertté vált Heincz Gábor Biga most az Easy Lovinggal szerepel a rádióállomások kínálatában.

 

Árnyékok

A Magashegyi Underground kora nyáron kiadott Tegnapután című második stúdióalbumáról már a megjelenés előtt megismertük a Rázz fel és az Álmatlanság című dalokat. Jelenleg az Árnyékok hódít, amelyet Bocskor Bíborka a 30Y frontemberével, Beck Zolival énekel. A CD egyik csúcspontja a Závada Péter költővel, Akkezdet Phiai hiphopcsapat tagjával készült, apokaliptikus téli környezetet elénk táró Csend című szerzemény – Péter rapszövegíróként és rapperként működik közre benne. Ez remélhetőleg a tél egyik slágere lesz.

 

Nekemte

Még az eurovíziós Kedvesem sikerének tetőzése idején rukkolt elő ByeAlex a Nekemte című számmal, amelyhez a nyár legérdekesebb magyar videoklipje készült. Az idén befutott énekes gőzerővel dolgozik első nagylemezén.

 

London

„Három különböző irányból érkezve találkoztunk és elhatároztuk, valami olyat csinálunk, ami mindhármunknak teljesen új: magyar popzenét. Egyszerűen, friss és mai hangulatban”– ez a Bermuda. Mórocz Tamás az elmúlt években több zenekarban énekelt angolul. Török Máté szintén jó néhány együttesben dobolt, Urbán Dániel lemezlovas-producer pedig zenekarokat is menedzselt odahaza és Londonban. A Bermuda Monte Carlo című dala szép sikert ért el, a London pedig hatalmas sláger.

 

Minden szobába kell álom

A pécsi Marsalkó Dávid alias Halott Pénz az elmúlt egy évben vált igazán ismertté A feneked a gyengém és a Kőváry Zoltán gitárossal készült Minden szobába kell álom című dalokkal. A hiphopzenész ősszel adja ki a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok című harmadik albumát. (Új Szó)

Puha József

2013. 08. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magyar zenészek nyara cikk képei
Listamustra - Magyar zenészek nyara